Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Sean napisał:

Nie każdy, liczą te urodzone od 1 listopada do 30 kwietnia, zgłoszone do 30 czerwca, to też nie jasność, bo muszą być zgłoszone w ciągu miesiąca, nie wiem o co tu chodzi, ale coś czuję że mnie wyrolowali na zero, bo prawie wszystkie urodzenia zgłaszałem w październiku i po 30 kwietnia i nie ma znaczenia że stan na 1 marca był wysoki. Może mieć ktoś 1 sztukę i dostanie jak zgłaszał jakieś urodzenia, i posprzedawał prosiaki i lochy, a może mieć i 200 a przypadło że nie było w tym czasie urodzeń i nie dostanie nic.

Powiedz jak to możliwe że posiadająć lochy przez 6 miesięcy nie zgłaszałeś urodzeń? Rok ciążą u nich trwa czy jak?

9 godzin temu, krilan06 napisał:

Taka to jest sprawiedliwość 

a co Ci nie pasuje?

Opublikowano (edytowane)

No jest możliwe, bo miałem z jednego rzutu pod koniec października prawie 100, potem były jeszcze 4 lochy z czego dwie nawaliły, dwie miały mało i tak wyszło, następne były na początku maja, nie każdy odsadza koty Stanisław, i nie każdemu co miesiąc prosi się po jedna dwie sztuki. Powinien liczyć się stan, a najlepiej te sprzedane w danym okresie gdzie były spadki cen, taki system promuje bardziej producenta prosiąt, gdzie nic nie stracił, a wręcz przeciwnie, bo za prosięta była cena bajońska i tych co polikwidowali, został z jedną sztuką, a kasę i tak dostanie.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Dziwne bo u mnie lochy proszą sięco 5 miesięcy a tobie co 7

Opublikowano (edytowane)

Co to się stało stachu, że jeszcze przed wiosennymi wzrostami cen zbóż śmiałeś się z taniego ziarna i cieszyłeś z drogich świń, a teraz łapę po darmochę wyciągasz? Przecież cena za świnie 4,2 netto to uczciwa cena dla ubojni i rolnika. Niech ludzie z miasta nie jedzą samej taniej kaszy jęczmiennej, tylko dołożą do niej taniego mięsa...

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Przecież ja tylko trolluję jak staszek. Dlaczego tylko on ma innych denerwować? Każdy rozgarnięty wie, że rolnictwo to system naczyń połączonych. Im mniej opłacalnych gałęzi produkcji, tym większa bieda na wsi. Już na poważnie, to skoro przedsiębiorcy dostali tarczę antykryzysową, to dlaczego nie rolnicy... Jednak system redystrybucji środków jest moim zdaniem nieuczciwy w przypadku świń, już lepiej jak kiedyś dopłacali do sprzedanych tuczników. Cykl otwarty dostał połowę stawki  zamkniętego i to jednak było dużo sprawiedliwsze. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

???

Podobno po weekendzie  świńki ostro do góry cena .Już szukają tuczników .Ja się wstrzymuję ze sprzedażą .

Edytowane przez RafaKdziela
uzupełnienie
Opublikowano

Marcinkowscy nie wytrzymali stresu i już podnieśli + 20 groszy, ubój 1500 na dobę zamiast 2,5 tyś szt,ponoć mały popyt na półtusze ? tak twierdzili we wtorek

2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Co to się stało stachu, że jeszcze przed wiosennymi wzrostami cen zbóż śmiałeś się z taniego ziarna i cieszyłeś z drogich świń, a teraz łapę po darmochę wyciągasz? Przecież cena za świnie 4,2 netto to uczciwa cena dla ubojni i rolnika. Niech ludzie z miasta nie jedzą samej taniej kaszy jęczmiennej, tylko dołożą do niej taniego mięsa...

Tylko że w sklepach ceny wyrobów zostały z ceny tucznika 6.5 netto, ewentualnie są obniżki np szynka z 53,5zł/kg na 53zł/kg, duże promocje są na wyroby z 7% udziałem mięsa w produkcie a to raczej niewiele ma wspólnego z kiełbasą

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Jak odsadzasz 4-ro tygodniowe koty, to tak pewnie jest, i pewnie jeszcze za to sobie liczyłeś od ludzi 500-600 za parkę  xD  niestety ale z kotami nie mam zamiaru się męczyć, a powiedz jak to wyliczyłeś że u mnie wychodzi co 7 miesięcy, koniec października i początek maja to jest 6 miesięcy u ciebie? lubisz widzę dokładać. Także daj sobie na luz i nie siej propagandy na forum jak to wszyscy dostaną.   :P

2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Przecież ja tylko trolluję jak staszek. Dlaczego tylko on ma innych denerwować? Każdy rozgarnięty wie, że rolnictwo to system naczyń połączonych. Im mniej opłacalnych gałęzi produkcji, tym większa bieda na wsi. Już na poważnie, to skoro przedsiębiorcy dostali tarczę antykryzysową, to dlaczego nie rolnicy... Jednak system redystrybucji środków jest moim zdaniem nieuczciwy w przypadku świń, już lepiej jak kiedyś dopłacali do sprzedanych tuczników. Cykl otwarty dostał połowę stawki  zamkniętego i to jednak było dużo sprawiedliwsze. 

Najuczciwiej byłoby do sprzedanych, powiedzmy od marca do czerwca przynajmniej, Te z listopada poszły w dobrej cenie i niech nikt nie gada że nie, a te z kwietnia najprawdopodobniej pójdą w dobrej cenie, i jaka tu strata? a co ma powiedzieć ten co nakupił od takiego Staszka koty 4 tygodniowe za 600 zł. stracił na tym  i teraz też nic nie dostanie a ten się śmieje w żywe oczy.  :P

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)

Koledzy chodzi o zgłoszenie urodzenia w  okresie do tyłu aby nie było kręcenia Tak przeanalizowali do tego tylko cykl zamknięty  .Niby kolejna pomoc a wypłaty suszowego brak

Edytowane przez kiko8
Opublikowano (edytowane)

A jakie byłoby kręcenia od sprzedanych? mam to w d*pie, na suszowe też się nie załapałem, do traw  i kukurydzy dostali, a w zbożach niby nie było suszy, tylko czemu k**wa uschło i trzeba było dokupić po wcale nie małej cenie?

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Niech nie wydzwaniają, tylko cenę podnoszą to będą, jak jest dużo to mają Cię w d*pie, czy masz i co z tym zrobisz

Opublikowano
17 minut temu, rollo29 napisał:

Łódzkie, pow.tomaszowski-tucznik wiejski 4,2 brutto ,maciora 2,5 brutto, duńczyk 4,6 netto.Pasuje cena.?

Pow. piotrkowski to samo

Opublikowano
4 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Ja puki co poniżej 6 złnie sprzedałem i myślę że w najbliższym czasie ta cena wróci nie darmowa kasa bo chodzę przy lochach kolega o którym pisałem teraz krzyczy że jak tak można a kto mu bronił przy lochach chodzić ? Moim zdaniem do 100 loch tylko cykl zamknięty ma rację bytu

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Marcinkowscy nie wytrzymali stresu i już podnieśli + 20 groszy, ubój 1500 na dobę zamiast 2,5 tyś szt,ponoć mały popyt na półtusze ? tak twierdzili we wtorek

Tylko że w sklepach ceny wyrobów zostały z ceny tucznika 6.5 netto, ewentualnie są obniżki np szynka z 53,5zł/kg na 53zł/kg, duże promocje są na wyroby z 7% udziałem mięsa w produkcie a to raczej niewiele ma wspólnego z kiełbasą

Słyszałem od znajomych, że u rzeźnika nie staniało. Nie potwierdzam i nie zaprzeczam, ja nie kupuję i domownicy też,  szkoda się truć tym ponastrzykiwanym mięsem z hotelowych świń i lepiej samemu wyhodować. Jednak fakt faktem, że marketowe wyroby mięsopodobne znowu bardzo mocno staniały i skądś sieci muszą kupować towar w bardzo niskiej cenie. Dla staszka cena 4,2 zł netto byłaby i tak za dobra, skoro razem ze zbożem musi proszek do neutralizacji mykotoksyn kupować. Czym jego kabany różnią się od hotelowych, skoro jedne i drugie jedzą chemię. Chyba tylko rasą. Co do jego zakupów zboża w korzystnej cenie to wiadomo, że taki rolnik się cieszy z  500 zł od staszka, skoro alterneatywą jest odwiezienie zboża do gorzelni za 300-400.  

Opublikowano
3 godziny temu, Sean napisał:

Jak odsadzasz 4-ro tygodniowe koty, to tak pewnie jest, i pewnie jeszcze za to sobie liczyłeś od ludzi 500-600 za parkę  xD  niestety ale z kotami nie mam zamiaru się męczyć, a powiedz jak to wyliczyłeś że u mnie wychodzi co 7 miesięcy, koniec października i początek maja to jest 6 miesięcy u ciebie? lubisz widzę dokładać. Także daj sobie na luz i nie siej propagandy na forum jak to wszyscy dostaną.   :P

Najuczciwiej byłoby do sprzedanych, powiedzmy od marca do czerwca przynajmniej, Te z listopada poszły w dobrej cenie i niech nikt nie gada że nie, a te z kwietnia najprawdopodobniej pójdą w dobrej cenie, i jaka tu strata? a co ma powiedzieć ten co nakupił od takiego Staszka koty 4 tygodniowe za 600 zł. stracił na tym  i teraz też nic nie dostanie a ten się śmieje w żywe oczy.  :P

Z nikogo się nie śmieję ale kto w dzisiejszych czasach trzyma prosięta 2 miesiące przy maciorze średniowiecze jakieś

Opublikowano (edytowane)

Taaa wiem, trzyma się 4 tygodnie prosięta, tuczniki rosną 4-5 miesięcy od urodzenia, młóci po 8-10 ton zboża, tylko dlaczego chcecie się zesrać za wszelkim wsparciem, skoro jest tak dobrze? może lepiej się przestać chwalić, a podchodzić realistycznie?

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Sam mam cykl zamkniety i prosietaodsadzam miedzy 3 a 4 tygodniem przy czym około 10 dnia dostaja granulki i wca;le małe nie sa przy odsadzeniu wiec bez przesady zboza nie młoce po 10 ton a jakies 5-7 zalezne od działki i uprawy pieniadz sie kazdy przyda a skoro sie nalezy czemu mam nie brac ?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Weź mi nie wciskaj kitu że 3 -4 tygogniowe prosięta nie są małe co, jak locha jest zadbana i ma kupę mleka to one w d*pie mają w tym wieku twoje granulki.   :D No jak lochę trzeba kijem podpierać, to inna sprawa.   :P

Edytowane przez Sean
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v