Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, kanalia36 napisał:

Widzisz jarku swoje zdjecie i nadal nie myślisz. Chłopie schudłeś, ręce ci się wydłózyły lekko się grabisz a co to będzie jak będziesz miał 40 lat bedziesz wygladał jak garbaty orangutan który gania w klatce po banana. Ja znam takiego jak ty chłopak ma 32 lata siwy jak gołąbek, zgarbiony 200 byków ..... i od tygodnia wystawił 10 ha ziemi bo komornik zaraz będzie. a gegał jak ty o opłacalności hodowli byków

Zostaw już ty Jarka w spokoju bo nigdy nie osiągniesz tego co on już ma..... 

Napisz lepiej jaki biznes życia zrobiłeś na chrachalach bo tak się uwijales i coś mi się widzi że wstawiłeś obsadę akurak na dołek cenowy 😂

Opublikowano
11 minut temu, FarmerDyzio napisał:

a czy ja Ci idioto zabraniam mięsa ? Sam je jem i nie wyobrażam sobie życia bez jedzenia mięsa. Chodzi tylko o to czy zabijanie na żywca jest potrzebne ? Czy zwierzę mniej cierpi gdy jest ogłuszone czy jak ma podcinane gardło na żywca ?

a widziałeś gdzieś w Polsce to mięso z bydła z Ameryki ?

Umowa z Mercosurem została podpisana w czerwcu 2019 i miała wejść w życie 2 lata pozniej wiec bystrzacho kiedy to bedzie?

Opublikowano
8 minut temu, FarmerDyzio napisał:

nie będą mieli wyboru to będą jedli jakie dostaną

Tu pokazujesz że nie masz pojęcia o czym piszesz i tyle 

Opublikowano
13 minut temu, kanalia36 napisał:

Widzisz jarku swoje zdjecie i nadal nie myślisz. Chłopie schudłeś, ręce ci się wydłózyły lekko się grabisz a co to będzie jak będziesz miał 40 lat bedziesz wygladał jak garbaty orangutan który gania w klatce po banana. Ja znam takiego jak ty chłopak ma 32 lata siwy jak gołąbek, zgarbiony 200 byków ..... i od tygodnia wystawił 10 ha ziemi bo komornik zaraz będzie. a gegał jak ty o opłacalności hodowli byków

Widzisz Tyranku ja nie musze kasowac konta 5razy w roku.  Już pisałem schudłem bo byłem na diecie z powodu nadwagi ręce mi sie nie wydłużyły bo jakoś bluzki nadal dobre są. Wróć do tego swojego świata i tam mów jak to sie nie opłaca a tu zaglądaj i patrz jak ludzie potrafia rozwijać swoje gospodarki i dążyć do celu. A dodam Ci że w 2021 roku z tych byków będe kupował 12ha ziemi żeby było do czego dokładać do tego rogatego dziadostwa :) 

Opublikowano
18 minut temu, FarmerDyzio napisał:

a czy ja Ci idioto zabraniam mięsa ? Sam je jem i nie wyobrażam sobie życia bez jedzenia mięsa. Chodzi tylko o to czy zabijanie na żywca jest potrzebne ? Czy zwierzę mniej cierpi gdy jest ogłuszone czy jak ma podcinane gardło na żywca ?

a widziałeś gdzieś w Polsce to mięso z bydła z Ameryki ?

jak se rozwaliłem palucha to robiłem dopuki krwi nie poczułem a jak poczułem krew to mi sie nogi ugieły w zasadzie to czy ubój rytuany czy z ogłuszeniem to ja bym postawił zeby zabijany zwierz nie widział jak inne zwierzeta zabijają są  a on jest w kolejce

• Like 1
Opublikowano

Jaka hodowca wolałbys żeby Twoje zwierzęta były zabijane z ogłuszeniem i w sposób jak najmniej dla nich stresujących czy może masz na to wyjebane ?

Może jak przyjdzie kupiec i powie że jego religia nakazuje żeby połamać nogi a później dopiero zabijać to też byś miał wyjebane?

Opublikowano

Jak ktoś ma teraz z 50 ha to nie wielki wyczyn przeżyć. Jak chce mu się pracować to i coś dokupi. Żyją i tacy po kilkanaście ha tylko tam trzeba pracować bo mniej kasy płaci ciocia Unia. W tym tkwi cały sekret który powtarza ciągle Yoda jak masz ze 100ha i puścisz tam te angusy czy herefordy to nie masz kosztów tyle że są inni co nie dostali w spadku tyle ha a chcą żyć. Takie mądrości bogatego co ma i uczy biednego jak ma żyć...

• Like 2
Opublikowano

Zrozum że rytualny nie jest bardziej bolesny a nawet przeciwnie. Co do smaku jedni wolą jak krew jest spuszczona inni wolą krwiste. U nas od wieków krew też była spuszczana a teraz co niektórym to nie pasuje. Ciekawe co by zrobili jak by wróciły czasy wojenne nie tak odlegle

Opublikowano

chyba się nie rozumiemy. Teraz będziesz pisał co się może wydarzyć, co może pójść nie tak, żeby tylko racja była po Twojej stronie. Odpowiedz mi jako człowiek / hodowca czy wolałbys żeby Twoje bydło traciło świadomość i było ubijane czy przekręcane w klatce do góry nogami , jakiś gościu będzie zamawiał modlitwę i na koniec podrzynal je na żywca

Pitraszek napisał:

Nie wszystkie sztuki się nadają do chowu. Noga uszkodzona i takie tam. Humanitarnej jest zjeść niż wyrzucić

nie spotkałem się z ubojem cieląt. Nie można tego zrobić z ogłuszeniem ?

Opublikowano

świnia się liczy ?😂 dobrze że oni nie jedzą wieprzowiny.... Myślę że wybrałbym bardziej humanitarny. Czyli z ogłuszeniem. wystarczy włączyć myślenie. Rozumiem że Twój biznes jest oparty na bydle opasowym i nigdy się że mną nie zgodzisz ( chyba że nagle dostawalbys więcej za w ubojni gdzie zwierzęta są zabijane ,, normalnie,,).

Opublikowano

Mylisz pojęcia sposób jak to nazywasz tradycyjny to w kolturze żydowskiej jest ubój rytualny. Tradycyjnym sposobem zawsze było podcięcie. Jak lubisz mięsko to sobie przetestuj i sobie wybierzesz

Opublikowano
58 minut temu, FarmerDyzio napisał:

kończą Ci się argumenty i już rozpaczliwie szukasz jakiegoś punktu zaczepienia ...

Nie szukam argumentów rozpaczliwie,  wiem tylko ze jak Polska wprowadzi ograniczenia to inne kraje z Europy nas zastąpią a jak nie one to Ameryka Południowa gdzie nikt nie bedzie sie przejmował co bydle czuje na 2 sekundy przed śmiercią.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v