Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ahh ten ODR i ich wyliczenia. Nie wiem ale jak na razie to rolnicy nie powinni w ogole narzejac na koronavirusa. Wiadomo mleko nie bylo jakos w cenie nigdy ale jak na razie procentowo spadlo niewiele. Najgorsej wolowina. Swinie w super cenie. Tylko susza. Wielu ma kredyty zwiekszylo stado a paszy moze byc malo. Wiem sam jak u nas. Zobaczymy co z kuku i trawami bedzie. Na razie pozostaje jedynie czekac

Opublikowano

Ja oddaję do OSM Ciechanów, który żyje tylko z przerzutów i cena stabilna możliwe nawet niewielkie podwyżki. Bardzo duże ilości idą na Litwę i jakoś się to kręci. Za marzec ilość ponad 40 tyś , 3,4 tłuszcz, 4,1 białko 1,53 dla Vatowca

Opublikowano

I co z tego że mleko po 1,40 czy 1,50 jak bela sianokiszonki 200 zł  gotowy granulat dla bydła podrożał ze względu na cenę soi . Patrząc na łąki to trawa poniżej kostek i czym to wykarmić ten rok zweryfikuje nie jedno gospodarstwo.

• Like 1
Opublikowano

Bida z nedza bedzie w tym roku. Od poczatku marca zero deszczu. W prognozie do polowy maja bez opadow. Pierwszy pokos obecnie do kostek. 

Ceny wszystkiego do gory. A nasze mleko w dol.

Opublikowano
22 godziny temu, dejmian90 napisał:

Znajomy pracujący w ODR powiedział że jak tak dalej będzie to według ich szacowań 14% gospodarstw zostanie zlikwidowane.  Głównie Ci więksi którzy zadłużyli się na lata. 

Raczej ci mniejsi "wielkoobszarowcy" którzy uprawiaja po kilka kilkanascie ha bo nic im sie nie opłaci

Opublikowano (edytowane)

A ty co, może masz 500 hektarów i ci wszystko opłaca? A jak ktoś ma mniej bez kredytu  i starym ciągnikiem orze to szmaciarz rozumiem? Nie wydaje mi się żebyś w tym temacie znalazł jakiś nierobów którym nic się nie opłaca.

Edytowane przez komizmo
  • Like 5
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, komizmo napisał:

A ty co, może masz 500 hektarów i ci wszystko opłaca? A jak ktoś ma mniej bez kredytu  i starym ciągnikiem orze to szmaciarz rozumiem? Nie wydaje mi się żebyś w tym temacie znalazł jakiś nierobów którym nic się nie opłaca.

Mówiłem ogólnie bo wiele osób narzeka że nic się nie opłaca że lepiej iść na państwową czy wyjechać za granice a dalej prowadzą gospodarstwa :) My uprawiamy 10% tego co tutaj piszesz. Nie napisałem nic o żadnych kredytach czy jakiś szmaciarzach....🙄 No w tym temacie nie ale kto wie może w innych...

Edytowane przez Bercik92
Opublikowano
25 minut temu, Bercik92 napisał:

Raczej ci mniejsi "wielkoobszarowcy" którzy uprawiaja po kilka kilkanascie ha bo nic im sie nie opłaci

Szybciej upadnie taki jak ty czy ja niż taki kilkunasto hektrarowiec. Bo on dołoży pensje żony rentę matki, 500 plusa i dalej będzie funkcjonował a ty nie będziesz miał z czego dokładać bo pensja żony nie wiele pomoże.

• Like 5
Opublikowano
11 godzin temu, kr9292 napisał:

Szybciej upadnie taki jak ty czy ja niż taki kilkunasto hektrarowiec. Bo on dołoży pensje żony rentę matki, 500 plusa i dalej będzie funkcjonował a ty nie będziesz miał z czego dokładać bo pensja żony nie wiele pomoże.

Może i tak problem w tym że ja nie mam żony :D my też należymy do tych "kilkunastu hektarowców" i nie mamy wielkich kredytów jak inni na ziemię czy budowę ;) Więc przy suszy damy radę 😎

Opublikowano
Dnia 20.04.2020 o 09:17, kr9292 napisał:

U nas tacy co mieli by dokładać i pensje i rynte i pincet juz dawno ziemię sprzedali lub co popularniejsze oddali w dzierżawę po 500 za ha do dopłat i jeszczę przebakuja ze trzeba podnieść bo ktoś inny im więcej oferuję. I kto tu jest panem sytuacji.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wille napisał:

president rozwozi pakiet produktów swoim dostawcom za darmo a więc robi się nieciekawie 

No ja bym pomyślał, że mleczarnia w bardzo dobrej sytuacji finansowej skoro tak dba o dostawców i za darmo daje

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, larysto napisał:

A może mleczarnie powinny przestawić się na handel nie tylko produktami mlecznymi ;)

Z Mlekovity często dostaje sms-y czym handluja: pasze, chemia, nawozy, paliwo, zbiorniki do paliw, zbóż i pasz. Tylko maszyn im jeszcze brakuje. Szkoda tylko, że ceny mało konkurencyjne. 

Opublikowano
1 godzinę temu, chuck00 napisał:

Z Mlekovity często dostaje sms-y czym handluja: pasze, chemia, nawozy, paliwo, zbiorniki do paliw, zbóż i pasz. Tylko maszyn im jeszcze brakuje. Szkoda tylko, że ceny mało konkurencyjne. 

Zgadza sie a ludzie i tak biorą. To tylko może świadczyć o tragicznej sytuacji finansowej gospodarstw

Opublikowano
2 godziny temu, kr9292 napisał:

Zgadza sie a ludzie i tak biorą. To tylko może świadczyć o tragicznej sytuacji finansowej gospodarstw

Dlaczego tragicznej? My też od lat bierzemy śor pasze czy nawozy na mleko :) ceny może nie są konkurencyjne ale przynajmniej "nie trzeba płacić" :D

7 godzin temu, wille napisał:

president rozwozi pakiet produktów swoim dostawcom za darmo a więc robi się nieciekawie 

A u nas czasami przywożą paczki za które trzeba płacić

Opublikowano

No to jest dobre właśnie jak się nie ma kasy na już a na już Ci brak . Chodź ja nigdy paszy czy nawozów nie brałem ale paliwo parę razy brałem i cena była w miarę ok

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v