Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

🤣kukurydzę mu sprzedałem w tamtym roku.Rusznica?

o ile to ten sam to słyszałem że koło Wrocławia w tym roku złapał 1000 ha

1000 tu 1000 tam co za roznica czy wroclaw czy poznan 🤣. sprzedali mu w tamtym roku kururydzy za 200 tys na szacunek,przedplata-sami sie zdziwili ze na drugi dzien wplacila, ale po zwazeniu braklo 15 tysiecy i o nie sie pare tygodni upominali.

w tym roku kosil im zboze-kombajn za  milion i zarobli za sezon 21 tysiecy. stal u nas a operator dojezdzal na kazdy telefon o koszeniu.

facet ma firme transportowa ??

Opublikowano

uj go wie co on ma ,bo takie historie o nim chodzą że głowa boli🤣,mnie w każdym razie nadpłacił dużo więcej niż było tej kuku.Rusznica się nazywa czy to ktoś inny?

5 minut temu, jacus napisał:

ale po zwazeniu braklo 15 tysiecy i o nie sie pare tygodni upominali.

i zapłacił? bo w okolicy po dwa lata kolędowali o pieniądze

Opublikowano
12 godzin temu, Pajej napisał:

ma plamkę? u mne tylko w hardware pojawia się, 

nie ma plamki, powoli się ukazywała na ES Inventive ostatnio

12 godzin temu, Jurek87 napisał:

Jaki wilgotnosciomierz kupic do qq? Stary rozjechałem w żniwa nie pytajcie jak 🙃

myślę że najlepszy na rozdrobnienie ziarna, osobiście mam Wile55 na zgniot

11 godzin temu, zajac1 napisał:

Wilgotność z kolby dzis 😉 zobaczymy ile będzie jutro po kombajnie .Wilgotność wciągu 4 dni spadła o 4%:-O

IMG_20211006_162440950.jpg

jaka odmiana, region PL i termin siewu?

12 godzin temu, jacus napisał:

jeden taki od was ma u nas kupowac mokra -nie znam szczegolow-znaczy ma przedplacac na szacunek a potem wyrownywac,troche dziwny gosc, ma nowy kombajn dutz-fahra i za sezon zarobil nim 21 tysiecy. ma podobno wydzierzawic w wielkopolsce gospodarstwo tysiac ha-ktos kiedys o tym pisal, moze kojarzysz goscia ?

kukurydza gdy dojrzeje to juz wody nie przyjmuje, ja w grudniu mialem 30 %.

o kim mowa? mam kolegę pod Skawiną, kosił mu taki DF

11 godzin temu, jacek472 napisał:

Wile55  w qq powtarzalnosc z wagosuszarka 

długo użytkujesz? tak dobrze robi pomiary?

Opublikowano

zostawiłem raz ziarno 25% w roku 2019 to było wsypałem do skrzyni drewnianej 30cm grubości ziarna było, mieszałem a i tak było czuć spleśnią lekko ją, było okey ale czuc ją było i na pewno nie oddziaływała za dobrze na zwierzęta

Opublikowano
59 minut temu, proxy8441 napisał:

długo użytkujesz? tak dobrze robi pomiary?

Piąty rok chyba, ale to nie mój tylko brata stryjecznego, ja mam z mieleniem próbki i w qq się nie sprawdza, za mała próbka i pokazuje np 42%, zawożę do skupu a tam 31%.

Dlatego w żniwa qq pożyczam na kombajn bratowy wile55, raz własnie próbkę z wagosuszarki brat rok temu badał to wyszło tak samo, a  poza tym badałem kosząc na usługach i po sprzedaży zgadzało się z dość niską tolerancją, a poza tym suszyłem qq i badałem kilkaset razy tym wile i 13,5-14,2 wilg miała ipo sprzedaży 13,8 miała, a mój mielący różne bajki pokazywał (unimeter digital). także jak będę kupował to raczej wile kupię, plus szybki pomiar robi.

Opublikowano

Ale mam w tym roku zagwostke czy czekać z koszenie czy kosić przy 38% i cena raczej nie utrzyma się na 600netto obstawiam Żr będzie 550, w weekendu zapowiadają mrozy wiec wilgoci i tak już dużo nie odda i tak liczę i myśle :D

Opublikowano
22 minuty temu, Damian24424 napisał:

Ale mam w tym roku zagwostke czy czekać z koszenie czy kosić przy 38% i cena raczej nie utrzyma się na 600netto obstawiam Żr będzie 550, w weekendu zapowiadają mrozy wiec wilgoci i tak już dużo nie odda i tak liczę i myśle :D

Jak by ci sypała 14 ton przy 38% to przy 30% wyjdzie Ci 12,4t

Opublikowano
5 minut temu, karolr2 napisał:

200polidap 700zl 

300mocznik 1200zl 

250 sól 700zł 

A może być jeszcze drożej🥵

A ten chce po 550 kukurydzę sprzedawać 

Ty jak rusek liczysz? Przecież tegoroczna qq była w miarę tanio zasiana

Opublikowano
Przed chwilą, karolr2 napisał:

Nie no tak sprzedaj kukurydzę kup nasiona i nawóz na następną i się ciesz że się kasy pozbyłeś. W drugim roku nie daj Boże susza i i cena byle jaka i się robi problem 

Na następną to ja npk o połowę obcinam i azot o 1/3 jak ceny nawozu nie spadną, koszty podobne wyjdą.

Opublikowano
2 minuty temu, karolr2 napisał:

Rób jak uważasz ale cenę minimalna jakàś trzeba trzyma żeby opłacalność była a  nie oddawać za kopiejki  

Na południu cena 550-600zł max będzie więc co mamy jeść tą kukurydzę zamiast sprzedać?

• Thanks 1
Opublikowano

Możesz wysuszyć albo w rękaw,Możesz też ruszyć dupe i poszukać lepszych odbiorców albo sprzedać za ile ktoś Ci da twoja sprawa,w sumie nie tylko twoja bo tacy co im się nie chce to psują rynek innym 

Opublikowano
3 godziny temu, Strongman napisał:

Jaka musi być wilgotność aby powiedzmy dla siebie na pasze,słyszałem ze 20% człowiek skosił i już nie suszył i przeleżała dobrze do nowego roku.

Raz mi nie zmiesciło się na cięzarówkę 3 tony to wysypałem na suchy strop tak na 10-15 cm i wilgotności około 23% to na wiosnę sprzedałem jako suchą z wilgotnością poniżej 14%.

Opublikowano
30 minut temu, Murphys napisał:

Sucha z nowych zbiorów już tysiak więc sprzedać po 550 30% to trochę na frajera się wychodzi 😂

Opublikowano (edytowane)

Niektórzy to i za 200 by oddali ta kukurydzę no bo co przecież jeść jej nie będą... Chłop biedny bo głupi 

Dodam że nie jeden przed żniwami rzepakowymi tez myślał że jak rusza skupy to cena spadnie i podpisał kontrakt po 1600

Edytowane przez tommy66692
  • Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
2 godziny temu, Murphys napisał:

Jak już kończysz działalność to tak ale jak masz zamiar siać w przyszłym roku to myśl o kosztach w aktualnych cenach żeby ci nie brakło kasy na wiosenny zasiew.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v