Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kółko wzajemnej adoracji wciąż w dobrych humorach, po każdej wypowiedzi emotka z roześmianą buźką i beka z Kanalii... I zero jakiejkolwiek refleksji. Trzeba być pier**l...ym, żeby uważać hodowlę za biznes. Ale co wymagać od ludzi, co kupują, jak zresztą Kanalia wspomniał, kombajn za 600 tysięcy i robią rocznie 60 hektarów. Zaraz się odezwą, jak go stać, to uj Ci do tego. Pewnie, mam to w uju, ale krew mnie zalewa, jak ktoś dostaje 6.50 za żywą i próbuje mi wyliczać zysk. Słynny cielak za koszt inseminacji, słoma swoja, to za darmo (sąsiad charytatywnie sprasuje), pracy nie liczymy, bo to lubimy itd. Szlag mnie trafia, niewolnicy z wyboru w XXI wieku. I szczęśliwi, że doj**ali Kanalii. Albo ten Zetor73...coś tam- Z 9 krów naprawdę ziemi sporo nakupujesz... Do zerówki i edukacja od nowa...

Rolnicy- zacznijcie w końcu liczyć, bo nas rozpier...ą w dwa-trzy lata. U mnie w rodzinie (Inowrocław, Bydgoszcz ) nikt nie schodzi poniżej 3000 miesięcznie, a Wy zachwycacie się, że gnój zostaje????!!!! Na Boga, to jest dramat.

Opublikowano

@TomiAgroKujawy, szkoda że Kanalia nie był taki obliczony jak podejmował decyzję o rozpoczęciu hodowli bydła. To było do przewidzenia, że jak ludzie nawstawiają kupnych cielaków, to będzie się je sprzedawało za bezcen. Sprzedaż towaru, który bazuje głównie na eksporcie nigdy nie będzie stabilna i dla każdego. Przez takich skoczków jak kanalia dziś jest ta zapaść na rynku bydła, która dosięgnęła nawet hodowców ras elitarnych, a dzisiaj najgłośniej  krzyczy bydło się nie opłaca. Sam hoduję świnie, było ciężko i to bardzo, ale nigdy mi przez myśl nie przeszło, żeby psuć koniunkturę innym i przestawiać profil produkcji na np. bydło opasowe. Kanalia ma dużo racji tak jak piszesz, ale skoczkowie, do których należy on sam i aferę leżakową na rynku jest jak jest.

Opublikowano

@TomiAgroKujawy przestań stękać tylko weź się za robotę. widzę że jesteś z tych co im się nic nie opłaca. poczekaj jeszcze parę lat i wykupią Cię Ci którym się opłacało. tak to wygląda na tym świecie.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, TomiAgroKujawy napisał:

Kółko wzajemnej adoracji wciąż w dobrych humorach, po każdej wypowiedzi emotka z roześmianą buźką i beka z Kanalii... I zero jakiejkolwiek refleksji. Trzeba być pier**l...ym, żeby uważać hodowlę za biznes. Ale co wymagać od ludzi, co kupują, jak zresztą Kanalia wspomniał, kombajn za 600 tysięcy i robią rocznie 60 hektarów. Zaraz się odezwą, jak go stać, to uj Ci do tego. Pewnie, mam to w uju, ale krew mnie zalewa, jak ktoś dostaje 6.50 za żywą i próbuje mi wyliczać zysk. Słynny cielak za koszt inseminacji, słoma swoja, to za darmo (sąsiad charytatywnie sprasuje), pracy nie liczymy, bo to lubimy itd. Szlag mnie trafia, niewolnicy z wyboru w XXI wieku. I szczęśliwi, że doj**ali Kanalii. Albo ten Zetor73...coś tam- Z 9 krów naprawdę ziemi sporo nakupujesz... Do zerówki i edukacja od nowa...

Rolnicy- zacznijcie w końcu liczyć, bo nas rozpier...ą w dwa-trzy lata. U mnie w rodzinie (Inowrocław, Bydgoszcz ) nikt nie schodzi poniżej 3000 miesięcznie, a Wy zachwycacie się, że gnój zostaje????!!!! Na Boga, to jest dramat.

Tak jestem pierdolnięty 😎 A słomę wole zebrać i zgnojoną wywieźć na pole

To akurat pomiędzy to mieszkam pomiędzy Inem a Bydgoszczą 👌

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
TomiAgroKujawy napisał:

kto i kogo rozpierdoli ?? chyba że mówisz o tyranku i ozbornie ,bo bardzo możliwe że przy nich dwóch to z tego forum nic nie zostanie 😊

Opublikowano

Widzę że dyskusja zaczyna odbiegać od tematu 😂 dlatego pozwolę przywrócić pierwotny temat 😎

Sprzedawalem 2 stycznia byczka Hf-a w wadze ponad 670kg i na czysto za żywą wagę na rękę dostałem brutto 7zł/kg

Podlasie pow. Sokólski

• Thanks 1
Opublikowano

Przepowiednia św. Bertholda... Za 1,5 roku zabraknie bydła... nowe ubojnie otwierane w Polsce chcąc zatrzymać pracowników podniosą ceny na opas na wagę żywą... Zaczną płacić rok wcześniej od Umuwionego terminu skupu (przedpłata)  pozostali na rynku hodowcy bydła kupią odsadki lm za 1000 zł i zarobią majątek, Mercedes i John Deere będą scielic się gęsto... Ozzborn Tyran i Kanalia będą płakać... Pod sklepem przy winie 

• Haha 7
Opublikowano
3 minuty temu, krzysztof1987 napisał:

przedpłata za byka będzie po zapłodnieniu krowy ( zapołodnisz krowe zadzwonisz do biernackiego że właśnie zapłodniłeś a on ci przeleje kase że za 2 lata i 9 miesięcy sprzedasz mu byka 

Oto Prorok nowej religii... Tak właśnie będzie!!! Ament😉😉😉

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

Tak jestem pierdolnięty 😎 A słomę wole zebrać i zgnojoną wywieźć na pole

To akurat pomiędzy to mieszkam pomiędzy Inem a Bydgoszczą 👌

Rolnik ile masz lat? Nie pytam złośliwie 

Opublikowano

Ja ?

Przed chwilą, ogarek napisał:

A babe golo na żywo żeś widziol?😁

Opublikowano
3 godziny temu, debrzyna napisał:

A Tobie który lepiej smakuje?

cieleta ,,  były ...'' ubijane gospodarczo  w wieku około 3 tyg . i wadze 65 kg . zawsze były to jałoszki około 3\4  jest na sprzedaż a zależy jak kiedy  ale przednia cwiartka lub tylna jest dla siebie , cieleta sa  swoje wiec podanie leku czy mleka w proszku wyeliminowane a karmione sa mlekiem krowim . po byku ras mienych francuskich mieso było scisłe , nabite i chude . mieszance z rasami brytyjskimi mieso jest bardziej soczste troche luzniejsze i już w tak młodyw wieku ma zdecydowanie inny smak , lepszy .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v