Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie 2 znajomych tez opasy kasuje mimo zobowiązań agencyjnych. Na swinie maja je przepisac. 120 opasa rocznie mniej. W zasadzie w okolicy juz brak samych bykow. Sa 3 gospodarstwa razem za mna ktore przy okazji krow je utrzymuja i raczej beda bo z cielakiem problem sie zaczyna robic. 

A przed afera lezakowa 2 lata temu pelno opasa w okolicy. I wiekszosc nastawiona profesjonalnie byla na te rogate dziadostwo.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bugii napisał:

U mnie 2 znajomych tez opasy kasuje mimo zobowiązań agencyjnych. Na swinie maja je przepisac. 120 opasa rocznie mniej. W zasadzie w okolicy juz brak samych bykow. Sa 3 gospodarstwa razem za mna ktore przy okazji krow je utrzymuja i raczej beda bo z cielakiem problem sie zaczyna robic. 

A przed afera lezakowa 2 lata temu pelno opasa w okolicy. I wiekszosc nastawiona profesjonalnie byla na te rogate dziadostwo.

Już ja znam tych profesjonlnych skoczków nie dawno świnie kasowai teraz byki a prawda jest taka że dobry rolnik zawsze potrafi zarobić ale jak ktoś nakupuje hf i wali mu soję bez opami,ętania to nic dziwnego że się nie opłaca

Opublikowano

Przyjedź do mnie na świniach zarobić . Mądrości to każdy pisać potrafi . Sądzisz że z lenistwa u nas na wsiach świnie polikwidowali ? Nie życzę Tobie żebyś poznał prawdziwe przyczyny .

Opublikowano
5 godzin temu, Bugii napisał:

jaki problem z cielakiem masz na myśli ?

Opublikowano

Nie wiem. Oni tam mają jak dla mnie nie korzystne warunki. Za przekroczenie 24 mies. cena w dół, powyżej 450kg mięsa też cena do dołu. 

Wierzejki do 29 mies. jedna cena bez ograniczeń wagowych.

Opublikowano
6 godzin temu, zbyszek8201 napisał:

jaki problem z cielakiem masz na myśli ?

Brak kupcow. Przed korona zafajdany 2 tygodniowy hf schodzil za 700-800 zl. Teraz juz takich jeleniu u nas brak.

Opublikowano
52 minuty temu, Bugii napisał:

Brak kupcow. Przed korona zafajdany 2 tygodniowy hf schodzil za 700-800 zl. Teraz juz takich jeleniu u nas brak.

Sam chciałem coś kupić i z 4 wyjazdów po cielaka kupiłem tylko 1go. 

Patrząc na obecne ceny , nie widzę w tym sensu i każdemu sprzedającemu uświadamiam czy sam by kupił w tej cenie taką sztukę...

sądzę,że z cielakami zrobi się dopiero "zastój" za miesiąc.

Opublikowano

czarno widze  najblizszy okres ,możę firmy ustrzelą jakieś kontrakty z dobrymi cenami ale bedzie to chwilowe  ,susza dodatkowo możę wymusić wczesniejsze sprzedaże bydła chociaż to może na plus bo miejsza waga to miej miesa , ale ten rok to raczej już na straty można zaliczyć nie sprzedane mieso na swiecie przez 2 mies. nie tak łatwo i szybkoda się zrównoważyć to  bez interwencyjnego skupu pułtusz wołowych cieżko bedzie wrócić do cen które pokryją chociażby koszta chowu

• Like 1
Opublikowano

Jesli zrobia ten skup to tylko rozciagna ten kryzys na dluzej. Bo gdy zacznie cos ruszac to beda probowali to opchnac i cene beda zbijac.

Tak bylo kilka lat temu z skupem interwencyjnym mleka w proszku. Przez rok czy poltora wisialo i zbijalo cene.

Opublikowano
29 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Towaru zapewne nie mają i szukaja łosia który im odda...

Łos w przypadku odstawki do Mc Keena to malo powiedziane.

• Haha 3
Opublikowano

Mam pytanie.

Dostalem oferte kontraktacji bydla z biernackim. (Dostarcza mi bydlo do chowu a nastepnie po koncu chowu je odbiera).

Moje pytanie czy ktos wchodzil w takie spółki?? Moze jest ktos co robil takie interesy z biernackim?

• Haha 8
  • Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kret1992 napisał:

Mam pytanie.

Dostalem oferte kontraktacji bydla z biernackim. (Dostarcza mi bydlo do chowu a nastepnie po koncu chowu je odbiera).

Moje pytanie czy ktos wchodzil w takie spółki?? Moze jest ktos co robil takie interesy z biernackim?

Swietny uklad, super zyski, malo roboty, mala odpowiedzialnosc, super kasa.

Dla tego kto Ci bydlo wstawi. :)

Na forum chyba bylo troche tematow i wiekszosc zalowala, sam odbieralem pojedyncze sztuki od osob ktore mialy wstawiane tak bydlo to za lekko im sie nie zylo.

• Like 1
  • Haha 7
Opublikowano

Niby oferuje dobry zysk i wogole wszystko super. I na poczatek nie pchalbym sie w jakas niewiadomo jaka ilosc bo tylko 10-20szt na poczatek bomam jeszcze oprocz tego swoje bydlo... ale chcialem wlasnie dowiedziec sie jak to wyglada w praktyce. Dostarczaja bydlo no ok chodze przy swoim to i przy 10 wiecej bym tez dal rade. Ale jak pozniej z platnoscia u nich zebym za darmo przy tym nie chodzil

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v