Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, michalmat napisał:

Witam. Przepraszam za zaśmiecanie tematu, ale chciałbym się dowiedzieć czegoś o szczepiąc biobos respit 4. Otóż planuje zakup cielaków od okolicznych rolników. I po rozmowie z wet kazał mi szczepić zaraz po przybyciu cieląt. Zastanawiam się czy nie lepiej będzie poczekać 2-3dni żeby zobaczyć czy żaden nie choruje i dopiero je zaszczepić. Oczywiście nowo przybytek zwierzaki są w oddzielnym budynku

jaka jest Państwa opinia i doświadczenie z tą szczepionka. 

jak kupujesz byczki to raczej nie ma sensu , lecz jesli są to cieliczki  i chcesz mieć krowy potem to tak ale najpierw niech zbada krew , chyba żę to  lekarz który ma wiedze na temat Twoich bydlaków i wie co im dolega jak wczesniej przyjezdzał na gospodarstwo 

Opublikowano (edytowane)

Dziś weszło covidowe 😂

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Trafiłem dziś na film GRY O PLON😂gość jest nie do przebicia raz uprawia kukurydzę za 1000zl/ha a teraz gada że koszt wyprodukowania tony kiszonki z kukurydzy to ok 100zl tona fenomen na skalę światową 😂

Opublikowano
4 minuty temu, michalcium napisał:

Trafiłem dziś na film GRY O PLON😂gość jest nie do przebicia raz uprawia kukurydzę za 1000zl/ha a teraz gada że koszt wyprodukowania tony kiszonki z kukurydzy to ok 100zl tona fenomen na skalę światową 😂

Eee norma u niego 

Opublikowano

zamiast respi na wejście daj lepiej ibr marker vivum lub hiprabovis ibr . powtórz po 3 tygodniach. respi 4 daj w drugim tygodniu i powtórz po dwóch tygodniach.

powinieneś jeszcze dać na początku rispoval rs. ta i ibr marker do nosa aplikatorem na pierwszy strzał tylko nie razem.

możesz z automatu na dzien dobry strzelić ich antybiotykiem na pluca razem z tymi szczepionkami.

Opublikowano
2 godziny temu, nikolas29 napisał:

Kiedyś Kowalczyk w łódzkiem trochę lepiej dawał a dziś już w zmowie wszyscy jednakowo ubojnia maciejek czy handlarze do 8 brutto a inne województwa do 8,4 nawet jak to jest..

jeszcze co niektórzy gminy sobie przydzielili   

Opublikowano

Jakaś końcówka nie do rozbicia na gramy 😆waga żywca często na pałę pisana. Temu kto nie waży w gospodarstwie to jeden chwali drugi się żali że procentów nima a byk taki piękny był a drugi słaby i w uja mięsa 

Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał:

Jakaś końcówka nie do rozbicia na gramy 😆waga żywca często na pałę pisana. Temu kto nie waży w gospodarstwie to jeden chwali drugi się żali że procentów nima a byk taki piękny był a drugi słaby i w uja mięsa 

Dlatego zażartowałem co z tym jednym, bo jak dla mnie wszystko na pałę wpisywane

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, wojak1986 napisał:

To skąd wiadomo ile one się wybiły. Nikt nie wie ile ważyły. Dobrze że cenę podają

Dlatego ja od zawsze twierdzę że jeśli dajesz na rozliczenie poubojowe, to godzisz się na największe ryzyko okradzenia cię na wadzę i wszystko w świetle prawa.

• Like 2
Opublikowano

Po kolacji na wadze było 620 640 760 i780 w zaokrągleniu. Najsłabsze od dawna w najlepszej kasie i klasie jak na wygląd szt.na tym p+ kosę na grzbiecie by można klepać. Had taki sam od cielaka. Jako jalowka mleczna wzbudzalaby podziw jako byk to wstyd 😄

Opublikowano
4 godziny temu, nikolas29 napisał:

Kiedyś Kowalczyk w łódzkiem trochę lepiej dawał a dziś już w zmowie wszyscy jednakowo ubojnia maciejek czy handlarze do 8 brutto a inne województwa do 8,4 nawet jak to jest..

Ale który🤔 ten z EPD tak się zpsuł? 

Opublikowano

Nie zauważyłem 🤔

Dnia 17.12.2020 o 12:16, nikolas29 napisał:

Sprzedane dwa byki 941kg i 789 po 8,025 brutto do Kowalczyka i wreszcie moja waga,6procent gnoj.lodzkie

No dawno tu nie zaglądałem i rzeczywiście 😉

I jakoś te byki Ci przytyły 🙆‍♂️

Opublikowano
HISZPAN napisał:

11 minut temu, wojak1986 napisał:

To skąd wiadomo ile one się wybiły. Nikt nie wie ile ważyły. Dobrze że cenę podają

Dlatego ja od zawsze twierdzę że jeśli dajesz na rozliczenie poubojowe, to godzisz się na największe ryzyko okradzenia cię na wadzę i wszystko w świetle prawa.

Dlatego zawsze trzeba ważyć 😉

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, jackasss napisał:

Dlatego zawsze trzeba ważyć 😉

I nic ci to nie da. Zabierają na poubojowe, a po wszystkim masz rozliczenie, nie ma cię przy wjeździe na rzeźnie, nie ma przy uboju, nie ma przy ocenie tuszy, ani jej ważeniu. Nie masz wpływu na nic i nic nikomu nie udowodnisz. Przy sprzedaży na wagę żywą wiem za ile sprzedaje, po przeważeniu wiem czy chcą mnie skroić czy nie i to ja decyduję czy zabiorą tą sztukę czy z powrotem do chlewa. Przy poubojowym nie ma szans.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v