Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, motorader18 napisał:

Pionier 8816 36% 18100kg 

rewelacyjny plon, zdradz termin siewu klase gleby i nawożenie

14 godzin temu, jacek472 napisał:

kilka dni temu dzwoniłem do agroloku, to z odbiorem z gospodarstwa z lubelskiego 695 netto, odbiór do końca listopada, ale nie podpisałem bo nie zacząłem suszyć,

Jaka kalkulacja jest suszyć przy cenie 420 netto 30% względem suchej po 695? koszt suszenia  1t u mnie max 50zł. Pytam bo trochę mi się nie chcę chodzić do świąt przy suszarni.

jak masz koszt suszenia tony kukurydzy rzędu 50zł to nie ma co się zastanawiac tylko suszyc

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
10 godzin temu, Strongman napisał:

W tym roku wszędzie płacą 420 za mokrą tylko kłopot z wilgotnością żeby była koło 30.

właśnie nie wszędzie po tyle płacą bo na miejscu mam po 400 a 20zł drożej 36 km dalej i zawieźć się nie opłaca a wie ktoś jak wyglądają potrącenia na wipasz zadąbrowie ?

wilgotność ok. 30 kilka razy już miałem także z tym nie problem 

Opublikowano

Pioneer 9241 wilgotność 42 % 20800 kg. Klasa gleby 3 siew 83tys 70 ton obornika 60tys gnojowicy pulgran 350 kg polifoska tytan 200 kg sól 100kg. Dwa razy odżywka agrolonija s 

Opublikowano
4 godziny temu, lassie napisał:

właśnie nie wszędzie po tyle płacą bo na miejscu mam po 400 a 20zł drożej 36 km dalej i zawieźć się nie opłaca a wie ktoś jak wyglądają potrącenia na wipasz zadąbrowie ?

wilgotność ok. 30 kilka razy już miałem także z tym nie problem 

nie wiem czy sie nie opłaci wieść przy takiej różnicy cen. policz sobie dobrze

Opublikowano
6 godzin temu, alfa napisał:

Pioneer 9241 wilgotność 42 % 20800 kg. Klasa gleby 3 siew 83tys 70 ton obornika 60tys gnojowicy pulgran 350 kg polifoska tytan 200 kg sól 100kg. Dwa razy odżywka agrolonija s 

Wow w przeliczeniu na suche ziarno to prawie 15 ton\ha czylii wiecej niz oficjalny rekord polski 

Opublikowano

Aktualne cenny w poludniowej czesci wielkpolski. Jak ktos ma cene w okolicy np 420 zl to oplaca sie wynajac ciezarowka i zawiesc nawet te 150 - 200 km do skupu ( cena za 1km okolo 4- 5 zl czyli  )  Roznica miedzy kosztami transportu a uzyskana cena za kukurydze bedzie na plusie.  Bo na jedym samochodzie 25 ton uzyskujemy 1750 zl wiecej.

Screenshot_20201029-152650.png

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, David567 napisał:

Wow w przeliczeniu na suche ziarno to prawie 15 ton\ha czylii wiecej niz oficjalny rekord polski 

Oficjalny rekord to ściema tego całego igt czy jak im tam większość rolników bije ten rekord rokrocznie. Żadna inna firma nie podjęła próby bo to kupa zachodu a że jedna firma tyljo spróbowała to mamy rekord jaki mamy i na ziarno i zielonkę 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano

U mnie koszt uprawy 1 ha kukurydzi  z pracą mych maszyni i moją  to około 3 tys nadwyżka ponad to to kakby zysk -mizerny na V czy VI klasie to chyba się dokłada swą pracą ewentualnie pracą sprzętu

Opublikowano
8 minut temu, AndrzejRo napisał:

U mnie koszt uprawy 1 ha kukurydzi  z pracą mych maszyni i moją  to około 3 tys nadwyżka ponad to to kakby zysk -mizerny na V czy VI klasie to chyba się dokłada swą pracą ewentualnie pracą sprzętu

Fabio taki rolnik że pewnie na uprawę glejta wydaje 1300 zł osiągnie 7 ton weźmie 2800 i milioner się robi.  Ja mam koszt uprawy w granicach 3500 czyli dokładka jak nic.  A tak na marginesie jeśli miałaby sypać mi 12 ton ro wolę sprzedać okolicznym rolnikom na zielonkę za 5000 5500 i gitary nie zawracać sobie i kombajnu nie płacę . To jest jak z mlekiem powiedz rolnikowi który ma najlepsza krowę która daje 13 litry na dzień że u ciebie średnia że stada 35 a najlepsze ponad 60 dają to cie wyśmieje i obgada ze powaliło cie 

Opublikowano

Napisz, proszę, co składa się na to 3500 złotych, bo niektórzy zaraz Cię zjedzą, bo mają 1500 nakładu :)

Opublikowano
11 godzin temu, alfa napisał:

42% to po wysuszeniu ile z 10 t czym tu sie chwalic

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, WiesławZetor napisał:

Napisz, proszę, co składa się na to 3500 złotych, bo niektórzy zaraz Cię zjedzą, bo mają 1500 nakładu :)

Ziarno 680 pulgran 450 polifoska 340 sól 130 siew 120 kombajn 380 oprysk 180 gdzieniegdzie poprawka średnio liczę 250 odżywki 100 paliwo 80 l liczę po 5 zł 400 zł wychodzi 2800 nie licząc już gnojowicy dodaje za obornik 700 zł chyba tona warta 10 zł? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v