Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

adam jak sam wiesz w cyklu zamkniętym koszt tucznika zależy od odsadzonych prosiąt rocznie od maciory, a zetorki mnie po prostu drażni bo  bo na forum bydła napisałem ze mi się bydło nie opłaci a on się mocno tym faktem oburzył))))

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, kanalia36 napisał:

na żołędziach))))

podawana cena razy wybicie 78-80% i masz finalną cene. jezeli wszystkie tuczniki mają E klase

Ja sprzedaje tucznik w wadze 115 kg  moje koszty zamykają się w 500-520 zł za tuszę brutto co powyżej  mój żysk

I wydaje Ci się że masz zysk z szajsu ? Po co Ci to ? Nie lepiej jakieś poplony na polach siać i przyorywać , albo zasadzić ze 20 drzew orzecha włoskiego i brać dopłaty ? Po co Ci to ? 😛

Czy Ty spełniasz wymogi bioasekuracji ? Człowieku  żeby godnie żyć ze świń w obecnych czasach , to minimum 2000 sztuk i tucz nakładczy .

Nadawał bym się na twojego pomocnika ? :D

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Zetorek, nie drażnij kanalii, bo on jest mściwy. Warchlaki drożeją w takim tempie, że będzie sprzedawał tuczniki latem po 7 zł netto i wtedy dopiero będzie dawał popis w temacie ceny bydła. :D 

Edytowane przez Piegus
Opublikowano (edytowane)

Wystarczy chory dzik w pobliżu i euforia mu minie . Może też niech policzy zysk z tucznika , to za chwilę będzie pisał to samo co i o bydle . B|

Kanalia miałeś już kontrole gospodarstwa pod względem ASF ? Powiedz jakie masz maty , ubiór jednorazowy i co używasz do dezynfekcji ?

Opublikowano

Miałem wszelkie kontrole rok temu a koszty dokładnie liczyłem na tym forum łacznie z kosztem 1 kw prądu do mieszalnika wyszło przy 23 sztukach od lach 500-520 zł kazdy tucznik więcej koszt mniejszy o 10-12 zł

poszukaj sobie moj post pare miesiecy wczesniej

Opublikowano

Przecież kanalia Ci pisał jakie ma koszty. Przy kosztach, które podaje, na sztuce ma 180- 200 zł i ja mu wierzę.

Opublikowano (edytowane)

A zauważył ktoś że podobne ceny krótki czas były kilkanaście lat temu . Mi nie przeszkadza , że ktoś coś hoduje . Ale jego lament że się nie opłaci i do świń by pasował . Obecnie mamy wysokie ceny tucznika , to zysk duży , ale normalna cena to 1zł taniej . A co jak ASF za chwilę ?

Opublikowano
44 minuty temu, kanalia36 napisał:

na żołędziach))))

podawana cena razy wybicie 78-80% i masz finalną cene. jezeli wszystkie tuczniki mają E klase

Ja sprzedaje tucznik w wadze 115 kg  moje koszty zamykają się w 500-520 zł za tuszę brutto co powyżej  mój żysk

czyli tyle co kot napłakał

Opublikowano

@bizon1 jest w czerwonej strefie i też ma dobrą cenę. Świń nie ma,  a ludzie chcą kiełbasy. Różnica między trzodą, a bykami jest taka @zetorki12, że spożycie wieprzowiny w kraju jest wysokie, a wołowiny znikome. Dopóki Niemcy nie będą nas zalewać swoją wieprzowiną (czyt. będą krajem oficjalnie wolnym od ASF), to cena na tuczniki będzie korzystna.

Opublikowano (edytowane)

Życzę tego Wszystkim . Podśmiewam się jedynie z proroctw Kanalii .

U mnie masakra hodować świnie przez utrudnienia ze strony Państwa polskiego . Też chętnie kilka sobie bym hodował , ale szkoda nerwów na kontrole .

Opublikowano

czy ja pisałem gdziekolwiek ze świnie to miód???? 

Ale na przestrzeni 10 lat  na zero przy świniach wychodze na 3,7-3,8 od kg a na bykach 7 zł  Najtaniej jak sprzedałem świnie po 3,5 i faktycznie 30 zł dołozyłem  a ostanio sprzedane byki  po 6,6 i wraz z upadkami i połamanymi sztukami do każdego sprzedanego byka dołozyłem 800-1000 zł.

A kolejna sprawa jak świnia ma cykl 6 miesięcy ( zamknięty) a byk 24-30 miesięcy jak na jednym miocie u tucznika strace to jest szansa ze na drugim odrobie a na bykach 2 lata w pi....du.

Opublikowano

Kolego ja zadnych zwierząt nie bije  mam wtedy ułatwioną pracę. Locha 300 kg to łasi się jak pies a bydło zawsze kopytem się może odwdzięczyć

Opublikowano

4 % potrąceń dla tucznika to jest nie normalne, nigdy nie słyszałem o takim, 3 % gdzieś słyszałem ale tak to od 2 kg niezależnie od wagi do 2 % maks Co się z kanalli naśmiewacie ma 100% racji z kosztami w cyklu zamkniętym nawet chyba ciut przesadził ale ok Ktoś tam wyżej napisał że te 200 zysku to gówno, to gratuluję, wystarczy mieć obecnie 10 macior i 0 ha i masz zysku rocznie przy cenie koło 6 zł okolice 4 tys miesięcznie No cóż wiecznie to nie potrwa ale postawi na nogi dużo gospodarstw trzodowych w cyklu zamkniętym, choć otwarty też źle nie ma. Jedno jest pewne nie inwestować na potęgę, tylko odkładać na czarną godzinę bo kiedyś przyjdzie i łatwiej będzie zlikwidować mając jakiś grosz odłożony niż zainwestowany a nie daj Boże jeszcze kredytowany

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

turtois dokładnie ja burze koryta po bydle i robie kojce porodowe dla macior ale nie za 2500 zł ale za 700 zł urzywane z Niemiec, odkaże sodą kałystyczną i tyle a w razie ASF nie wielka strata będzie

ja wole dać 700 zł na kojec dla maciory niż 700 zł na cielaka

Opublikowano

Ja do świń nikogo nie namawiam wręcz przeciwnie im więcej duńskich warchlaków i tuczu nakładczego tym ja mam nizsze ceny 

Opublikowano

Tylko jak doj**ie taka pogoda to będzie opłacalność .

Ciepła i sucha zima, jaka panuje w tym roku w Polsce, może przyczynić się do największej od 50 lat suszy na terytorium naszego kraju. Wszystko zależy od najbliższych tygodni – jeżeli sytuacja nie ulegnie poprawie, rok 2020 może być niezwykle trudny.

Polska ma za sobą dwa bardzo trudne lata, podczas który w związku z pojawieniem się zjawiska suszy, pojawił się spory deficyt wodny. Nadzieją na poprawę sytuacji i jego redukcję był okres zimowy, jednak póki co opadów jest jak na lekarstwo. 

Pasze będą drogie .

Opublikowano

Coraz bardziej wszędzie to słychać . Nie będzie nam do śmiechu ...

Opublikowano

A jak na skupach potrącają bo u nas w lubelskim 4% to Standart 

jak sprzdawałem do Starachowic i ubój tego samego dnia wychodziło 77-79% a teraz jadą do Ełku i ubój następnego to 74-75 max , oczywiście wszystko ważone przed załadunkiem 

Opublikowano

To Cię ładnie w tym Ełku oszukują. Ja sprzedaję na żywo, ale co jakiś czas biorę wydruk jak wychodzą na wbc to mają średnio 80% wybicia, a sprzedaję z pełnych karmników i prosto pod nóż idą.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v