Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, Bananek napisał:

do vat-u 😀

a to go nie znam. no piszta se tam piszta...

Opublikowano
vat napisał:

Kiedyś nie było tego np. w 1 roku siałem 10ha, w 2 - 5 ha , w 3 w ogóle nie siałem poplonu itp.

było było. już drugi raz wziąłem poplony. kiedyś to nie nazywało się miedzyplon ozimy. też się robiło plan na 5 lat. Ale możliwe, że nie trzeba było aż tak trzymać się powierzchni. aż tak dobrze nie pamiętam. teraz czekam tylko aby z tych poplonow wyjść. skończyć ten program. bo nie mam jak powiększyć arealu kukurydzy i żyta.

pafnucy napisał:

7 minut temu, Bananek napisał:

do vat-u 😀

a to go nie znam. no piszta se tam piszta...

dzięki za pozwolenie 👍

vat napisał:

Czyli wogóle nie mówisz? Głuchoniemy czy tylko niemy?

tu piszę. A Ty mówisz na głos to co piszesz? przesrane mają twoi współlokatorzy 😀

Opublikowano
24 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Oddajesz do Łomży? Jak cenowo wychodzą?

Tak. A nawet nie pamiętam jak w tamtym roku wyszło. Dopłata do transportu, do terminowości, na koniec dopłata do wywiązania z umowy, do wysokiej skrobii, niskiego zanieczyszczenia. Ciężko powiedzieć. Tutaj masz podstawę bez żadnych dopłat, po lewej skrobia, po prawej cena za tonę przy danej skrobii.

IMG_20200914_203401.jpg

Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

tu piszę. A Ty mówisz na głos to co piszesz? przesrane mają twoi współlokatorzy 😀

Po czym wnosisz, że mówię to co piszę?

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

czy Twój avatar to tabula rasa? 

nie znam człowieka, ale możliwe że spotkałem.

Opublikowano
5 minut temu, pafnucy napisał:

nie znam człowieka, ale możliwe że spotkałem.

No to co masz w awatarze, bo jako jedyny masz białą kartę, i do tego z rozjechanym rozmiarem . I to chyba nie wina mojego telefonu?

Opublikowano

Ty to potrafisz zakręcić... a ja tylko zapytałem... oj oj dobra - napisałem zdanie w trybie pytającym - co z tą powierzchnia przy poplonach

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

No to co masz w awatarze, bo jako jedyny masz białą kartę, i do tego z rozjechanym rozmiarem . I to chyba nie wina mojego telefonu?

a bo tak se wymyśliłem. no z rozmiarem dojść ładu nie mogę .

no ale cóż ja winny rozmiarowi. :D

Opublikowano
6 godzin temu, Bananek napisał:

A proszę bardzo. Słabo widać, bo z owsem i gorczycą siana. Więc obsada nie książkowa. Około 50-60cm ma teraz. 

IMG_20200914_153158.jpg

no jak? może być?

Ładna👍👍👍

Widać dobry materiał siewny

Opublikowano
soltys48 napisał:

Jeno ich nie widać 🤔

Widać widać. tegoroczny poplon udał się jak nigdy. szczotka konkretna wyszła.

stempos1980 napisał:

11st mgła ale słońce widać 

U mnie 11°C i zamgliło przekosy na łące. za ulicą łąka, a ja jej nie widzę. słońca jeszcze brak, mam nadzieję, że się pojawi bo wilgoć zabździ mi sianko.

Opublikowano

Skoro mowa o poplonach, to jakie rośliny są najepsze?  Gryka, gorczyca, facelia, rzodkiew a może rzepak? 

Opublikowano
20 minut temu, stempos1980 napisał:

Sąsiad sieje rzepę oleista i sobie chwali bo po gorczycy to w polu suchooo a po rzepie już nie

To je rzodkiew oleista 😉

Też wysiewam u siebie, ale może jest coś lepsze 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v