Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Tomek90 napisał:

Kupuj zbiornik wygoda i zwróci się naoewno. 

Ja myślę o 10-15tys widziałem chyba najkorzystniej cenowo wychodzą te kingspana, mam swoich tysiaczkow 10, więc nie ma co przepłacać.. A temat krystalizacji do ogarniecia w Mauzerach- teraz znajomy mi sprzedał patent że wsadza się do dna rurkę i dmucha się powietrzem,  wcześniej mieszałem mieszadlem takim przedłużonym młotem udarowym.. A w takim 10-15tys to pewnie trzeba po prostu przepomwywac od dołu do góry zeby się przemieszal? 

Zwrot nawet w ciągu roku, jak różnica między rsm a saletra/saletrzakien zazwyczaj przynajmniej 200zl, więc prosta matematyka.. 

Tylko szkoda że ten rok cienki finansowo bo przerabiam jeszcze starą obore na magazyn a jeszczee zbiornik na paliwo by się przydał.. teraz znajomy jeszcze pożyczył mi kilka mauzerkow, myślę że i tak taniej jak w lutym beďzie ten rsm,  ten zbiornik to chyba w jakim czerwcu na raty wezmę i rsm zaraz po tym i tak chyba lepiej na tym wyjdę 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)
Dnia 18.12.2020 o 21:20, Tomek90 napisał:

To czemu npki mają różna przyswajalność?? Ultry mają lepsza od poli. Według mnie polidap jeśli chodzi o przyswajalność to jedna z lepszych. 

Bo w przypadku fosforu np. istotna jest jego forma, w zasadzie wszystkie fabryki prócz Phosagro korzystają z formy fosrofytowej (mniej czystej), Ultry bazują na apatycie (plw. Kolski, kopalnia Apatit), gdzie jest pozyskiwany najczystszy fosfor, stad różnica. Dlatego mimo ze np. Polifoska 6 ma 20 workowego P do dyspozycji roślin jest 17% a w ultrze workowego fosforu 20% a rozpuszczalnego w wodzie 19%. Stad różnica. 

Co do Polidap - 46 (41)

ultraDap - 46 (45)

To tez powód, dla którego Lubofoska straciła na atrakcyjności i wbrew pozorom nie są to tanie nawozy.

pozdrawiam

Edytowane przez TR_FCB
  • Thanks 1
Opublikowano

po prostu trzeba było cofnąć się do gleboznawstwa :) początek tego przedmiotu zawierał te informacje, tylko nie wiedziałem dokładnie jakiego surowca używa phos agro, ogólnie jeśli to prawda to na polifosce 6 kontra ultra dużej róznicy nie ma ale róznica robi się wtedy jak jeszcze ultra jest tańsza od polifoski, postaram się zakupić ultrę na sezon 21/22 bo na obecny mam zakupione

Opublikowano
16 godzin temu, proxy8441 napisał:

po prostu trzeba było cofnąć się do gleboznawstwa :) początek tego przedmiotu zawierał te informacje, tylko nie wiedziałem dokładnie jakiego surowca używa phos agro, ogólnie jeśli to prawda to na polifosce 6 kontra ultra dużej róznicy nie ma ale róznica robi się wtedy jak jeszcze ultra jest tańsza od polifoski, postaram się zakupić ultrę na sezon 21/22 bo na obecny mam zakupione

Jak nie ma różnicy . W moim przypadku przy tej samej cenie poli 6 i ultry 8 , kupując 10 ton ultry jestem do przodu  200 kg N i 200 kg P

Opublikowano

Z tego co widze trzeba przejsc na ultre. Jakos nie gorsza od poli z tego co mowicie a cena lepsza. Ze wzgledu na to ze duzo biore z agrii to bralem od nich dominatora npk, dobrze cenowo wychodzil tylko ze to chyba jakis twor robiony nie wiadomo gdzie. Wiec trzeba przejsc na cos pewnego

Opublikowano
16 godzin temu, proxy8441 napisał:

w soli potasowej i azocie raczej różnicy w nawozach nie ma natomiast phos agro ma najlepsze i najczystsze złoża fosforytów na półwyspie kolskim i ich fosfor jest na świecie najbardziej ceniony 

Opublikowano

Zgodzę się z parametrami nawozów ultra tylko dlaczego nikt nie wspomni o jakości nawozu który też jest istotny moim zdaniem i w tym aspekcie poli bije na głowę ultry choćby przez to że w poli nie macie mega duzych ilosci pyłu a przez ostatnie 3 lata stosowania ultry widziałem co przyjeżdża w workach,dlatego wróciłem do poli...

Opublikowano
27 minut temu, Uszek1988 napisał:

Zgodzę się z parametrami nawozów ultra tylko dlaczego nikt nie wspomni o jakości nawozu który też jest istotny moim zdaniem i w tym aspekcie poli bije na głowę ultry choćby przez to że w poli nie macie mega duzych ilosci pyłu a przez ostatnie 3 lata stosowania ultry widziałem co przyjeżdża w workach,dlatego wróciłem do poli...

Albo nie wiesz co piszesz albo kupujesz fałszowany nawóz- akurat  sypie z ultry i BLACK i KALI i jest to pod względem granulacji poziom YARY więc nie pisz bzdur   ponadto ULTRA KALI to jedyny porządnie  granulowany potas ( nie krystalizowany ale granulowany) a co do rozpuszczalności porównaj sobie dwie próbki polidap i ultra dap wsyp do wody  i tu się zdziwisz bo przelane przez szmatkę z ultry zostanie 1-2% a polidapu 50% i to się nie rozpuści nawet po miesiącu 

Opublikowano (edytowane)

Siałem kiedyś ultra8 i pyłu zero.

W tym roku ultradap i piękny nawóz bezpyłowy. Rozpuszczalność super.

Tylko szokuje czarny kolor jak pierwszy raz się worek otwiera😉

20201003_143710.jpg

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

znawcą nie jestem ale z tą dostępnością składników to do końca nie jest tak bo ta reszta fosforu jest rozpuszczalna w kwasach i jest dostępna dla roślin choć dużo póżniej

Edytowane przez 8691
Opublikowano
40 minut temu, RU68 napisał:

Albo nie wiesz co piszesz albo kupujesz fałszowany nawóz- akurat  sypie z ultry i BLACK i KALI i jest to pod względem granulacji poziom YARY więc nie pisz bzdur   ponadto ULTRA KALI to jedyny porządnie  granulowany potas ( nie krystalizowany ale granulowany) a co do rozpuszczalności porównaj sobie dwie próbki polidap i ultra dap wsyp do wody  i tu się zdziwisz bo przelane przez szmatkę z ultry zostanie 1-2% a polidapu 50% i to się nie rozpuści nawet po miesiącu 

Kupiłem w tym roku świeżutką Ultrę prosto ze Szczecina i fakt, trochę pyłu było.

Opublikowano

Ja raz kupiłem ultra 8 z trzy lata do tyłu, i chyba ostatni 

Opublikowano
43 minuty temu, Agrest napisał:

Siałem kiedyś ultra8 i pyłu zero.

W tym roku ultradap i piękny nawóz bezpyłowy. Rozpuszczalność super.

Tylko szokuje czarny kolor jak pierwszy raz się worek otwiera😉

20201003_143710.jpg

Też się źdźwiłem że czarny ale paza tym nawóz super. 👍

3 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

Nie wiem gdzie i kto kupuję ale ja kupuję ultrę8 od ładnych paru lat i nie narzekam , pyłu nie widzę. Jest lepiej przyswajalny.

Gdzie się zaopatrujesz w nawozy?

Opublikowano
RU68 napisał:

27 minut temu, Uszek1988 napisał:

Wiem co pisze i wiem co zaobserwowałem i dzielę się swoimi spostrzenieniami.I widzisz myślę że Ty nie wiesz co piszesz skoro porownujesz gratulacje ultry do Yary bo akurat przez ostatnie lata stosowalem oba produkty i jak dla mnie granule ultry nawet nie leżały obok Yary.

Opublikowano
1 godzinę temu, 8691 napisał:

znawcą nie jestem ale z tą dostępnością składników to do końca nie jest tak bo ta reszta fosforu jest rozpuszczalna w kwasach i jest dostępna dla roślin choć dużo póżniej

Z tą rozpuszczalnością w kwasie to prawda tylko należy zadać sobie pytanie gdzie przy ph w okolicy 6 /6,5 weźmie się kwas do rozpuszczenia pozostałego fosforu  .To opowiadanie takich firm jak luboń przetwarzających na nawozy odpady poprodukcyjne  poważnych producentów   nie spełniających już żadnych norm 

Opublikowano
7 godzin temu, masa24 napisał:

Z tego co widze trzeba przejsc na ultre. Jakos nie gorsza od poli z tego co mowicie a cena lepsza. Ze wzgledu na to ze duzo biore z agrii to bralem od nich dominatora npk, dobrze cenowo wychodzil tylko ze to chyba jakis twor robiony nie wiadomo gdzie. Wiec trzeba przejsc na cos pewnego

dominator jest produkowany typowo przez linie agrii z tego co słyszałem też na niego nie narzekają wrecz przeciwnie

7 godzin temu, RU68 napisał:

w soli potasowej i azocie raczej różnicy w nawozach nie ma natomiast phos agro ma najlepsze i najczystsze złoża fosforytów na półwyspie kolskim i ich fosfor jest na świecie najbardziej ceniony 

idąc tym tokiem myślenia powinni mieć najlepsze nawozy z fosforem na rynku 

2 godziny temu, Uszek1988 napisał:

2 godziny temu, RU68 napisał:

to są bardzo ciekawe doświadczenia sam chętnie bym zrobil  ale nie mam obu nawozow, to swietnie obrazuje sytuację zgadza się

1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Kupiłem w tym roku świeżutką Ultrę prosto ze Szczecina i fakt, trochę pyłu było.

jak widać co rolnik to inna opinia o granuli ultra, pewnie też sporo zalezy od partii ale co by z tego wynikało że jednak brak powtarzalności w produkcji ultri? 

widze coraz więcej nareszcie informacji o phos agro tego właśnie oczekiwałem :)

Opublikowano
31 minut temu, Uszek1988 napisał:

Wiem co pisze i wiem co zaobserwowałem i dzielę się swoimi spostrzenieniami.I widzisz myślę że Ty nie wiesz co piszesz skoro porownujesz gratulacje ultry do Yary bo akurat przez ostatnie lata stosowalem oba produkty i jak dla mnie granule ultry nawet nie leżały obok Yary.

Oczywiście nie wiesz że nawozy YARY w Polsce  są markowane jako produkt YARA LITWA  a w rzeczywistości to nawóz koncernu   Bielaruskalij  zapewniam że  oryginalnej Yary nie kupisz ze względu na cenę a robią wszystkich w bambusa od lat- nawet worki nie pochodzą od producenta dla YARY A nawóz jeżeli dla zmyły jest rozwożony ze Szczecina to jest ładowany na statek w Litewskiej  KŁAJPEDZIE na południe Polski wygodniej i bliżej mają samochodami ale też przejście graniczne na Litwie (to takie granie w głupa że jakieś sankcje)  >A trzeba czytać listy przewozowe żeby niekiedy odkryć rzeczy oczywiste . Więc co porównywać nawozy Łukaszenki kręcone w stodole- przez moje ręce już przeszło trochę nawozów i nie myślę tu o 1 czy 2 tyś ton  a ty wpierw piszesz że stosujesz od lat ULTRĘ i nie podoba ci się stosujesz polidap i nagle YARĘ no trochę konsekwencji lub mniej bajek   

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v