Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie przepłacanie jak kupić z pola wyszło by mnie po 125 za taką belkę do tego zwożenie 🤔

Jak przywiezie lekkie belki to pojedzie z powrotem w uj.

Ale pierw to ja chyba kupię siano . Bez słomy w ostateczności jakąś bym przetrwał . A bez siana już nie 

Opublikowano (edytowane)

Szczerze mówiąc to nie chce mi się wierzyć, że w swojej okolicy nie znalazłbyś rolnika od którego kupiłbyś w dużo lepszej cenie, u mnie też powyskakiwali na początku z ceną słomy z pokosu i myśleli, że zrobią lepszy biznes na słomie niż na ziarnie, a tu guzik z tego i koniec końców słoma była do kupienia w takiej cenie, że niektórzy swoją cieli, a od rolników z okolicy kupowali, sam bym tak zrobił ale o temacie słomy dowiedziałem się po swoich żniwach i jak miałem już swoją słomę skręconą, także wszystko się da ogarnąć, bo nie ma rzeczy niemożliwych. No i dużo też zależy od regionu i od tego jakie jest ssanie na słomę, także jeśli naprawdę nie dało się tego tematu ogarnąć to współczuję bo płacić po tyle za słomę to dość duże koszty uzyskania przychodu się robią, no ale jak Ci się to wszystko spina to nic mi do tego.

ps. I szczerze wolałbym dać zarobić takiemu rolnikowi niż dorabiać handlarza

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Michal2399 napisał:

Jakie przepłacanie jak kupić z pola wyszło by mnie po 125 za taką belkę do tego zwożenie 🤔

Ale pierw to ja chyba kupię siano . Bez słomy w ostateczności jakąś bym przetrwał . A bez siana już nie 

Siana? Króliki chodujesz? 

Edytowane przez kampl
Opublikowano
3 godziny temu, WitekRolnik napisał:

Szczerze mówiąc to nie chce mi się wierzyć, że w swojej okolicy nie znalazłbyś rolnika od którego kupiłbyś w dużo lepszej cenie, u mnie też powyskakiwali na początku z ceną słomy z pokosu i myśleli, że zrobią lepszy biznes na słomie niż na ziarnie, a tu guzik z tego i koniec końców słoma była do kupienia w takiej cenie, że niektórzy swoją cieli, a od rolników z okolicy kupowali, sam bym tak zrobił ale o temacie słomy dowiedziałem się po swoich żniwach i jak miałem już swoją słomę skręconą, także wszystko się da ogarnąć, bo nie ma rzeczy niemożliwych. No i dużo też zależy od regionu i od tego jakie jest ssanie na słomę, także jeśli naprawdę nie dało się tego tematu ogarnąć to współczuję bo płacić po tyle za słomę to dość duże koszty uzyskania przychodu się robią, no ale jak Ci się to wszystko spina to nic mi do tego.

ps. I szczerze wolałbym dać zarobić takiemu rolnikowi niż dorabiać handlarza

U mnie podlaskie z pokosu chcieli po 50zl i sam belujesz. A znalazlem co gość sprzedaje juz gotowe bele tylko ze po sipmie juz gotowe bele po 60 zł to chyba lepiej sie opłaci gotowe kupić za ta cene.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@artek27 Ja też jakby co to podlaskie i tak jak już wspomniałem dużo zależy od rejonu. W niektórych rejonach można w dobrym pieniądzu temat ogarnąć, a w innych wręcz przeciwnie trzeba płacić jak za złoto ;) 

Wyjątkowo w tym roku to u jednego nawet za darmo słomę brałem ale była to owsianka i więcej kilometrów zrobiłem niż wyszło bel, zresztą nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo jak to się mówi dwie pieczenie na jednym ogniu ugrałem bo właśnie od tego samego gospodarza pole wziąłem w dzierżawę więc można powiedzieć, że opłaciło się te km ganiać.

Wiesz kto szuka ten znajdzie, także czasem trzeba usiąść i na spokojnie obadać temat, wiadomo do handlarza słomą najłatwiej i najszybciej uderzyć ale czasem wyjdzie o wiele drożej niż lokalnie, nikt przecież charytatywnie dla idei nie robi.

Zresztą w sipmie jak się zrobi małą modyfikację to zbijając do zamknięcia skali na zegarze też dość fajne bele wychodzą i po tej modyfikacji bela tak wygląda, wiadomo, że nie ma polotu do zachodnich pras ale jednak już tragedii nie ma:

DSCN0120 (2).JPG

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Michal2399 napisał:

Skąd Tyś? 

Kurła 125zł za belke 130cm z pola to w hvvvvj drogo. 

Z resztą od handlarza 130zł za 130cm to też kiepska oferta 

Opublikowano
31 minut temu, artek27 napisał:

U mnie podlaskie z pokosu chcieli po 50zl i sam belujesz. A znalazlem co gość sprzedaje juz gotowe bele tylko ze po sipmie juz gotowe bele po 60 zł to chyba lepiej sie opłaci gotowe kupić za ta cene.

To płaciłeś po 40 z pokosu za flaki.....

Opublikowano
45 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Skąd Tyś? 

Kurła 125zł za belke 130cm z pola to w hvvvvj drogo. 

Z resztą od handlarza 130zł za 130cm to też kiepska oferta 

Po 100zł z pokosu była ale do tego trzeba było nająć pasówkę więc wyszłoby 125 za belkę ,bo miałbym po 100 zł płacić i sam warfamą robić i c360 to jeszcze drożej by wyszło 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Z ciekawości...

Jaką?

Po pierwsze to dobra regeneracja siłowników od klapy bo kiedyś kupiłem zestawy naprawcze niby dedykowane pod te siłowniki to tylko rok czasu wytrzymały, wkurzyłem się i siłowniki dałem koledze, który pracuje w zakładzie zajmującą się hydrauliką siłową i on tłok siłownika roztoczył pod inne uszczelniacze i teraz mam w końcu dobrze siłowniki zrobione, kolejna kwestia to w zaworze zwrotnym trzeba zmienić oringi na trochę grubsze, a wisienką na torcie jest podkręcenie zaworów regulacyjnych odpowiedzialnych za uchylanie klapy i wtedy bele wychodzą jak kamień, a klapa się nie uchyli nawet na mm już nie mówiąc o cm.

Tylko żeby nie było zrobiłem to na własną odpowiedzialność i wiem jakie mogą być tego skutki gdy przekroczy się granicę wytrzymałościową prasy, także oczywiście nikogo nie nakłaniam do tej modyfikacji.

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

To płaciłeś po 40 z pokosu za flaki.....

Jak tak nad tym zatrzyma się i na spokojnie zastanowi to faktycznie masz pełną rację.

Teraz jak sobie na spokojnie pomyślę, to szczerze mówiąc też już wolałbym poświęcić trochę czasu i po prostu sam z tego pokosu sprasować przynajmniej te bele są wtedy konkretnie zbite, bo robi się je dla siebie, a nie na handel, a jak wszyscy wiemy na handel to aby sztuka...

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mx_racer napisał:

realnie to zwinięcie beli kosztuje 3zł w dobrej słomie nie licząc amortyzacji maszyny i swojej pracy

To teraz się odezwałeś  po zniwach , było wcześniej się odzywać bym ci zlecił ok 2 tys belek 130 tek pyknąć bym wcale swojej prasy nie wyciągał. 

• Like 2