Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie to by wszystko browarem zapchane było i do tego jakaś miodówka a nie chipsy i cola. 

Opublikowano
54 minuty temu, Agrest napisał:

A ja nie wiem co robić. Opryskiwacz zalany, ja trzeźwy.

Będzie padać - nie będzie?

Jedna prognoza na tak, druga na nie. 

A mi taki jeden mówił że ok 17 ma przestać wiać.....a u mnie zaczęło

Opublikowano

A zadzwoń i opierdol. Najwyżej nie odbierze😁.

Trochę słabnie ale podmuchy konkretne. 

Ja mam 40minut drogi z pełnym to pora jechać chyba.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A ja nie wiem co robić. Opryskiwacz zalany, ja trzeźwy.

Będzie padać - nie będzie?

Jedna prognoza na tak, druga na nie. 

Z kąd ja to znam. 🤔

Też czekam z opryskiwaczem w boksie startowym i jak tylko ucichnie wiatr to zielone światło i ogień na tłoki. 

Opublikowano

Wedle prognoz z tym wiatrem to tak że nagle ma przestać, tylko że co raz więcej ciemniejszych chmur od wschodu idzie.

Opublikowano
59 minut temu, FarmerDyzio napisał:

Człowieku weź się od niego odczep. Na początku to było śmieszne teraz jest żenujące. Ostatnich kilka stron przyczepiles się do chlopa... Nie widzisz, że nie życzy sobie odwiedzin ?

Poważnie? Niezauważylem. 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Pada deszcz, za oknem szum

Klęska urodzaju się zanosi jedyna klęska do której nie ma ubezpieczenia ani rekompensaty.

To najgorsza klęska .

A ja się ciesze i wszyscy ci co chowają,człowiek się nie martwi ze paszy będzie mało,będzie taniej ale za to wiencej i to samo wyjdzie, jedynie stracą ci co wiader kują i łopatują bo wiencej będą musieli się narobić.

Opublikowano

Klęska urodzaju się zanosi jedyna klęska do której nie ma ubezpieczenia ani rekompensaty.

To najgorsza klęska .

I jak Ty przeżyjesz bez suszowego?😀

To najgorsza klęska .

I jak Ty przeżyjesz bez suszowego?😀

Opublikowano
3 godziny temu, stempos1980 napisał:

Co dali teraz muszą odebrać i to z nawiązką.Taki mamy rząd 😠😠😠😠😠😠

Tamten był lepszy😀😂

A masz zdolność kredytową?

Opublikowano
27 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A na oprysk na skrzypionki w jęczmieniu jarym to która pora dnia lepsza kiedy jej najwięcej w zbożu rano czy wieczorem?

Wieczorem pryskaj co by żadnych pożytecznych żyjątek nie otruć

Opublikowano

Weźnie pod Ursusa. 

Pochmurno się zrobiło, chmury idą w kierunku Ryk. 

Opublikowano (edytowane)

https://www.agrofoto.pl/aktualnosci/polska/za-co-rolnik-dostanie-mandat-zobacz-taryfikator,6548.html?fbclid=IwAR3-r-CzfIXTxYBoeCVvtzO--UnoWNb4mREZsZPb5nMzP3XMeoZe6PA1RTk

Mandaty dla rolnika jest tego do cholery .

naruszenie przez poganiacza zakazu pędzenia zwierząt po określonych drogach - 50 zł

naruszenie przez poganiacza zakazu przepędzania zwierząt w poprzek drogi w miejscu niewidocznym na dostateczną odległość - 50 zł

naruszenie przez poganiacza zakazu zatrzymywania zwierząt na jezdni - 50 zł

naruszenie przez poganiacza zakazu dopuszczania do zajmowania przez zwierzęta więcej niż prawej połowy jezdni albo drogi dla pieszych lub rowerów - 50 zł

naruszenie nakazu, aby w czasie postoju na drodze poza obszarem zabudowanym pojazd zaprzęgowy znajdował się poza jezdnią - 50 zł

pozostawienie pojazdu zaprzęgowego na postoju bez zachowania środków ostrożności niezbędnych do uniknięcia wypadku - 50 zł

naruszenie wprowadzonych przez radę powiatu zakazów pędzenia zwierząt - 50 zł

umieszczenie na pojeździe ładunku w sposób zasłaniający światła lub urządzenia sygnalizacyjne - 200 zł

przewożenie ładunku nieoznaczonego lub oznaczonego w niewłaściwy sposób - 150 zł

niezabezpieczenie urządzeń służących do mocowania ładunku przed rozluźnieniem się, swobodnym zwisaniem lub spadnięciem podczas jazdy - 200 zł

naruszenie przepisów o przewozie ładunków sypkich - 150 zł

ciągnięcie przyczepy o rzeczywistej masie całkowitej większej niż dopuszczalna w odniesieniu do określonego rodzaju pojazdu ciągnącego - od 100 do 300 zł

przewóz osób pojazdem nieprzeznaczonym lub nieprzystosowanym do tego celu - 100 zł za każdą osobę przewożoną w niewłaściwy sposób, ale nie więcej niż 500 zł

naruszenie warunków przewozu osób w przyczepach, z zastrzeżeniem że w przypadku naruszenia warunku dopuszczalnej prędkości lub liczby przewożonych osób stosuje się odpowiednio przepisy dot. przekroczenia prędkości lub nieprawidłowego przewożenia osób - 100 zł

Edytowane przez galan99
Opublikowano
29 minut temu, Strongman napisał:

jedynie stracą ci co wiader kują i łopatują bo wiencej będą musieli się narobić.

Ja wszystko zboże wiaderkami i workami ale im będzie go więcej tym bardziej będę zadowolony. Więcej się urobię ale finalnie i tak więcej będzie można zwierzaków uchować.

Opublikowano (edytowane)

Ja też spokojniejszy ze na polach ładnie,a trawy mam tyle bel, co w zeszłym roku z całej pierwszej trawy a jeszcze pół nie skosiłem.:D

Zresztą inni mówią ze nie pada u nich.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Zboże dam w zastaw

W tym roku jak się zanosi narazie to nie będą chcieli takiego zastawu

Po co im kłopot ze sprzedażą😂😀

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

Człowieku weź się od niego odczep. Na początku to było śmieszne teraz jest żenujące. Ostatnich kilka stron przyczepiles się do chlopa... Nie widzisz, że nie życzy sobie odwiedzin ?

Facet   nie ma z kim  na wsi  pogadać  to pisze  dyrdymały  w necie  ,  i to jeszcze  takie  bzdety jak pięciolatek    a podobno jest już   dziadkiem.... 

9 minut temu, PAN88 napisał:

W tym roku jak się zanosi narazie to nie będą chcieli takiego zastawu

Po co im kłopot ze sprzedażą😂😀

Na wschodzie   i południu  pada  a reszta  kraju  susza.... 

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v