Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cena dzis Świerkot - Studzionka (woj. śląskie - pow. pszczyna) - 400zł netto.

kazdy procent powyzej 30 = -12zł

Ma ktoś może namiary na jakiś inny skup w okolicy? Jak widzę jakie ceny tutaj podajecie to wydaje mi sie co najmniej śmieszna ta cena w tym skupie...

Opublikowano
1 godzinę temu, gazdaadam napisał:

Woj śląskie po 370 minus 12 za każdy procent

Kolego o 100 się nie pomyliłeś? 

Opublikowano (edytowane)

Nie chce mi się wierzyć że takie różnice w cenie są. Tym bardziej że na Śląsku lepiej wiało niż w centrum i na bank sa problemy ze zbiorem i płynnością dostaw surowca. Może lubelskie to tak, blisko Ukraina, ale Śląsk? 

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

ze 3 tygodnie temu taka cena byla-ostatnio cos poszlo w gore na 400-410 ,  brak konkurencji,rozdrobnione gospodarstwa.. 

co bedzie jak zniwa rusza pelna para to sie okaze ... wczoraj znajomy zaczal kosic sobie na suszenie  34 %, drugi nie ma wilgotnosciomierza ale pewnie podobnie.

Opublikowano
8 minut temu, witejus napisał:

nie,nie pomylił się

To rzeczywiście hujnia 

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

To rzeczywiście hujnia 

z grzybnią💀

11 minut temu, Minister50 napisał:

Cześć. Dziś mierzona wilgotność  pionierr fao 270 31.16%.Dzięki  za info co do ceny WSC

wilgotność z kombajnu?

Opublikowano
1 godzinę temu, gazdaadam napisał:

Woj śląskie po 370 minus 12 za każdy procent

Sorry, myślałem że to spekulacje. W lepszych pieniadzach to może opłaca się zawieść gdzieś dalej na północ. Gorzelnia Zbiersk, Wozniak itp.

Opublikowano

A propo suszenia. Pytanie- czy z poziomu wilgotności 31-32% da się zejść do normalnej wilgotności za pomocą łopaty i cienkiego rozsypania na strychu? Bo kolega kosi i prosto z pola by opchnął za 500zł/t. Kiedyś miałem przywiezioną świeżą, spod kombajnu z wilgotnością 24% to bez problemu doschła.

Opublikowano
9 godzin temu, adamson330 napisał:

Do wyjadaczy w temacie. Czy przy takich mglistych, wilgotnych warunkach wilgotność jeszcze spadnie? Ten tydzien pogoda bez zmian. Przyszly ma byc slonko. Od półtora tygodnia wilgotnosc praktycznie stoi w miejscu? FAO 250 27-28% z kolby, FAO 280 30% z kolby. Polska centralna 

przy takiej pogodzie jak opisałeś, nie ma szans

35 minut temu, Rolnik200598 napisał:

A propo suszenia. Pytanie- czy z poziomu wilgotności 31-32% da się zejść do normalnej wilgotności za pomocą łopaty i cienkiego rozsypania na strychu? Bo kolega kosi i prosto z pola by opchnął za 500zł/t. Kiedyś miałem przywiezioną świeżą, spod kombajnu z wilgotnością 24% to bez problemu doschła.

w ub roku zostawiłem sobie 25% to ok 25cm rozsypałem i kopałem i doschła ale lekko było czuć, nie polecam lepiej kupić suchą i bez problemu masz i zdrową paszę

co do cen na Śląsku to potwierdzam

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Nie radzę,  tym bardziej że i pogoda nie sprzyja takiemu suszeniu.

Opublikowano
20 godzin temu, choinek.pawel napisał:

A wiesz moze ile płaci Robert B. z Pawłówka i pan O. z Maurycewa?

Podobno obaj Max 470 brutto ale słyszałem że Pan O miał podnieść 20 złoty

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v