Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

raczej nie niemcy teraz zamrożą nadmiar żywca i latem sprzedadzą na grila ja obstawiam wzrost cen na przyszłe Boże Narodzenie 

Opublikowano
30 minut temu, szczypka napisał:

raczej nie niemcy teraz zamrożą nadmiar żywca i latem sprzedadzą na grila ja obstawiam wzrost cen na przyszłe Boże Narodzenie 

Tylko kiedy i kto ma je ubić żeby zamrozić , sami Niemcy wstępnie szacują że na przełomie grudnia-stycznia kolejka oczekujących tuczników na ubój zwiększy się do 1mln szt.

• Like 1
Opublikowano

dokładnie jest kolejka i będzie jeszcze większa +kolejka w dani ale to rozładują i zamrożą chiny tego nie kupią i będzie zalegać w mroźniach może w lato to europa zje 

Opublikowano (edytowane)

aktualnie w chlewni jest ostatnie 61 sztuk i prawdopodobnie następne wstawienie we wrześniu albo koniec 

Edytowane przez szczypka
Opublikowano
ws71 napisał:

30 minut temu, szczypka napisał:

Tylko kiedy i kto ma je ubić żeby zamrozić , sami Niemcy wstępnie szacują że na przełomie grudnia-stycznia kolejka oczekujących tuczników na ubój zwiększy się do 1mln szt.

I tu jest sedno, jak nie mogą ubić to nie trafi na rynek jak nie trafi na rynek to cena wzrośnie bo z pustego Salomon nie naleje nawet, dlatego może być tak że cena przed świetami właśnie wzrośnie kto wie. Nie dziwi was fakt że w De cena stoi w miejscu, czemu nie spada skoro taka nadpodaż tucznika jest? Powinni tam za darmo już skupować a tego nie robią mimo że gorka świń rośnie albo i nie rośnie i może to blef z ich strony...

• Haha 2
Opublikowano

Sprzedane 160 kg po blokadzie w związku z asf. Aż po znamienite 4zl netto żywa waga. I na koniec usłyszane jeszcze że jak mają więcej jak 130 to nawet nie dzwoń. Mimo że towar spoko.

Opublikowano
11 godzin temu, lebek5 napisał:

Do mnie jutro przyjeżdża po maciorę 250 kg z oszałamiająca stawką  i to z łaską całe 2 zł i 4% strączki  takiej stawki to nie pamietam przez 25 lat 

Nie narzekaj bo maciora idzie już po 1,70+vat

• Sad 1
Opublikowano
39 minut temu, DRIPOL napisał:

Nie narzekaj bo maciora idzie już po 1,70+vat

Masz racje właśnie mi powiedział ze jedzie do gościa po maciorę i daje mu 1,7 vatem bo ma dalej imusi się przeprawić przez Wiśle . Gość mówi przyjeżdżaj bo nie mam co z nią zrobić, ale czasu 🙉

Opublikowano

Jak czytamy w komunikacie stowarzyszenia, w związku z zaistniałymi problemami zaobserwowano, że więcej żywych świń dostarczano do Austrii, Francji, Polski, Chorwacji, Rumunii i Słowenii. Większe ilości żywych zwierząt są również obecnie sprzedawane do Włoch, gdzie istnieje zapotrzebowanie na ciężkie świnie. Żywiec pojechał nawet do Belgii, choć zwykle kierunek podróży tych zwierząt jest odwrotny. Jednocześnie z Holandii dostarczanych jest znacznie mniej świń, co powinno przynieść około 50 000 ubojów tygodniowo, które będą mogli zagospodarować niemieccy hodowcy. Reakcje na obecną sytuację można również zauważyć w imporcie warchlaków. Wielkość przywozu prosiąt z Danii i Holandii jest obecnie o około 35 000 sztuk tygodniowo niższa niż normalnie

Opublikowano

Spokojnie, "nasz" minister nas obroni. A tak swoją drogą to ładnie Jurgiel z Ardanowskim prowadzą medialną wojenkę kto więcej zrobił dla rolnictwa, od tych sukcesów może zakręcić się w głowie 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Marcinkowscy kolejna obniżka od poniedziałku, tym razem 20 groszy... Jak w połowie listopada takie jazdy robią to strach pomyśleć, ile będą płacić w styczniu.

Wszystkie nieoficjalne informacje wskazują że nie będą brali wcale,tak mówili w tym tygodniu na zakładzie

Opublikowano (edytowane)

,,Na rynku trzody chlewnej realizuje się najczarniejszy scenariusz dla polskich hodowców. Zakłady mięsne, należące do grupy Animex, ogłosiły właśnie, że nie mają miejsca na przyjmowanie kolejnych dostaw, w związku z czym od poniedziałku zmieniają cennik. To będzie oczywiście ruch w dół. Cena na wolnym rynku, przy odstawie całego samochodu, ma wynosić maksymalnie 5,10 zł w klasie E wbc – informuje Bartosz Czarniak z Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej", chyba będziemy świadkami po raz pierwszy totalnej zapaści na rynku trzody chlewnej i brakiem możliwości sprzedaży przez dłuższy okres czasu,ciekawe czy pobiję rekord ceny z lat 90-tych sprzedałem 30szt za 1,70 zł/kg

Edytowane przez ws71
Opublikowano
16 minut temu, ws71 napisał:

Zakłady mięsne, należące do grupy Animex, ogłosiły właśnie, że nie mają miejsca na przyjmowanie kolejnych dostaw, w związku z czym od poniedziałku zmieniają cennik. To będzie oczywiście ruch w dół.

to jak obniżą cenę to się miejsce znajdzie?

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v