Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, kris91 napisał:

A jak było z rzepakiem? Ponad 2000 zl za tonę był, ale jak nasiali bo dobrze płacą, to po 1600 zl teraz jest. Tak samo z ziemniakami było rok temu, ale znowu nasadzili i cena w dół 🤷‍♂️ I to samo byłoby z mlekiem jakby mniej było to cena wyższa by była, ale fakt zaraz ktoś nastawia obór bo mu mało i cena spadnie wszystkim tak jak ze wspomnianymi kartoflami czy rzepakiem 🤷‍♂️ Jak to mówił Anżej: "To puste gadanie" 🤭

Zgodzę się z Tobą odnośnie pyrek i rzepaku ale nie z krowami bo bardzo dużo ludzi rezygnuje z tego I przechodzi na rzecz wspomnianych pyrek, rzepaku kukurydzy... u mnie w okolicy kolejnych 3 się zawija z krowami z różnych powodów zdrowotnych, braku następcy, I przeinweetowaniu najmniejszy 22 szt największy 150... A też Podlasie non stop nie będzie zwiększać. U mnie w okolicy gości nie mając kombajnu zasadzil 6 ha ziemniaków bo w tamtym roku były droższe a teraz d*pa I gdzie tu głowa... Ja w tym roku pietruszkę przyorałem bo dziadów dorabial nie będę...

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, slawek74 napisał:

a gdybyś dostawał 1.5 za litr średnio to myślał byś o zwiększeniu?

Ja nawet za 2 złoty nie zostanę dłużej nawet o jeden dzień  jak do lipca koniec murzyństwa!!! Dzisiaj pojechał pracownik i do 2 stycznia sam z żoną w sumie 180 sztuk ! Pier......le to!!!!

Edytowane przez Zdzinio
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, MariuszDe napisał:

A co nie doją? W Podlaskich czy Małopolski lub Swietokrzyskich wszędzie tak jest ze niby seniorzy przechodzą na emeryture a swoim dzieciom czy wnukom i tak pomagają nawet na kolanach ale póki całkiem nieupadna to pomagają. 

Bo słabych notariuszy mają, kiedyś rozmawiało dwóch starszych gospodarzy w agencji, jeden już przekazał na syna a drugi miał niebawem przekazywać, coś tam gadka o premii dla młodego i ten drugi pyta się jak tam na emeryturze, na to pierwszy a chu..wo słabego notariusza miałem Ty szukaj innego bo mój roboty na syna nie przekazał i dalej muszę zapier..lać 

@Zdzinio jeszcze nie tak źle, kolega sam obskakuje 120 sztuk, tylko matka pomaga doić, jeden gospodarz w wiosce ma 450 wszystkiego, robi on z żoną i syn z żoną, czasem 2 chłopaków wpadnie ciągnikami pojeździć jak mają wolne w robocie/szkole.

Edytowane przez Rrolniik
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Ursus932 napisał:

Dziadostwo to nic robi tylko patrzy na socjal 

A co mam udogodnić?? Jak ktoś ma harem w oborze nie wiadomo jaki to musi coś zrobić bo by palcem do d*py nie trafił 

Ale moje 14 stanowisk, bez błota w koło obory, to można bez problemu ogarnąć, zresztą umiarkowana praca nawet fizyczna nie stwarza większego zagrożenia dla zdrowia 

Powiem że ten co bebech na kolanach w ładowarce wozi jest w większej grupie ryzyka 🤷‍♂️ 

Nikt do małego nie przyjedzie, a są jeszcze dwie mleczarnie co odbierają w okolicy, ale podobna jakość do Radomska 🤦‍♂️

Glupio mądry jestes, ale to do czasu.. dwójka rodziców 2 razy dziennie 365 dni w roku wykonuje obrządki, na nich spoczywa ciężar gospodarstwa , a Ty im pomagasz. Ciekawie,  by było jakby od jutra we dwoje poszli na etat i zostałbyś z tym sam, czy też byś mial czas klikać codziennie na forum, jeszcze podsrywać w swoje gniazdo producentów mleka.

• Like 2
Opublikowano

Taki mądry jak u mnie sąsiad, ja mam 2x tyle co ty, co tak mało chowasz, pojechali jego rodzice do drugiego syna na tydzień to codziennie z obory o 21 wychodził, a kiedy na pole jechać? każdy mądry jak jest komu pomagać.

Opublikowano

A ten sam w Ryckim przyzakładowym sklepie 17 zł. To gdzie jest reszta z tych pieniędzy? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zdzinio napisał:

Ja nawet za 2 złoty nie zostanę dłużej nawet o jeden dzień  jak do lipca koniec murzyństwa!!! Dzisiaj pojechał pracownik i do 2 stycznia sam z żoną w sumie 180 sztuk ! Pier......le to!!!!

Współczuję świąt taki czas i nawet spokojnie nie będzie można posiedzieć bo tyle sztuk we dwoje no no.

Ja akurat na same święta mam na zasuszenie  8 krów 😁

Edytowane przez greg1985
  • Like 1
Opublikowano

Jak ktoś jedzie przez ryki to grzech nie zajechać do sklepu i serka nie kupić. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Unexpected napisał:

Glupio mądry jestes, ale to do czasu.. dwójka rodziców 2 razy dziennie 365 dni w roku wykonuje obrządki, na nich spoczywa ciężar gospodarstwa , a Ty im pomagasz. Ciekawie,  by było jakby od jutra we dwoje poszli na etat i zostałbyś z tym sam, czy też byś mial czas klikać codziennie na forum, jeszcze podsrywać w swoje gniazdo producentów mleka.

Panie wąsiaty mądralo, nie mam rodziców do pomocy przez 365 dni, jedynie matka pomaga doić a resztę sam ogarniam , co Ty myślisz że 14 sztuk to jakiś kosmos🙆‍♂️ to jest dwie godziny obrządku na dobę ,bo  gniazdo krowiarzy jest  "specyficzne"  i nie zmienię zdania 🤷‍♂️

1 godzinę temu, Rrolniik napisał:

Taki mądry jak u mnie sąsiad, ja mam 2x tyle co ty, co tak mało chowasz, pojechali jego rodzice do drugiego syna na tydzień to codziennie z obory o 21 wychodził, a kiedy na pole jechać? każdy mądry jak jest komu pomagać.

Oj nie trafiona diagnoza 🤦‍♂️,  ja mam mało i nikomu nigdy nie mówię że mało chowa, wrecz przeciwnie dziwię po ch*j tego tyle trzymać 

Opublikowano

Ja napewno nie zwiększę wiem ile przy tym roboty problemów i przede wszystkim wyrzeczeń trzeba poświęcenia rodziny całego czasu dobrze jest puki są rodzice można się wymieniać  itp.  Wiem że jest z tego kasą czuję to ale nie mam zamiaru swojego życiea spędzić na dorabianie się maszyn z górnej półki i klepaniu krów po zadzie .  Jak kto co lubi.... Mam znajomych co nie mają ani jednej krowy na nawet kury domu piękne auta super wczasy co 3miechy chociaż na 3-5 dni oto czują życie zobaczą coś pobakują a ty czy ja może mamy trochę więcej  kasy ale nawet nie można z niej skorzystać na maxa  niech każdy z was sobie odpowie ile razu do roku jedzie na wczasy z żoną i dziećmi i rodziece większość nawet nie raz w roku i bardzo ubolewam nad tym ....zmieńcie to życie ma się jedno i nie polega na dojeniu i karmieniu zacielaniu do końca swoich dni z umiarem żeby każdy coś z tego miał... A jak patrzę 20ha 32lata z 3banki na krechę kawaler ....brak słów debil

Opublikowano

Zbysiu niech każdy obierze swój cel w życiu i sobie do niego dąży. Dla nas może to głupie i nie zrozumiałe, ale może on widzi w tym jakiś sens. Facet pracuje dorabia banki, okolicznych dealerów itp, to niech sobie pracuje, ja osobiście nie trawie nierobów co wyciągają łapy po wszystko. To jest dopiero plaga.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Marcin133 napisał:

Zdzinio czemu do lipca? Ładne stado...

Bo mam zamiar żyć jak normalny człowiek A nie jak własny niewolnik!!!! I kasuję ten syf!!! A do lipca bo chcę pospłacać kredyty!!!! Już ponad pół życia za mną więc trzeba kiedyś zmądżeć! Pieniądze to nie wszystko najważniejsze to zdrowie i rodzina!! W końcu żona mi to wytłumaczyła! 

• Like 3
Opublikowano

Wujo ma koło 100 wszystkiego, robi przy tym z żoną, córki w wawie siedzą, po kupował im mieszkania, on 57 lat i teraz zaczął sprzedawać cieliczki tylko dlatego że nie ma gdzie trzymać, jedyna rozrywka to wizyta u masażysty bo kręgosłup siadł, likwidować nie myśli, ograniczać musi bo brak budynków. Jak wyjdzie rano o 5 to wraca na 10, jak nieraz mnie zatrzyma żeby pogadać to cały czas chodzi żeby się nie zastać. U niego to jest nałóg i powinien się leczyć. Córki mają teraz w powtarzaniu gospodarstwo i jego kasę. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v