Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

I tak rok na straty i tak.

I tu się z Tobą zgadzam

Za noc dziki ojeba....y cała działkę pszenżyta jarego.. Dlaczego? Nie ma modrych

Od siewu przez miesiąc i nic a teraz jedna noc i poorane

Dzwoniłem do łowczego to uświadomił mi że o odszkodowaniu mogę zapomnieć 

• Sad 1
Opublikowano
soltys48 napisał:

5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

I tak rok na straty i tak.

I tu się z Tobą zgadzam

Za noc dziki ojeba....y cała działkę pszenżyta jarego.. Dlaczego? Nie ma modrych

do odstrzału. oczywiście myśliwy. 😉

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, marulekk napisał:

I u mnie chyba -1* bylo bo u sąsiada na dachu na blasze szron jest

A   to u sąsiada  -u Ciebie   może  nie było  mrozu....    Ojciec  opowiadał   jak u nas  we wsi   były  takie  ,,wywiewy''  że las  nie chciał   rosnąć-  dopiero jak zrobili   płotki  poprzeczne  z jałowca  i tuż  za płotkiem  sadzili   to  się  sosna  przyjęła   i jakoś    tam żyje  ,  tak że  ,,burze piaskowe''  to nie  nowość .   

Opublikowano
41 minut temu, soltys48 napisał:

I tu się z Tobą zgadzam

A dlaczego możesz zapomnieć o odszkodowaniu?

Opublikowano
9 godzin temu, Uziu92 napisał:

kilka razy polewałem po te 5mm,  nawadniany skagen 8,5 tony, nawadniana kilimandzaro 9 ton przebiła, nie nawadniane od 5,5 do 7,5t zalezy na jakiej glebie.  W tym roku nie nadążam z laniem, wiatr tak zabiera wilgoć ze szok,  8 ha miałem tak zlane że już się ciągnik mazał na sciezkach i już wyschło.   Te 10 ha muszę zlać dobrze żeby było te 70-80 ton zboża z tego, z reszty co Bóg da to będzie.

Czym podlewasz bo planuje coś kupić (beczke) co byś polecił?

Opublikowano

Skoro każą czekać to powinni mieć podstawę prawną która uchyla ich od wykonywania swoich obowiązków nakazanych im przez inna ustawę prawną. A podejrzewam, że nikt ich nie zwolnił z obowiązku oszacowania szkód.

Opublikowano
soltys48 napisał:

15 minut temu, krilan06 napisał:

A dlaczego możesz zapomnieć o odszkodowaniu?

Kurwawirus

Nie szacują teraz każą czekać

Tylko trzeba to przesiewać

narób zdjęć i działaj i wyślij pismo albo osobiście zawieź i kopia do podpisu

Uziu92 napisał:

dziś prawie cały dzień burze piaskowe, kto zasiał jare i nie wyszło to poleciało gdzieś w świat.  Wiatr okropny.

Za to nowym nabytkiem trzaśniete juz coś koło 7 godzin  i 50 km w transporcie zrobił :D kupy się trzyma :D

A gdzie fota tego nabytka🤔

Uziu92 napisał:

jeszcze muszę go dopieścić, a za bardzo czasu nie mam teraz, podlewanie, wyrzutki, opryski i nie ma kiedy przysiąść porządnie.

dopieszczj to kogo innego😃😉

Opublikowano
24 minuty temu, Strongman napisał:

W pogodzie nic nowego jedynie cicho się zrobiło,ktoś wie jak zmienić tło obok awataru w profilu na jakieś zdjęcie.

wejdź na swój profil, na dole w lewym awataru roku masz okienko do dodania zdjec 

Opublikowano
1 godzinę temu, tompast napisał:

Czym podlewasz bo planuje coś kupić (beczke) co byś polecił?

ja mam najzwyklejszą beczkę 7200l z pompą próżniową, wylewka z blachą i na 15 m spokojnie leci , jadę scieżkami bo i opryskiwacz mam 15 m także straty z wygniecen nie są duże. Jak masz stawek blisko albo jakiś rów z wodą to możesz się bawić, jak daleko to nie ma sensu moim zdaniem bo paliwo drogo wyjdzie, chyba że beczka 20000 litrów i byk ze 200 km i trzy takie wywalisz na ha to i koszty nie będa duże, ja mam wodę 200-1500m od pól tam co podlewam także blisko i idzie to sprawnie, paliwa też jakoś dużo nie spalam, c 360 z tą beczką bierze średnio 5-5,5l na MTG i w taką suszę serio wolę pieniadze na wodę przeznaczyć jak na pryskanie czy nawożenie które to i tak nic nie da.

Jak masz do zbiornika daleko to moim zdaniem tylko studnia i deszczownia, ale znowu zakup deszczowni i wykonanie studni to koszty duże. Sam musisz sobie pomysleć i policzyć.

41 minut temu, slawek74 napisał:

narób zdjęć i działaj i wyślij pismo albo osobiście zawieź i kopia do podpisu

A gdzie fota tego nabytka🤔

dopieszczj to kogo innego😃😉

kiedyś będzie :D

38 minut temu, Marcin133 napisał:

Uziu twardy zawodnik z Ciebie beczka to w ciul roboty ale jak przynosi efekt to czemu nie

Centrum sucho i zimne noce robią swoje

w ciul.  ale że jest blisko to działam, efekt rok temu był, czy będzie w tym ? jakiś na pewno, bo w końcu woda to woda, bez tego nie ma nic.

10 godzin temu, danielursus3p napisał:

Jutro mam być w Siedlcach, powiedz gdzie stacjonujesz to obaczę tego sprzynta :P

to bierz ciuchy robocze to wyrzutkę powozim na 3 traktory :D

Opublikowano (edytowane)

Kartofle posadzone

Wilgoć głębiej jest, wierzch kurzy głębiej ciemna.

Zmierzyłem 1027 m² akurat łapnie dopłate👍🏻

Na 10 arach 3 odmiany 😁

Edytowane przez Rolnik1973
Aktualizacja
Opublikowano

A zdjęcie gdzie ? Ja na całą galerię nie wyrobię . Pomagaj trochę .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v