Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

nic nie drę od 450-600 zależy jaka sztuka dwa ostatnie 600 i 500 odbiorca mówi że moje dobrze rosną i nie chorują

A jakie rasy? Same hf

54 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A tak jak każdy ostatnio

Na lenistwie.

Muszę gumofilce kupić mowe bo łysy bieżnik i nogi się ślizgają.

Ja kupuje eko but , zwykle gumowe po 25 zł są u mnie 

Opublikowano

Zamówiłem pionner p8834,kumpel miał i ładnie to sypało, a ja szykuje na piaski ale dobrze podkładem z pieczarek zsypane i obornika trochę.Ogólnie dent u mnie lepiej sypie niż flint czy mieszanka tego i tego.

Opublikowano

dziś to można powiedzieć że ciepło było 

robicie zapasy olejów silnikowych?

Opublikowano

Kolega z warsztatu zaoferował mi 10w40, 60l Coma za 500 lub 550. Zamówiłem ale od 3 tyg jeszcze nie byłem po odbiór. 

Ten sam olej 3 lata wcześniej za 700 brałem .

On ma promocję z hurtowni bo do aut duże ilości bierze. 

Opublikowano (edytowane)

Na całe życie zapasu się nie zrobi a i jeszcze nie wiadomo jak ma to wyglądać. Silnik w jakimś tam stopniu pobiera olej mniej lub więcej więc jak kupię 5l to i  co 5l mam oddać do utylizacji aby oddali kaucję tak jak za aku itd. Aby tylko przyjmowali tam gdzie się kupuje to nie ma problemu mogę i nawet w tej samej bańce im oddać bo właśnie największym problemem zapewne bedzie to kto bedzie go przyjmował

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

Jak będziesz miał ubytek to będą kazali kapitalkę zrobić😆

Opublikowano (edytowane)

To się trochę wody doleje i już się ilość zgadza :) Sam mam z 50l ze starych wymian, to będę dolewał jak będzie za mało :) Kup sobie smar grafitowy, 100 razy lepszy od przepalonego oleju. Po przepalance to jeszcze gorzej rdzewieje, a grafitowym jak posmaruje w grudniu to do sierpnia nic rdza nie ruszy :)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Kto komu i na jakiej podstawie :) bo i tak wszystko nie zlatuje :P a jak kupię 5l a oddam 6l co wtedy hehe

Oddać nie problem bo właśnie jest tego oleju w beczce ze 100 litrów aby tylko nie było tak że opłatę naliczą w kazdym sklepie a pozbyć się starego nie pozbędziesz bo nie bedzie gdzie oddać :P 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

To znaczy że twój silnik produkuje olej, tak jak Arbos, tam zamiast ubywać paliwa to przybywa :)

Myślę każdy sklep sprzedający oleje będzie miał obowiązek przyjmować zużyty. Tak jak np każdy sklep sprzedający ŚOR ma obowiązek przyjąć puste opakowania.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

No tak powinno być skoro kupiłem to i w tym samym miejscu powinienem mieć możliwość zutylizowania starego.

Druga sprawa co z kupowaniem przez internet bo też się kupuje :) temat rzeka 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

kiedys przywiozlem 200 l starego oleju ze zbankrutowanej betoniarni-malowali nim formy- i tak sie zastanawialem co z nim zrobic, wylac ?? cos tam o ochronie srodowiska w szkole slyszalem i tak sobie lezy kolo 20 lat i od nowego roku znajdzie zastosowanie .po ile go sprzedawac bo nie wiem jaka bedzie stawka oplaty ???

dzisaj pogoda jesienna, snieg stopnial,w sobote jeszcze pojedyncze balwany staly, mgla i smog jak zawsze, slonca ani widu ani slychu a tu po kukurydzy trzeba orac..

zniwa w pelni - znajomy ma termin na 23 , inny dzisaj w resztkach sniegu szalal.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

kiedys przywiozlem 200 l starego oleju

czysty? nie nadaje się do smarowania łańcucha w pile?

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

To się trochę wody doleje i już się ilość zgadza :) Sam mam z 50l ze starych wymian, to będę dolewał jak będzie za mało :) Kup sobie smar grafitowy, 100 razy lepszy od przepalonego oleju. Po przepalance to jeszcze gorzej rdzewieje, a grafitowym jak posmaruje w grudniu to do sierpnia nic rdza nie ruszy :)

U mnie od zawsze smaruje się zużytym olejem i nic nie rdzewieje mimo , że maszyny uprawowe stoją pod chmurką. Tylko też kwestia jest taka , że nie jeżdżę dopóki się zrobi czarna smoła , być może od tego zależy 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v