DzikiSimental25

Ceny bydła 2020

Polecane posty

sylwekbarca2    147
1 godzinę temu, HF86 napisał:

51z netto to siersciuch karmiony gałęziami i naładowany 4 koszami bulwy i ciepła wodą z solą opojony kaldun . rzadko  53 na moich to już takie krótkie bebechate.bywa i 57 i wyżej 

HF 57%?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Ja liczę od netto na podwórku .7% skitki tyle na moim regionie i widzę czy realnie mam więcej za kg . 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikcom20    190
2 godziny temu, Kentar napisał:

 

4 godziny temu, mikcom20 napisał:

@AdamRo to po ile sprzedajesz tusze w O?

@Kentar po ile % wbijają się u ciebie sztuki w O klasie? 

DO 53% max.

 

skoro do 53% to załóżmy że : byk waży 700kg z tego 53% daje 371kg x 12,5=4637.5zł

licząc na żywo wagę 700kg minus 6% skitki daje 658kg x6. 9zł =4540,2

więc już masz stówę różnicy a gdzie to jak byś policzył 7 albo 8% okarmienia. Wiadomo kazdy nie da po 53% mięsa, ale taki handlarz to już widzi na żywcu i nie wierzę że 6.9 jest nie możliwe przy 12.5 na wbc. Jak się mylę nie mnie ktoś mądrzejszy poprawi.

Edytowano przez mikcom20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kentar    864
18 minut temu, mikcom20 napisał:

skoro do 53% to załóżmy że : byk waży 700kg z tego 53% daje 371kg x 12,5=4637.5zł

licząc na żywo wagę 700kg minus 6% skitki daje 658kg x6. 9zł =4540,2

więc już masz stówę różnicy a gdzie to jak byś policzył 7 albo 8% okarmienia. Wiadomo kazdy nie da po 53% mięsa, ale taki handlarz to już widzi na żywcu i nie wierzę że 6.9 jest nie możliwe przy 12.5 na wbc. Jak się mylę nie mnie ktoś mądrzejszy poprawi.

Wybicie liczymy od netto z wagi z podworka albo z wagi w jakiej byk dojechal na zaklad.

700 minus 7%- 651

651 x 53% wybicia= 345

345 x 12,5= 4312

A teraz na zywą:

700 minus 7%- 651

651 x 6,9= 4 491,9

Efekt: 4312- 4491,9= -179,9 w plecy.

 

Edytowano przez Kentar

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AdamRo    1503

Najkorzystniejsze rozliczenie wychodzi tym co sprzedają na wbc nie ważąc byka u siebie. Przyjeżdża firma, ładuje byka, waży dopiero na zakładzie na drugi dzień ( jak się uda ). I wtedy rolnik liczy sobie wybój, strączka z wagi na zakładzie i wychodzi 57 - 60 % wybicia.

  • Like 1
  • Thanks 3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johny1991    104
19 minut temu, Kentar napisał:

Wybicie liczymy od netto czy z wagi z podworka czy z wagi z zakladu.

700 minus 7%- 651

651 x 53% wybicia= 345

345 x 12,5= 4312

A teraz na zywą:

700 minus 7%- 651

651 x 6,9= 4 491,9

Efekt: 4312- 4491,9= -179,9 w plecy.

 

wydajność rzeźna, wydajność poubojowa, stosunek procentowy wagi tuszy mięsnej z częściami wewn. do masy żywca; dla bydła wynosi 55–60%.

gdzie tu jest mowa o jakiejś skitce? 

Dodatkowo skitke każdy daje inna więc mogę sobie 10% odjąć żeby to lepiej wyglądało?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kentar    864
1 minutę temu, johny1991 napisał:

wydajność rzeźna, wydajność poubojowa, stosunek procentowy wagi tuszy mięsnej z częściami wewn. do masy żywca; dla bydła wynosi 55–60%.

gdzie tu jest mowa o jakiejś skitce? 

Dodatkowo skitke każdy daje inna więc mogę sobie 10% odjąć żeby to lepiej wyglądało?

Ja przyjmuje 7 bo takiej uzywam na byka.

wydajnosc POUBOJOWA- tego juz nie podkresliles. POUBOJOWA.

Czyli jak bydlak przejedzie droge do rzezni a wiadomo, ze w tej drodze kilogramow sporo GUBI.

Wy czytacie tylko to co wam pasuje.

Jakis czas temu tu kolega wstawial rozliczenie gdzie jalowki mu sie powybijaly 50-55%.

Czyli z Twojego cytatu on mial k**wa co, KOTY? Bo sie nie wybily 55-60.

 

  • Thanks 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johny1991    104
1 minutę temu, Kentar napisał:

Ja przyjmuje 7 bo takiej uzywam na byka.

wydajnosc POUBOJOWA- tego juz nie podkresliles. POUBOJOWA.

Czyli jak bydlak przejedzie droge do rzezni a wiadomo, ze w tej drodze kilogramow sporo GUBI.

Wy czytacie tylko to co wam pasuje.

Jakis czas temu tu kolega wstawial rozliczenie gdzie jalowki mu sie powybijaly 50-55%.

Czyli z Twojego cytatu on mial k**wa co, KOTY? Bo sie nie wybily 55-60.

 

to akurat nie było podkreślone bo brałem definicję z encyklopedii PWN i taka formę znalazłem  skopiowalem. 

jasne że po drodze zgubi jednak sam pisałeś że nawet z wagi z zakładu należy odjąć 7%.

jak dla mnie jest to stosunek wagi przed ubojem do wagi mięsa i żadnej skity się nie robi.

Również się to na siłę nie okarmia i wtedy wychodzi prawidlowo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomcio124d    7

Nauczcie się liczyć 7% skitki to handlarz bierze a w rzeczywistości  byk je traci ok 4% a mi z regóły trasa po 3 % i wtedy dopiero można sobie cenę wyliczyć  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kentar    864

Z wagi w jakiej dojechal na zaklad juz NIC nie odejmujemy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Nic dodać , nic ująć .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kentar    864

Ale jesli wy liczycie wybicie odejmujac drugi raz skitke no to wszystko sie wam zgadza z O klasa na 55%. 🤣

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johny1991    104
1 minutę temu, Kentar napisał:

Z wagi w jakiej dojechal na zaklad juz NIC nie odejmujemy.

więc odejmowanie skitki z wagi na podwórku to też wróżenie z fusów i jest niemiarodajne bo każda sztuka może wyjść inaczej.

i wiem że zaraz będziesz pisać że Ci i po 70 kg gubią.. Ale jeśli sporo wozisz to mniej więcej widzisz to na oko i dajesz pewnie zaraz większa skite...bo straty być nie mozesz;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kentar    864
1 minutę temu, johny1991 napisał:

więc odejmowanie skitki z wagi na podwórku to też wróżenie z fusów i jest niemiarodajne bo każda sztuka może wyjść inaczej.

i wiem że zaraz będziesz pisać że Ci i po 70 kg gubią.. Ale jeśli sporo wozisz to mniej więcej widzisz to na oko i dajesz pewnie zaraz większa skite...bo straty być nie mozesz;)

Byk +/- te 7% gubi.

Chyba, ze jakis chory bedzie ktory nie zre.

Nie daje wiekszej skitki bo mi po prostu ktos nie sprzeda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

dobre byki= 800kg w górę co dobrze żrą to nawet 8% gubią do ubojni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kentar    864
2 minuty temu, johny1991 napisał:

są tacy co dają skite 6% zdarzają się i 5%... więc co oni dokładają?

 

Na byka z luzu mozna dac, zalezy tez od zywienia.

Czasem widac, ze bydlo jest "gladziutkie"- praktycznie bez brzucha, wciagniete.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AdamRo    1503

Są też tacy co bez potrąceń kupują....złotówkę taniej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

5% to z lm 6% jak ubojnia od Ciebie kupuje 7% pośrednik 8% Krowa. Tak to mniej więcej wyglada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

 Skitkę liczy się tylko raz i na podwórku najlepiej . Odliczając ileś procent od wagi , po kilku godzinach od zakupu i po uboju jest całkowicie durne !

Edytowano przez Gość

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johny1991    104

niekoniecznie..handlarz któremu zazwyczaj sprzedawalem zawsze dawał mi 6 % z łańcucha gdzie były różnego rodzaju mieszanki ..duzo z hf.

ż luzu 5%

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojak1986    1885

Wiadomo jak nikt się nie odzywa to każdy woli przyciąć więcej na skitce. Są napewno też nieźle dokarmione i tam kto wie ile wody wejdzie jak głęboki. Ubojnia i rzetelne wybicie to też bajki. Kwestia przerzucania odpowiednich ilości wtedy każdy się trochę liczy...

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikcom20    190

ja pierdolę , jak tak mamy liczyć to po 10% skitki sobie odliczajmy z wbc i będziemy mieć super wybicia , się nie dziwię skąd niektórym hf wychodzi 55% i więcej

  • Like 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kentar    864
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

Kentar . Z lekka pier....lisz o tych skitkach poubojowych .

Nie wiem czy dobrze czytasz, ja mowie, ze skitke tylko raz sie odlicza od wagi z podworka.

To co dojedzie na zaklad to juz netto i nic nie odliczamy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

hf z wagi w Gosp bez odliczania skitki to 50- 52 % wybicia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Podobna zawartość

    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941
    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2023? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu 
       
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 
       
    • Przez donweter1989
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. Początek roku wygląda mało optymistycznie, a jak będzie dalej?
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontynuacja wątku 2022:
       
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj