Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Moje rosną po poplonie i trochę saletrzaku. Jedyne co to w tamtym roku mialem trochę robaka bo nie pryskane chemią  były, i po wapnie troszkę pryszczy, sam je jem i nie boję  się sprzedawać innym, chociaż zawsze ktoś może skrytykować że  nie smakują.

Zetorki jeszcze Ci  odbiją i urosną, w tamtym roku tak miałem.

Ja wiem. Ale zawsze na Boże Ciało miałem wlasne. Szkoda mi trochę. 

Opublikowano
25 minut temu, marulekk napisał:

Ja worek moge też zaoferować, trzeba bliźniemu pomagać

Ale  że jak   worek  na ziemniaki-   czy worek  ziemniaków.....     Pewnie  by za transport   tego worka  zapłacił  więcej  niż  one warte....

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Strongman napisał:

Tylko umnie mówią ze ludzie wolą ryź i ze on wypiera ziemniaki.

Znam takich. U siebie muszę mieć 5x w tygodniu ziemniaki na obiad, oczywiście pod różną postacią. 1x w tygodniu jakiś makaron/ naleśniki i 1x w tygodniu kasza. 

Co do pogody. W nocy przymrozku nie było, teraz +18 i słonecznie,

@Bananek 4 wiadra 11,3l uwirowane dziś z 4 rodzin. Praktycznie czysty rzepak.

20200522_111303.jpg

Edytowane przez Gość
aktualizacja
Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

Ja chcę kartofli prawdziwych!

Przyjedź, zostało mi odrzutu z 30kg jakiś ogryzkow, miękkich, posadzisz to jeszcze urosną i z takich. Oddam za darmo 😀 

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Nie musi być z biedronki

2 lata temiu kupiłem worek na targu od chłopa to gnojówką waliły, więc kto sadzi dla zarobku to ma w dvpie nawożenie i opryski aby dużo ton nakopać to tylko się liczy.

Boś kupił skrobiowego,  chcesz eko? Nie ma sprawy, zapłać za starego kartofla po 5-6zl, a jak każdy szuka aby taniej to co się dziwić.

Po h*j siejesz nawozy na zboża i pryskasz chemią? Przecież to idzie w żywność. Daj przykład i zrób eko zobaczymy co zbierzesz 👎

Jak kartofel rdzawy to zaraz ble i dziadostwo, jak jabłko z plamką to też ble, bez ochrony się nie da

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, czesio200 napisał:

Ja za taki miodek rzepakowy to podziekuje... Ile tam chemii idzie to szkoda gadac. 

Sam masz rzepak to wiesz. Ja nawet nie wiem na co się to pryska ale ciągle opryskiwacze w tym kursują. Tylko Twoim zdaniem co mam z tym zrobić? Wylać? Zniszczyć? 

Opublikowano

Ja mam tylko na oborniku. Max 1 oprysk na stronkę. I ziemniaki sa

2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Sam masz rzepak to wiesz. Ja nawet nie wiem na co się to pryska ale ciągle opryskiwacze w tym kursują. Tylko Twoim zdaniem co mam z tym zrobić? Wylać? Zniszczyć? 

Nie. Ludzie jedza nie moja sprawa sam jadlem jak bylem maly mama wciskala samo zdrowie mowila. Odkąd sieje rzepak to nie ma opcji zebym to jadl. Tak samo olej. Miod ok ale nie rzepakowy.

Opublikowano
31 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Znam takich. U siebie muszę mieć 5x w tygodniu ziemniaki na obiad, oczywiście pod różną postacią. 1x w tygodniu jakiś makaron/ naleśniki i 1x w tygodniu kasza. 

Co do pogody. W nocy przymrozku nie było, teraz +18 i słonecznie,

@Bananek 4 wiadra 11,3l uwirowane dziś z 4 rodzin. Praktycznie czysty rzepak.

20200522_111303.jpg

Dziwaki. Czemu tylko pięć?

Opublikowano
3 minuty temu, czesio200 napisał:

Nie. Ludzie jedza nie moja sprawa sam jadlem jak bylem maly mama wciskala samo zdrowie mowila. Odkąd sieje rzepak to nie ma opcji zebym to jadl. Tak samo olej. Miod ok ale nie rzepakowy.

Jem miód rzepakowy, jest tyle czynników psujących zdrowie, że jeden w tą a w tamtą to jeden uj. Rzepak jest to jedyny praktycznie ważny pożytek u mnie. Z niego najwięcej się wyciąga.

1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Dziwaki. Czemu tylko pięć?

Codziennie to trochę za dużo by było. Na zimę potrzebuję na 4 ludzi w domu jakieś 400kg  ziemniaków. Plus od czerwca do września wczesne.

Opublikowano

Pewnie. W samej zywnosci jest tyle syfu ze szkoda gadac. A gdzie reszta czynnikow opryski smog powietrze i miliony innych. Jakis tam eko nie jestem, ale tego swojego prawie eko ziemniaka mam, jajko, kurczaka, i swiniaka to juz cos...

• Like 1
Opublikowano

Ja w smog akurat specjalnie nie wierzę. To jest więcej propagandy medialnej moim zdaniem. Ja też ziemniaki mam, warzywa, jajka, kurczaki, indyki dla siebie. Świniaka też bym miał ale nie ma komu tego w domu przejeść... A i prosiaka kupić niezarejestrowanego problem...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Szymi40 napisał:

Ale  że jak   worek  na ziemniaki-   czy worek  ziemniaków.....     Pewnie  by za transport   tego worka  zapłacił  więcej  niż  one warte....

Worek z ziemniakami ale odbiór osobisty rowerem , litkup wspólny😁

Edytowane przez marulekk
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, marulekk napisał:

Worek z ziemniakami ale odbiór osobisty rowerem , litkup wspólny😁

Flaszkę już od Ciebie dostałem, to już wystarczy. 😛

Opublikowano
2 godziny temu, stempos1980 napisał:

Teraz są takie czasy że bez chemii to robale i choroby zjedzą nasze uprawy.bez tego to odrazu na etat lepiej iść a nie produkcja rolna.

Nie do końca się z Tobą zgodzę. Da rade produkować bez chemii. My bawimy się w ekologię. Ale to nie jest praca to jest jeden wielki zapierdol. Dla siebie i bliskich to warto, ale cudzym dzieciom tyłka miodem bym nie ucierał.

ETM w nocy było 0 stopni.

Opublikowano
7 minut temu, hobbysta82 napisał:

Nie do końca się z Tobą zgodzę. Da rade produkować bez chemii. My bawimy się w ekologię. Ale to nie jest praca to jest jeden wielki zapierdol. Dla siebie i bliskich to warto, ale cudzym dzieciom tyłka miodem bym nie ucierał.

ETM w nocy było 0 stopni.

Ja wiem że w ekologi jest zapier........ol od rana do nocy na motykolu i wiele innych rzeczy tylko dla siebie tak ale na dużą skalę to trzeba się zastanowić nad tym czy warto

Opublikowano

Trza poprostu w kilku osób wybrac się kiedyś jak będzie cieplej na wycieczkę krajoznawczą, miejscowość znam wiec zapytamy jakiegoś Mietka przy drodze gdzie mieszka Ryszard co ma Ursusa i germańskiego kumbajna , piwo sie da to wygada ze szczegółami co za ziółko ten Ryszard

• Like 1
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v