Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, danielursus3p napisał:

Są inne metody na zielsko

A no są, było już koszone rotacyjną, w tym roku była kupiona kosiarka do łętów 

A kiedyś też się odpryskiem jechało jak dużo ziela wywaliło w ziemniakach 

Przed kopaniem 

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

No pewnie, taką świnie na byle czym używisz a zawsze to jakieś urozmaicenie niż tylko drób 😉

Rolnik200598 napisał:

Ty Sylwek, wiesz, że to niegłupie nawet... One małe chyba rosną bo do jakiś 50-60kg to prawie na domowe potrzeby by się przerobiło... Do maja czyli do kolejnych indyków by się zabiło🤔

on wszystko wpierd... co na drzewo nie ucieka 😁 lepiej niech nic nie kupuje tylko mniej źre i więcej się rusza to może schudnie😀

bratrolnika napisał:

27 minut temu, slawek74 napisał:

akurat na koze 😜😁

Mówisz że może dwie pieczenie na jednym ogniu???

jak by się ruszał moze by schudł 🤔🤪 mleko by było sera by zrobił 😉😁

Strongman napisał:

Słyszeliscie w tv limuzyny niedaleko mnie uciekli i nima.:D

zaganiaj 😀😉

gregor1284 napisał:

2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

No właśnie... Na Podlasie to się za krowami jedzie a nie za świniami 😅

Krowy to przywiozą bez jeżdżenia ☺️

Przed chwilą, Bananek napisał:

Ty blisko myszyńca?

20 do mysianca 

miałem kiedyś garbatą z mysińca 😀 krowę oczywiście 😁

Opublikowano
slawek74 napisał:

Sylwekx25 napisał: No pewnie, taką świnie na byle czym używisz a zawsze to jakieś urozmaicenie niż tylko drób 😉 Rolnik200598 napisał: Ty Sylwek, wiesz, że to niegłupie nawet... One małe chyba rosną bo do jakiś 50-60kg to prawie na domowe potrzeby by się przerobiło... Do maja czyli do kolejnych indyków by się zabiło🤔 on wszystko wpierd... co na drzewo nie ucieka 😁 lepiej niech nic nie kupuje tylko mniej źre i więcej się rusza to może schudnie😀

Oj tam, od zjedzenia jednej małej świni dużo nie przytyje😋

Opublikowano

Spokojnie jest nas w domu 4 a jeszcze siostra ze szwagrem w Krakowie i oni też trochę tego mięsiwa zawsze zabierają jak się kurczaki bije czy perlice albo indyki. 

+4, silny wiatr z zachodu.

Opublikowano

No widzisz Sławek a Ty koledze odradzasz tuczenie świnki 😋 Zmieniając temat to mam takie pytanie, w budynku 15x11 ile krów bym zmieścił bez uwięzi ? stół paszowy powiedzmy na zewnątrz pod wiatą przy dłuższym boku czyli te 15 m.

Opublikowano

Rasowa wietnamska nie będzie taka wielka. Miałem to z 10 lat temu. I knurki lepsze bo chude a loszki strasznie tłuste były zawsze.

Przed chwilą, Sylwekx25 napisał:

No widzisz Sławek a Ty koledze odradzasz tuczenie świnki 😋 Zmieniając temat to mam takie pytanie, w budynku 15x11 ile krów bym zmieścił bez uwięzi ? stół paszowy powiedzmy na zewnątrz pod wiatą przy dłuższym boku czyli te 15 m.

Na 8m stolu bez problemu miesci sie 14 szt bykow +500kg mysle ze jeszcze jeden by sie zmieścił więc mysle ze krów 30 sie zmiesci

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

mało pomieszczenia 15 do 20szt

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Rasowa wietnamska nie będzie taka wielka. Miałem to z 10 lat temu. I knurki lepsze bo chude a loszki strasznie tłuste były zawsze.

Ale chyba z 50-60kg będzie mieć? Taka by w sam raz była, trochę odpadnie i ilościowo by było cacy.

Opublikowano

w rok na tyle upasiesz

1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Teraz chcialem kupic dwie ale moja powiedziala ze nie da mi tego zabić... jak zje to sie dowie co jadła 🤣

w Szydłowie przy kocich łbach babka ma w fajnych pieniądzach

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik200598 napisał:

Ale chyba z 50-60kg będzie mieć? Taka by w sam raz była, trochę odpadnie i ilościowo by było cacy.

Knurek miał 30 jak dobrze pamiętam, maciora po pierwszym wyproszeniu chyba cos kolo 50. Z tym ze to trzeba oskórowac jak dzika. A z maciory tego tłuszczu od cholery nawet pies nie chcial :)

Opublikowano
slawek74 napisał:

Sylwekx25 napisał:

mało pomieszczenia 15 do 20szt

Teoretycznie była by możliwość rozbudowy ale max 6 m , więcej nie ma miejsca, kurła no nic, trza się pomału brać załatwianie wszystkiego na budowę nowej a ze starymi budynkami dać se spokój

Opublikowano

Kurła to jeszcze lepiej. Mniej to dla mnie lepiej i uwędzić potem wyroby bo małą wędzarnię mam. No kwestia do zastanowienia trzeba przyznać. Ziemniaków jeszcze trochę w piwnicy jest, suchego chleba na strychu 8 worków dla królików a królików coraz mniej... Buraków pastewnych w piwnicy trochę...

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

z wietnamek super mięsko w smaku

Kanibal😆

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Kurła to jeszcze lepiej. Mniej to dla mnie lepiej i uwędzić potem wyroby bo małą wędzarnię mam. No kwestia do zastanowienia trzeba przyznać. Ziemniaków jeszcze trochę w piwnicy jest, suchego chleba na strychu 8 worków dla królików a królików coraz mniej... Buraków pastewnych w piwnicy trochę...

A jak się przyzwyczai to lepsza jak pies będzie. Jedna chyba z 4 lata chodziła sobie luzem. Skończyła pod kołami auta...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Teoretycznie była by możliwość rozbudowy ale max 6 m , więcej nie ma miejsca, kurła no nic, trza się pomału brać załatwianie wszystkiego na budowę nowej a ze starymi budynkami dać se spokój

A czy to warto kasę pakować ? Lepiej poleżeć 😀

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

A jak się przyzwyczai to lepsza jak pies będzie. Jedna chyba z 4 lata chodziła sobie luzem. Skończyła pod kołami auta...

A szczekała i przychodziła do głaskania ? 😛

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v