Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Serce jeszcze nie, ale podkreślam jeszcze. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem wyżej i domyśl się o co chodzi... Ursus był blisko a nawet bardzo.

kolega chyba coś kiedyś o nowotworze pisał

Opublikowano

Nowotwór na mnie czeka po rodzinie choć go jeszcze nie mam... Po prostu nie mogę ani dzieci mieć ani należycie się kobitą zająć, że tak powiem... Uroki bycia wcześniakiem i skutki operacji w dzieciństwie... Więcej nie chcę na ten temat mówić z wiadomych względów...

I szanowne Państwo mamy na termometrze magiczną cyfrę 0.

2 minuty temu, Uziu92 napisał:

kolega chyba coś kiedyś o nowotworze pisał

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Ja nie zlikwiduję bo z tego żyję. Już się nie przebranżowię bo na co?

Przyszłość widzę tak jak po bumie z 2011r. Czyli dno przez 7-8lat. Różnica taka że wówczas inne gatunki od czasu do czasu płaciły - agrest, porzeczka kolorowa . Teraz jest wszystkiego.

W tym roku ludzie sadzą bez opamiętania porzeczkę, jabłoń śliwy.

A do tego robią szkółki po kilkanaście tysięcy sztuk . Za rok sadzonkę będzie po 40gr.

Myślę że za 2-3 lata agrest wróci na krótko do łaski, duźo myślę na jego temat, ale zdecydowałem się nie wracać do niego.

Dlatego zapytałem bo cena 3 zł swoje zrobiła . 

Jak jednak dosadzę jeszcze 0,80 ary na jesieni borówki 5 letnie sadzonki by już od razu owocował na drugi rok . Dużo ludzi się narwało u nas na borówkę ale wypadają bo myśleli ze to jak pszenica kosztowna uprawa ale dochodowa .

Uciekam z upraw jak pszenica i rzepak .

Bo pogoda nie rozpieszcza a nakłady rosną .

Opublikowano
Bananek napisał:

slawek74 napisał:

a 3 i 4 nie było prądu

zapłaciłeś rachunek?

na koniec miesiąca płace termin 28-31 😉😁

jacus napisał:

chyba w kazdej uprawie tak jest ???

mialem dzisiaj kosic kawalek ale swieto i kombajn, choc germanski postanowil dac sobie wolne, 

po poludniu nawet slonko wyszlo,

U nas wszyszcy pracują obornik orka lub koszenie qq

Opublikowano

bo i co tu świętować? niepodległość? prawda była, ludziom kagańce pozakładali jak psom i myślą jak nas sprzedać. A kto rządzi Polacy? ta ale na czyją korzyść? czy ich jeszcze można uznawać za polaków?

Opublikowano (edytowane)

oczywiście!

pytam Rysia, bo najczęściej ma taką samą... pogodę.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

2 godziny temu, Rolnik200598 napisał:

Ja tam mu wierzę. Dzieci broń Boże w domu, nowoczesna kobieta kosztuje w utrzymaniu więcej niż zrobi a jeszcze gonić koło niej, i ciągle będzie coś jej nie pasować. Przez krótki czas miałem taką z mojej rodzinnej wsi, skaranie boskie z takim stworzeniem. Pogoniłem w cholerę, od półtora roku nie mam z nią kontaktu i dobrze.

I przez tyle czasu ani razu jej nie widziałeś ? Chyba że się wyprowadziła, to co innego.

1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

I co z tego, że zarobi, jak ani nie ugotuje ani do pola nie pójdzie to po co taka kobita.

Miałem w zeszłym roku na próbę 3bb w stodole z pszenicą, myszy pogryzły i tyle z tego było, workami na strych wyniosłem, kota nie mam i miał nie będę- zbyt ruchliwa droga koło mnie przebiega i wszystkie poprzednie koty skończyły pod kołami aut. Zresztą do big bagów też wszystko muszę wiaderkami nosić i jeszcze problem z wilgotnością.

Rocznie ze 2,5- 3 tony zboża i z tonę - 1,5 kukurydzy kupuję. Na dole nie mam gdzie, w stodole do bb nie będę sypał bo szkodniki. Workami na strych za ciężko wszystko bo po 47 schodach z workiem na plecach nie ma lekko wyleźć. To znaczy ze 200kg dla sportu to fajnie ale jak przychodzi na raz 2 tony to już ciężej.

4 big bagi na paletach, jeden od drugiego oddalony przynajmniej na szerokość kota. Nie chcesz kotów to trutka. A z kotów, kocice lepiej łapią myszy, tylko się potem od kotów nie odgonisz.

1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

No jak ty chcesz kobicie nakazać żeby w polu szpadlem ryła to ja nie wiem. Nie te czasy. A jest taka jedna u mnie we wsi co  i traktorem pojedzie i wydoi krowy, ładniutka jak nie wiem, aż by się chciało... 9_9

I wolna jest ? Czyli ma ciężki charakter ?

Opublikowano

Trutka nie wiele pomaga, próbowałem różnych, poza tym na strychu czy na stropie lepiej dosycha.

Raz ją w sklepie widziałem jak byłem ale chyba wyjechała teraz ze wsi.

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Trutka nie wiele pomaga,

pomaga. trzeba dosypywać i w kilku miejscach postawić.

Opublikowano
9 godzin temu, Ursus932 napisał:

To panowie wszystkiego najlepszego wszystkim Marcinom 👍

Moim imiennikom 🙃

Zdrowia zdrowia i jeszcze raz pieniędzy👍 moje standardowe ale bardzo szczere zyczenia👍

7 godzin temu, TheraRolnik napisał:

Jak mam na drugie Marcin to też się liczy ? 😅

Jak stawiasz to i na 10 możesz mieć Marcin😂

4 godziny temu, pafnucy napisał:

prezent nie musi być drogi.

Popieram i potwierdzam. Wolę jeść chleb z serem na redlinie ziemniaka ale z dobrym człowiekiem niż jakieś cuda wianki z jakimś ujem. Tak samo z prezentem. Mały drobiazg dany z czystego serca znaczy wiecej niż drogi z fałszywym uśmieszkiem.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Może i pomaga ale do bb musi być suchutkie ziarno, do sypania na strych czy strop niekoniecznie. Po drugie nie zmieszczę tyle bb w stodole, bo większe niż 500kg to się nie nadadzą bo ani sięgnąć i nabrać ani wsypać.

2 minuty temu, pafnucy napisał:

pomaga. trzeba dosypywać i w kilku miejscach postawić.

Opublikowano
13 minut temu, dsbh napisał:

I przez tyle czasu ani razu jej nie widziałeś ? Chyba że się wyprowadziła, to co innego.

Ja unikałem takiej jednej co było moim "zauroczeniem" za czasów gimnazjum aż tu jeb ... Pracuje w sklepie rolniczym do którego jeżdżę jak coś potrzebuje... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v