Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak się mówi bydło domowe to jak to jest. Nawet we wniosku covidowym było "bydło domowe" 

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Ogarek  toś ty krowy w domu trzymał? 😷

A Ty co z maską do spania się kładziesz? Panie my mamy wolną Polskę a nie jakieś kagance

Opublikowano

Bydło Domowe to nazwa gatunkowa, a gatunek klasyfikuje się jako zwierzęta gospodarskie, nie domowe. Co nie zmienia faktu, że do tego też dojdą za jakiś czas. 

Opublikowano

No co ty zrobią wyjatki tak jak teraz że psa możesz trzymać na 6 metrowym łańcuchu przez 12 godzin, byk jest większy to będzie go można trzymać na 10 metrowym łańcuchu przez 16 godzin 

• Like 1
Opublikowano

Sznur nie może być bo byk może się na nim powiesić a wtedy pójdziesz siedzieć za bestialstwo, musi być taki łańcuch by ten byk sam się mógł z niego zerwać najlepiej podczas wizyty animalsów  

Opublikowano

20 lat temu byki były na łańcuchach. Nie wiadomo jakim cudem dwa byki tak się poplątały że udusiły się oba.

Musiał jeden przeskoczyć przez drugiego jak leżał. Możliwe że się atakowały. Byłem młody, pamiętam  jak na śniegu leżały splątane ze sobą. 

Byki miały prawie 2 lata.

Opublikowano

Od dawna widziałem, że pis tylko udaje, że jest z rolnikami, ale nigdy bym nie przypuszczał, że  chcą całkiem zniszczyć rolnictwo.

Przynajmniej nie przyłożyłem do tego ręki i oddałem głoś na konfederacje. 😷

• Like 5
Opublikowano
3 godziny temu, tomaszmab napisał:

Ty serio to piszesz.. Nie można hodować świń, bydła na łańcuchach, lewacy mogą wejść na podwórko i zabrać Ci bydło a Ty mówisz że nic się nie zmieniło? 🤔😮

A co mam zrobić, pociąć się? Trza żyć dalej i dostowac gospodarstwo do przepisów albo rezygnować, takie życie. Zapewne to nie jedyne zmiany jakie nas czekają , bez znaczenia kto będzie rządził 

Opublikowano
1 godzinę temu, daanny napisał:

Sznur nie może być bo byk może się na nim powiesić a wtedy pójdziesz siedzieć za bestialstwo, musi być taki łańcuch by ten byk sam się mógł z niego zerwać najlepiej podczas wizyty animalsów  

wpuścic ich do obory spuścic byki i podeprzeć drzwi.....  bd  impreza integracyjna:)

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v