Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, soltys48 napisał:

Przodkowie przyjechali na ziemie wyzyskane w większości z pod Buska-Zdroju,pod Bodzentynem to już kuzynostwo mieszka

Czasem,ja i tak mało tam dźwigam. Moim zadaniem jest wkładać kulki na strop ładowaczem,jak chłopaki się nie wyrabiają to wskakuje im pomóc

Nie każdy by z nim wytrzymał 😁

To z jakiej miejscowości żeś emigrował.

Opublikowano
54 minuty temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Słoma, obornik... A wiadomo jak ktoś wcześniej o to dbał?  Wiadomo jak większość traktuje dzierżawy, które nigdy nie trafia w jego posiadanie.. Daje się tylko tyle, żeby rosło a resztę ma się w... tyle... 

Myslisz że jak jednym roku nasypiesz wapna, gnoju, mikro makro, to w następnym gleba się złotymi klosami odwdzięczy? 

Zaniedbana ziemię trzeba dość długo do porządku doprowadzać. 

A tym bardziej, te holiłudzckie  oszusty jeszcze prawdy w tych swoich dennych filmaikach, nigdy nie powiedzialy... 

Aaaa i "ponoć widzi" 

Widzisz to co masz widzieć i tyle w temacie... 

Nie jestem ich obrońcą, ale widzę że masz ból d..y. skąd wiesz na jakich zasadach oni to wszystko mają. A jak nie pasuje to nie patrz. 

Jeruna bo sumsiot zaś wiyncyj namłócił 🤷‍♂️

Opublikowano

Ohooo i wyszło szydło z worka-funfel gwiazd holiłudu...

Mnie tam koła uja lata co kto ma, ale jak ktoś pierdoly opowiada za pieniądze to już nie przechodzę obojętnie... A Ty se tam możesz skakac nad Dzokerami, lajkami im słać, na lajwach nawet donejty wysyłać, z takich frajerów zyją🤣🤣🤣

Opublikowano

Rysiek, Ty idž na etat lub dokup hektarów bo się nudzisz. Jeździsz tylko i dopieszczasz tę łąkę.

Piknie zrobione.  Pewnie pod rzepak skoro tak zagęściłeś talerzówką.

Opublikowano

@agrest

Miałeś pszenice ozimą Euforie. Jesteś z niej zadowolony? Możesz napisać coś więcej o tej pszenicy?

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Ohooo i wyszło szydło z worka-funfel gwiazd holiłudu...

Mnie tam koła uja lata co kto ma, ale jak ktoś pierdoly opowiada za pieniądze to już nie przechodzę obojętnie... A Ty se tam możesz skakac nad Dzokerami, lajkami im słać, na lajwach nawet donejty wysyłać, z takich frajerów zyją🤣🤣🤣

Szwagier masz racje 😋

3 minuty temu, robert55555 napisał:

@agrest

Miałeś pszenice ozimą Euforie. Jesteś z niej zadowolony? Możesz napisać coś więcej o tej pszenicy?

Miałem i powiem że spodziewałem się więcej, belissa wypadła lepiej😉

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, robert55555 napisał:

@agrest

Niestety narzekałem na nią od chwili wschodów.

Jakoś wszystko od początku poszło nie tak i wyglądała źle, przed żniwami zająłem się owocami, potem jadę na pole z kombajnistą i zonk - takie wtórne zachwaszczeniem że wstyd na pół województwa. Ostatecznie pomimo tragicznej obsady średnia wyszła w przedziale 4,5 - 4,8t. Ale ziarno kiepsko wygląda.

Natomiast 1ha posiany  po agreście od początku rokował i tu plon raczej przekroczył 7,5t. Tu pokazała że ma potencjał. I dodatkowo w pasach herbicydowych widać było że jest słabsza.

Coś jej posieję w tym roku i to w większej obsadzie niż 300szt. Pewnie będzie to bliżej 400szt/m2

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

Pszenica najlepiej siać paszowo bo ona daje największy plon ale przeważnie wszystkie odmiany to jakościowe ale są grupy i słabszej jakości a co za tym idzie większy plon i jak ktoś sprzedaje na skup to super sprawa bo tam tylko wilgotność sprawdzają i robaka a jak do młyna gluten białko i te sprawy te lepiej siać jakościowo.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Kurła kolejny dzień skwaru, dobrze, że ciągnik ma do przyszłego tygodnia wolne i nic w ziemi grzebać nie trzeba, po niedzieli trzeba pajęczyny z tłumika w C-330 przedmuchać i obkosić Orkanem ziemniaki.

Teraz +30, słońce praży.

Opublikowano
1 godzinę temu, szczypka napisał:

212829201_20200813_1827211.thumb.jpg.5b49ec1c9d526e56922b43209c237b53.jpg 

ostatni zbiornik w końcu koniec żniw 

Wapno granulowane młóciłeś?😁

Opublikowano
7 godzin temu, robert55555 napisał:

Można wiedzieć jaki był plon z ha? ile dałeś N na ha?

Wszystko na magazyn więc wagi nie znam, tyle powiem że 4 pełne zbiorniki supra z ha, a N o ile mnie pamięć nie myli 450 kg saketry 34 w trzech dawkach

6 godzin temu, zycietoniejebajka1 napisał:

No widzisz a tak siorze mnie odradzaleś 🤣🤣🤣🤣😁😁😁😁

A gdzie, ja twoją stronę trzymam 😊

Ale co zrobię kiedy ona mówi że nie poto się kształcił żeby u jakiego Wielkopolskiego obszarnik krowy doic lub świniom żarcie dawać 😋

Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

ja euforii posiane miałem chyba 400 roślin i wcale nie było za gęsto

Że się wtrącę 400 roślinek nie za gęsto a ja siałem 270 Belissy   było za za rzadko trzeba 400 siać czy więcej do 450 sztuk .

Opublikowano
21 minut temu, Agrest napisał:

Wapno granulowane młóciłeś?😁

pszenżyto  ale jak teraz na to zdjęcie spojrzałem  to faktycznie jakos tak pod groch podchodzi 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

@Uziu92 pacz bizony koszą, perkinsy koszą a Twój chwalony merc kopyto wyciągnął 😁😁😁

https://youtu.be/6kdjMDHafhQ

nie chce mi się oglądać ale lipa, mój na szczęście ma się dobrze :D

22 minuty temu, galan99 napisał:

Że się wtrącę 400 roślinek nie za gęsto a ja siałem 270 Belissy   było za za rzadko trzeba 400 siać czy więcej do 450 sztuk .

ja belissy wysiałem 350 sztuk w optymalnym i 10 tke złapała.

Opublikowano

Ostanie pole i koniec ze słoma w tym roku, tylko pszenica Harenda na pniu ale będzie cięta 😉

IMG_20200813_170414.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v