Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Popryskane jare ziemniaki na jednym kawałku ładnie wyszły a na tym sadzonym później zaczynają

O  cię  Panie  a to  są  ziemniaki  ozime   🤔        nakapało  3mm.    ale może  przymrozku  nie będzie    hura     nareście  ....   

2 minuty temu, Bananek napisał:

A mojego żyta 130cm. nie dostoi do żniwa. nie ma ch... we wsi.

Co to  za wieś  co nie  ma  ch....ja  we wsi  ?

• Haha 2
Opublikowano

Pszenżyto na 2 i 3a po 0.35 moddusa ma około 50cm

Pszenica skracana około 40cm, nie skracana 50cm.

I to u każdego w okolicy są tak niskie zboża w tym roku. Susza i chłody zrobiły swoje.

Optycznie jeszcze wszystko wygląda pięknie. Tylko że drogi biegną zawsze z tego lepszego końca pola.

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Optycznie jeszcze wszystko wygląda pięknie. Tylko że drogi biegną zawsze z tego lepszego końca pola

A   to u  was   też  tacy rolnicy  co od  drogi  łopatą  a dalej  garścią   nawozy  sypią.  🤔

Opublikowano

zrobiło się szaro jakby mgliście i pada 

u mnie pszenżyta około 45 cm pszenica 35-40 cm nie skracane 

Opublikowano

Ósma wieczór, a interia pokazuje mi 30 mm na dziś:) SBI. A na zachodzie jasno.

Na czerwiec max temp. to 25 stopni😮 Gorące (nawet nie upalne) lato odwołane?

Z tymi pszenżytami to dziwne ja mam ok. 100 cm, fakt, że odmiana wysoka, ale też widziałem takie po pół metra, tyle, że to widać, że chyba zagłodzone.

Opublikowano
6 minut temu, Szymi40 napisał:

A   to u  was   też  tacy rolnicy  co od  drogi  łopatą  a dalej  garścią   nawozy  sypią.  🤔

Nie, ja mam akurat tak pole ułożone że na 700m długości droga biegnie przez klasę 2 i 3a, a dalej jest cały kalejdoskop aż do 6z .

Oczywiście nie wszystkie. 

Im dalej na zachód tym pola lepsze i w miarę równej bonitację od 3a do 4a. Tu kto dba to ma.

Opublikowano
6 minut temu, karban napisał:

Ósma wieczór, a interia pokazuje mi 30 mm na dziś:) SBI. A na zachodzie jasno.

Na czerwiec max temp. to 25 stopni😮 Gorące (nawet nie upalne) lato odwołane?

Z tymi pszenżytami to dziwne ja mam ok. 100 cm, fakt, że odmiana wysoka, ale też widziałem takie po pół metra, tyle, że to widać, że chyba zagłodzone.

A   po jakiego  grzyba  wyższa  temperatura   w czerwcu  ?   A  pszenżyta  u nas  na  ,,wiejskiego buta''   czytaj  gumofilca......  te zadbane  tyle że  ciemniejsze i  czyste  ale nie wyższe.    

Opublikowano

jak rosło to miało sucho i zimno to z czego tej wysokości miało nabrać gdzie mieli więcej wody to urosło 

Opublikowano
41 minut temu, soltys48 napisał:

Gdzieś był?

Siąpi od rana-tak jakby średnia mgła

Zacząłem  od Opola  potem miałem Polanica Zdrój, Konary  [DJG] tam robiona fotka.  I Zgorzelec towar przeżuciłem helmutowi na lawetę i on do Drezna a ja do domu. 

Opublikowano
8 minut temu, Szymi40 napisał:

A   po jakiego  grzyba  wyższa  temperatura   w czerwcu  ?   A  pszenżyta  u nas  na  ,,wiejskiego buta''   czytaj  gumofilca......  te zadbane  tyle że  ciemniejsze i  czyste  ale nie wyższe.    

Żeby siano szybko schło .

31 minut temu, karban napisał:

Z tymi pszenżytami to dziwne ja mam ok. 100 cm

To taki nie za wysoki jesteś ...

Opublikowano
31 minut temu, 6465 napisał:

Zacząłem  od Opola  potem miałem Polanica Zdrój, Konary  [DJG] tam robiona fotka.  I Zgorzelec towar przeżuciłem helmutowi na lawetę i on do Drezna a ja do domu. 

Trasa ładna

• Like 1
Opublikowano

Chmurzy się od zachodu, +18 stopni, wiatru brak. 

@soltys48 A w moje strony się wybierasz kiedy? Pamiętaj, że masz zaproszenie na miodówkę własnej roboty.

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

A może ją pryśnij Asahi plus Agro sorb folium to się zregeneróje tylko pamiętaj że Asahi przed chwastami bo inaczej chwasty przetrwają

Wiem o tym i robiłem bardzo dobry środek,na ziemniaki stosowałem w zeszłym roku jak susza liście skręcała,polecam do wszystkiego.

Opublikowano

Zacznij miodem i mlekiem handlować.

Miód z południa, mleko z Mazur, i bimber z czarciej jaskini od Debrzyny. Mniej przewieziesz, więcej zarobisz😁

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Zacznij miodem i mlekiem handlować.

Miód z południa, mleko z Mazur, i bimber z czarciej jaskini od Debrzyny. Mniej przewieziesz, więcej zarobisz😁

Przecież   handluje   i to z Niemcami   oficjalnie  nasionami  i sianem  [  podobno owies  i  sucha trawa  ]      ale z tym  to  po nocach  by nie jeździł....🤔

• Haha 1
Opublikowano

jeszcze się nie przyzwyczaiłeś przecież żyjemy w uniopisdołku  

Opublikowano
14 minut temu, Strongman napisał:

Wiem o tym i robiłem bardzo dobry środek,na ziemniaki stosowałem w zeszłym roku jak susza liście skręcała,polecam do wszystkiego.

Jakie dawki dajecie tego asaschi i na ziemniaki i zboża tak jak w zaleceniach ? Planuję dać  na ziemniaka po przymrozkach🤔

Opublikowano (edytowane)

U mnie żółte już wyleźli i nie widać nić po nich,a irga dopiero wschodzi.Wiec nie muszę stosować ale to dobre na każdy stres każdej rośliny,a dawka na opakowaniu i wystarcza.

Ogólnie powiem tak ze ten środek piorin poleca jak ktoś komuś coś przypali przez miedzę żeby odratować.

Są takie patałachy ze piździ a oni pryskają zboże ze przez miedze czarna porzeczka i pali rządek i żeby ten rządek odrósł, czyli trzeba odnowa sadzić i niema plonu przez 3 lata, to stosują asahi i często się roślina zregeneruje bez ponownego sadzenia,czyli jest moc.

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v