Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, michalcium napisał:

Jeden z długoterminowych portali pogodowych zapowiada maj deszczowy więc chociaż nadzieja zostaje

To  chyba   portal   opozycji   bo opady   po  wyborach   daje.... 

Opublikowano

Jak przekazał w środę rzecznik prasowy Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej Grzegorz Walijewski, poziom Wisły obecnie wynosi 70 cm, w sobotę może zaś osiągnąć wartość ok. 59 cm. "Poziom wody w Wiśle na całej jej długości powoli spada. Nic nie wskazuje na to, że w ciągu najbliższych dwóch tygodni sytuacja się nie zmieni, tylko że będzie postępowała" - podkreślił.

Rzecznik IMGW wskazał, że stan wody w największej rzece Polski uzależniony jest od tego, co się dzieje u jej źródeł na południu kraju. "Tam praktycznie nie ma deszczu, jest znaczący niedobór opadów. Dopiero wczoraj pojawił się front, na którym utworzyły się burze, niestety i tak deszczu spadło za mało, żeby wezbrały wody" - wyjaśnił.

Walijewski zaznaczył, że dla porównania o tej porze w zeszłym roku stan wody w Wiśle w Warszawie był na poziomie 98 cm. "Prognozy hydrologiczne dla całej Polski nie są optymistyczne. Jest to jedna z najgorszych sytuacji w historii pomiarów hydrologicznych w kraju, które robione są od ponad stu lat. 42 stacje mierzące przepływ wód w rzekach na 500 istniejących w Polsce odnotowały stan poniżej normy. W zeszłym roku było ich ok. 10" - wskazał.

idzie bida aż piszczy

czas wprowadzić nowe działanie w programie modernizacja gospodarstw rolnych: rolnictwo wertykalne

Opublikowano

Rolnictwo wertykalne zaśmieci kulę ziemską do końca . Deszczownia pracuje wiele , wiele lat zanim trzeba ją zutylizować. Akurat teraz znajomy ma stertą wężyków i folii z ogórków z 30h i nikt tego nie chce . Oferują mi 10 000 zł abym to w własnych  nieużytkach zakopał 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Bananek napisał:

kurła ile kasy. na 4 osoby płacisz?

Mi przyszło niecałe 200 za wszystko,umorzyli;Tyle samo jak kiedyś płaciłem ze zniżką za dzieci.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Prognoza podaje +6 na noc, a już tylko +2. Wypogodziło się i wiatr ucichł. Mróz pewny😕

Opublikowano

Kuźwa , mogłem choć jeden raz pojechać z opryskiwaczem . Wieczorem prawie nie wiało .

Opublikowano

Będzie i u Ciebie. Chmury  jeszcze przed północą cię opuszczą. Zobacz na pogodynkę jak czyściutko.

Opublikowano
4 godziny temu, Bananek napisał:

Tak, chce przerobić pion. wyjść z nim na zewnątrz. Gdzie masz taki za 17zł? U mnie jeszcze na aluminium pion zrobiony.

To byś musiał do Zatora przyjechać, krainy Energylandii, która mnie wkurza, wykupuje gość wszystko i za niedługo na ornych będą tylko domki pod wynajem :| 

Opublikowano

Żeby ktoś mógł wykupić, to ktoś musi być chętny do sprzedaży 😋 Pamiętam jak bodajże w 2010 jechałem tamtędy, to w miejscu dzisiejszego energy landu były spore łany kuku ziarnowej..

Opublikowano
2 godziny temu, mraukot napisał:

Żeby ktoś mógł wykupić, to ktoś musi być chętny do sprzedaży 😋 Pamiętam jak bodajże w 2010 jechałem tamtędy, to w miejscu dzisiejszego energy landu były spore łany kuku ziarnowej..

Ktoś tu kiedyś pisał, że groźbą wykupuje ten gość te działki.

2 godziny temu, Strongman napisał:

Ktoś tam pierdzielił ze poco siać nawozy w suszę,jak ktoś co posiał trochę będzie miał 2 tony a jak więcej to będzie miał 3,5tony.

I tak i nie. Po co pompować kasę w coś co i tak nie wróży plonu? Azot i tak nie zostanie pobrany jak będzie sucho, a na dodatek możesz przypalić łan. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Trawers napisał:

To byś musiał do Zatora przyjechać, krainy Energylandii, która mnie wkurza, wykupuje gość wszystko i za niedługo na ornych będą tylko domki pod wynajem :| 

to plac wiecej niz on 😛, a gdy jeszcze kopalnie wybuduja to juz koniec rolnictwa, jeszcze pare takich suchych lat i kazdy bedzie chcial sprzedac. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez Łobuzek
      Witam , mam pytanie , kuzynowi zmarła mama i teraz biorą się za sprawę spadkową w sądzie i jak nabędą spadek to czy syn , córka i ojcec muszą złożyć zeznanie podatkowe ? I jak ma to wyglądać ? Formularz SD-Z2 ? I czy jak dostaną te całe nabycie spadku to tam będzie wyszczególnione co i jak ? Bo to jest gospodarstwo 60 ha i jest zagroda , ale dodadkowo mają też dwa inne jakby domy ( kupione mniejsze gospodarstwo) ... których nie używają ?  Może ktoś miał podobną sytuację i by podpowiedział co i jak ?

• Przez skupmaszynrolniczych98
      Witam, zwracam się z pytaniem czy ktoś może polecić jakiś booster do ciągników? Z racji prowadzonej działalności niejednokrotnie takie uzrądzenie by sie przydało. może ma ktoś jakieś doświatczenia i może coś polecić ?
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
  • Dodaj nową pozycję...
v