Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
soltys48 napisał:

jeden gosciu z mojej wsi nałapał dzierżawy w takiej ''dzikiej'' wsi nasiał qq tam a tam rolnictwo kulało na jesieni przejeżdza tam przez wieś a tam na co drugim podwórku suszyą się kolby kukurydzy a nikt tam nie sieje tam choduja tylko kury gołębie i króliki zdeka się zdenerwował i sieje tam tylko rzepak i zboża 😀

• Haha 1
Opublikowano
stempos1980 napisał:

64 lata i duży zestaw maszyn to nie najlepsze połączenie. sam się o tym przekonałem że 3 lata wstecz jak ojciec orał na jednej działce overumem. zamyslil się, a pług miał sporo wystające za obrys pluga i ciągnika uchwyt koła podporowego. oczywiście zaczepił o ten słup. szczęście, że słup nie pękł i nie obalił się. nie dość, że miałbym zabitego ojca, to do tego spaliłoby baterię czterech duzych kurników.

Opublikowano
13 godzin temu, Bananek napisał:

Masz tachykardie. wredna przypadłość. mam to. dostaniesz nedal, albo bisocard i Cię uspokoi. z tym, że jak jeden dzień nie weźmiesz to znów wraca.

A ile masz lat bo ja 21

Masz tachykardie. wredna przypadłość. mam to. dostaniesz nedal, albo bisocard i Cię uspokoi. z tym, że jak jeden dzień nie weźmiesz to znów wraca.

A ile masz lat bo ja 21

A ile masz lat bo ja 21

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Rysiu Ty to naprawdę obejrzysz mąkę ze swojej pszenicy jak sobie na śrutowniku zmielesz.

A nie daj Bóg z ukraińskiej z chloropiryfosem i glifosatem Ci popadnie?

Dałeś teraz do myślenia 🤔

Kiedyś od ręki mąkę dawali i jeszcze otrębów można było nabrać

Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał:

Dałeś teraz do myślenia 🤔

Kiedyś od ręki mąkę dawali i jeszcze otrębów można było nabrać

Jakby mielił z czyjejś to by od razu dawał makę a nie ganiał 2 x po 50 km.

Kiedys w Wohyniu młyn tak mlił

Zawozisz pszenicę pobada po swojemu jak pasuje to daję mąkę, otręby

Płacisz i do domu

Tu układa na kupki podpisuje czyje i na to worki na mąkę i przychodzi kolej to zmiele i nasypie iznowu kartka czyje.

4 godziny temu, Bananek napisał:

64 lata i duży zestaw maszyn to nie najlepsze połączenie. sam się o tym przekonałem że 3 lata wstecz jak ojciec orał na jednej działce overumem. zamyslil się, a pług miał sporo wystające za obrys pluga i ciągnika uchwyt koła podporowego. oczywiście zaczepił o ten słup. szczęście, że słup nie pękł i nie obalił się. nie dość, że miałbym zabitego ojca, to do tego spaliłoby baterię czterech duzych kurników.

Widzicie

Wiem że tragedia

Ale gdyby miał polski to by zgiął lancę i nic by się nie stało, 

A że germański to wiadomo jak postępuje z ludzmi.

Opublikowano

Mole i rozkruszki daje w pakiecie?

W sklepowej mące rozkruszek to standard 

Opublikowano
Bananek napisał:

stempos1980 napisał:

64 lata to jeszcze nawet nie wiek emerytalny... !! Każdemu się zdarzyć może. Na ten przykład ; u nas we wsi u "obszarowca" dwudziestokilkulatek podczas uprawy gruberem, przypier.olił 530 konnym gąsienicowym John Deerem centralnie w słup wys. napięcia 11kV. 100 tyś pln. nie wystarczyło na naprawę ciągnika.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v