Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, thefarmer napisał:

Strongmen z jakich okolic jestes ze tyle wody u ciebie ? Jaka cena w hurcie Wlkp ? Dochodzą mnie słuchy że 6-8 zł? A handlarzyki na targu po 16 sprzedają. Jaka tu jest opłacalność przy plonie 25 ton ?  Wie ktoś może ile płacą pakowalnie np AWEX  czy ONIX ? 

Powiat Siedlecki

Opublikowano

40gr to dobra cena,w porównaniu do zboża,ja uprawiam ziemniaki od zawsze,a co niektórzy myślą żeby za to brać jak za złoto:D.

Zresztą niby warunki są a takie malutkie w tej chwili,na tą porę.

Opublikowano (edytowane)

Ja sadzę co roku odkąd zacząłem gospodarzyć i zmniejszać nie będę ani powiększać,jaka cena by nie była.Na ziemniakach zawsze się zarobi,wiencej czy mniej,i robota zimą jest.W tym wszystkim najważniejsze jest aby zawsze wszystko sprzedać a ze się sprzedaje od lat to kontakty są,najgorsze jak nowy ktoś posadzi i niema gdzie sprzedać i na pole wywala lub dzikom do lasu.Kiedyś w mojej okolicy sadził każdy jak za prl szły na wschód.Teraz już nie.

Jak ceny nie będzie to i ci co do handlarzy sprzedają nie sprzedadzą bo z handlarzami taka roboto ze jak ceny niema to nie handlują ziemniakami bo słabo się sprzedają i zarobek mały.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Cena kiepska to nikt nie chce się chwalić nawet. Po 8 zł kupują handlarze ja dużo wczesnego nie miałem więc zawiesilem kopanie sprzedaje tylko w detalu 15-18 zł worek. 

Opublikowano (edytowane)

Powiem wam ze zrobiłem zapasy SOR po kilku miastach bo ze ludzie sobie ponasadzali po 10a i brakuję środków a hurtownie świeca pustkami i dostaw nie przewidują bo ze niema.

W każdym mieście taka sytuacja.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, thefarmer napisał:

Cena kiepska to nikt nie chce się chwalić nawet. Po 8 zł kupują handlarze ja dużo wczesnego nie miałem więc zawiesilem kopanie sprzedaje tylko w detalu 15-18 zł worek. 

To mocno podskoczyło bo wyjeżdżałem ze Zjazdowej o 11 to po 6 zł ciężko było podać. Co do Śor to żadnych problemów w mojej okolicy nie ma. Ludzie już odpuścili pryskanie poza tym ziemniaki już dorosły nawet te późne np Tajfun. 

Edytowane przez Gość
Pomyłka
Opublikowano

Jak nie ma u ciebie SOR to ja nie Wiem gdzie ty mieszkasz u nas od koloru do wyboru co chcesz, apropo ceny To jest raczej nierealna cena 1,5/15 kiedyś to tak jak 0.75/15 dziś ja jestem optymistą wczesnego było nasadzone dużo liczę że zimą jak wszystkim dzialkowiczom i Tym co po te parę arów sobie poradzili skończy się ziemniak to chwyci 10/15kg w hurcie ;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem z kąd te ziemniaki ludzie mają,jakieś wczesne odmiany,te co sadze zawsze pomimo wody i przepuszczalnej gleby malutkie jak na ten czas,mało tego pojeździłem po wsi i zobaczyłem co mają ludzie pod krzakiem,kukułcze jaja takie 20-30mm a ziemniaki już padają od tych  deszczów.

Mmo ze dużo ludzi sobie posadziło to ziemniaka nie będzie dużo.

Opublikowano

Ziemniaka jest do licha w sklepach duże ładne 0,80 gr 1 kg a teraz miasto zrobiło bund i nie kupuje od rolnika tylko w Marketach i to zachodnie taka kara za poparcie Dudy i co to będzie się działo .

Opublikowano

Ziemniaka jest dużo to i owszem ale było tak nieraz że młody ziemniak był tańszy niż późniejszy ;) ja młodego mam niedużo i sobie spokojnie w detalu sprzedaje za dobre pieniążki a co będzie później zobaczymy ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Ziemniaka jest do licha w sklepach duże ładne 0,80 gr 1 kg a teraz miasto zrobiło bund i nie kupuje od rolnika tylko w Marketach i to zachodnie taka kara za poparcie Dudy i co to będzie się działo .

Jak kronowi rus  powróci na zimę to zobaczymy gdzie będą kupować.

Opublikowano

Ziemniaki na zachodzie są w tym roku drogie więc nie sprowadza za dużo. Więc siłą rzeczy w marketach będzie więcej naszego i cały ten protest o kant d.... można potłuc. Mam tu w okolicy 3 firmy wstawiające towar na market to widzę co się dzieje. 

Opublikowano

Poprostu sądzę 30ha ziemniaków co rok od 24lat i mało co w tym interesie może mnie jeszcze zaskoczyć. Przeżyłem 30zł za worek przeżyłem 2zł to przeżyje i 5-6zl. 

Opublikowano
Strongman napisał:

Ja nie wiem z kąd te ziemniaki ludzie mają,jakieś wczesne odmiany,te co sadze zawsze pomimo wody i przepuszczalnej gleby malutkie jak na ten czas,mało tego pojeździłem po wsi i zobaczyłem co mają ludzie pod krzakiem,kukułcze jaja takie 20-30mm a ziemniaki już padają od tych  deszczów.

Mmo ze dużo ludzi sobie posadziło to ziemniaka nie będzie dużo.

Aż poleciałem specjalnie na pole zobaczyc. Bieda. Łęty są, wilgoć jest a ziemniaki pod krzakiem malutkie. Mowa o Irdze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Dodaj nową pozycję...
v