Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rysiu no humorystycznie można tak powiedzieć😂 

Taka rada dla przyszłych rekinów jakiegokolwiek biznesu - jeśli korzystacie z używek typu papieros alkohol, nie mówię o nałogowym pijaństwie. Przeliczcie sobie jakie to są pieniądze w skali roku.

3 palaczy w domu -  przyjmijmy 4 paczki dziennie po średnio z ostatnich lat 10zł x 365 to już jest prawie 15tys zł.

Moi rodzica jak zaczęli rano dłużej kasłać niż zajmuje np czas konsumpcji śniadania i połączyli to że wzrostem ceny papierosów to w jeden dzień zostawili. Pić nie pili. Ja uchroniłem się od papierosów.

Jak czasem rozmawiam z młodymi którzy marudza że do pierwszego nie starcza a widzę papieros od papierosa palony to pytam ile dziennie. No 2 paczki po 13,5 x 2 osoby na dorobku. Noż kurna to jest 54 zł dniówka. To obiad w knajpie dla nich albo 2 dni wiktu przy żarciu domowym. No i 2 piwka dziennie też się uzbiera.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Agrest napisał:

ogólnie to ci powiem że nic się nie opłaci. W 90tych latach nic się nie opłaciło. Rodzice ciułali żeby za sprzedane zboże, ziemniaki i świnie z dwóch lat kupić nowego Ursusa 2812. Gdyby się coś opłacało to kupili by więcej ziemi niż te 17ha przez 14 lat. Z badyli mieli 0,2ha truskawek. 4-6 krów i po 10 - 15 świń. Nie opłacało im się też trzymać dzieci w domu to wygonili je na 5 lat do Warszawy żeby nie pętały się po gospodarstwie.😁 A syn był marnotrawny i ciągnął z domu ile się dało😂 Córka bardziej ogarnięta bo robotę sobie znalazła godząc pracę z nauką a AM.

Ale prawdziwa zapaść to po 2000r. Już wszystko przestało się opłacać. Dobrze że przepisali mi ziemię, bo jeszcze trochę i by sprzedawać zaczęli.😁.

i te wszystkie traktory z nieopłacalności masz? 🤔

Edytowane przez Gość
Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

na fajki tyle kasy idzie?

musisz zabronić ślubnej!

Opublikowano
9 minut temu, bratrolnika napisał:

Ach @Agrest, żeby się wszystkim tak nie opłaciło jak tobie, to nie Ukraińcy, a Niemcy by do nas do roboty przyjezdzali.

Ogólnie często jestem uszczypliwy w stosunki do Ciebie, ale tak na poważnie to podziwiam, jak każdego innego który doszedł do pieniędzy ciężka pracą

To było humorystyczne napisane. Bo ludzie ciągle marudzą że się dziś nie opłaca, a kiedyś było lepiej. Ale kiedyś też tak mówili i moglibyśmy cofnąć się do Mieszka I.

Ogólnie twierdzę że lata 2000 -2015 to były super lata jak ktoś chciał robić. Lata 90 były gorsze, ale rodzice są przykładem że się dało. 

Jest masa osób wokół którym lepiej się żyje ale ja im nie zazdroszczę.

Ogólnie na warzywach też ludzie majątków się podorabiali zwłaszcza na kapuście. 

Teraz rynek się zapchał i robi się ciężko. Lata dobre to lata nieurodzaju, pod warunkiem że coś plonu zostanie. Jak się coś zaczęło robić to trzeba to ciągnąć, bo dziś na przebranżowienie już nie ma większych szans. Zbyt drogo to kosztuje i rentowność w każdej dziedzinie spada.

Ty patrz, nawet nie wiedziałem że Ty byłeś uszczypliwy wobec mnie. Myślałem że luźno żartujesz, a to jednak uszczypliwy było😁. Hmm muszę to sobie przemyśleć

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Co Cię zaniepokoilo???

literówki.

pamiętasz? tak u mnie podejrzewałeś jak tak miałem. ;)

Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

No to i Twój ojciec sprzeda mleko , kilka byków trochę dołoży i też może bez kredytów kupować

Jak by było że 40 krów i z 60-70 opasów to można tak to liczyć ;)

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Ja 15 lat bez kredytu💪🏻

A na co ci kredyt jak ty nic nie kupujesz 

Opublikowano
7 minut temu, pafnucy napisał:

i te wszystkie traktory z nieopłacalności masz? 🤔

Ironii nie wyłapałeś? 

Opublikowano
37 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Siejcie siejcie to na zboże mniej pola zostanie,

Ja tam nigdy kukurydzy nie siał i nie planuję chyba że się rynek zbożowy załamie to wtedy może kukurydzę na biogaz, a póki zboże schodzi to to najtańsza inwestycja względem dochodu.

Pełna zgoda, ale na słabsze ziemie kukurydza może być alternatywą dla zbóż i próchnicy dostarcza mase

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

agrest kiedyś syn przeliczył że jego dziadkowie dobry nowy traktor puścili z dymem przez swoje życie 😃 teściu jeszcze pali ...

Dokładnie tak jest, tylko ludzie tego nie liczą i nawet nie próbują dopuścić do świadomości.

O utracie zdrowia już nie mówiąc.

Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Gdzie te literówki??? Ja żadnej nie widzę

no sorki. dziś dwie zauważyłem, ale nie odnotowałem. B|

nie ma o czym pisać. chciałem tylko pokazać jak łatwo...

Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał:

Rysiu no humorystycznie można tak powiedzieć😂 

Taka rada dla przyszłych rekinów jakiegokolwiek biznesu - jeśli korzystacie z używek typu papieros alkohol, nie mówię o nałogowym pijaństwie. Przeliczcie sobie jakie to są pieniądze w skali roku.

3 palaczy w domu -  przyjmijmy 4 paczki dziennie po średnio z ostatnich lat 10zł x 365 to już jest prawie 15tys zł.

Moi rodzica jak zaczęli rano dłużej kasłać niż zajmuje np czas konsumpcji śniadania i połączyli to że wzrostem ceny papierosów to w jeden dzień zostawili. Pić nie pili. Ja uchroniłem się od papierosów.

Jak czasem rozmawiam z młodymi którzy marudza że do pierwszego nie starcza a widzę papieros od papierosa palony to pytam ile dziennie. No 2 paczki po 13,5 x 2 osoby na dorobku. Noż kurna to jest 54 zł dniówka. To obiad w knajpie dla nich albo 2 dni wiktu przy żarciu domowym. No i 2 piwka dziennie też się uzbiera.

Trzeba palić żeby było na co umrzeć 

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

pafnucy to może Tobie cos w oczach się mieni 😜😁

może i tak. trochę spawałem, to może se łoczy naświetliłem.

już się nie czepiam. wydawało mi się.

Opublikowano
35 minut temu, bratrolnika napisał:

Ach @Agrest, żeby się wszystkim tak nie opłaciło jak tobie, to nie Ukraińcy, a Niemcy by do nas do roboty przyjezdzali.

Ogólnie często jestem uszczypliwy w stosunki do Ciebie, ale tak na poważnie to podziwiam, jak każdego innego który doszedł do pieniędzy ciężka pracą

Też mówię że @Agrestto

też mój idol 👍 

Nawet doradził mi czosnek 🙆‍♂️ 

Opublikowano
11 minut temu, TheraRolnik napisał:

Wędzone dłużej leży. 😜

5 minut temu, Ursus932 napisał:

Nawet doradził mi czosnek 🙆‍♂️ 

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, TheraRolnik napisał:

rzuć to świństwo. ani to fajne, ani pachnące. umrzyj se na coś innego jak rak płuc. mój ojciec wypalał do trzech paczek.    bez filtra.    zdrowy był jak byk. rak go momenty zjadł.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

To było humorystyczne napisane. Bo ludzie ciągle marudzą że się dziś nie opłaca, a kiedyś było lepiej. Ale kiedyś też tak mówili i moglibyśmy cofnąć się do Mieszka I.

Ogólnie twierdzę że lata 2000 -2015 to były super lata jak ktoś chciał robić. Lata 90 były gorsze, ale rodzice są przykładem że się dało. 

Jest masa osób wokół którym lepiej się żyje ale ja im nie zazdroszczę.

Ogólnie na warzywach też ludzie majątków się podorabiali zwłaszcza na kapuście. 

Teraz rynek się zapchał i robi się ciężko. Lata dobre to lata nieurodzaju, pod warunkiem że coś plonu zostanie. Jak się coś zaczęło robić to trzeba to ciągnąć, bo dziś na przebranżowienie już nie ma większych szans. Zbyt drogo to kosztuje i rentowność w każdej dziedzinie spada.

Ty patrz, nawet nie wiedziałem że Ty byłeś uszczypliwy wobec mnie. Myślałem że luźno żartujesz, a to jednak uszczypliwy było😁. Hmm muszę to sobie przemyśleć

teraz to jest loteria jeden rok się uda inny nie a większość to taka bryndza coś zostaje ale szału nie ma 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v