Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

7PiS i PO to jest to same łajno.. Tu jest tylko gra polityczna aby nas oglupic.. Czy wybralibyśmy PiS czy PO to dalej polska będzie grabiona i nsizczona. Rozliczyl PiS np Donalda Tuska? Nie, Tusk sprzedał pół Polski i się śmieje na emeryturze i baluje i odpoczywa za nasze pieniądze 

Opublikowano (edytowane)

Jak wejdzie ten  zakaz ubóuj rytualny, to będzie pisowski gwóźdź do trumny, nie mówiąc o gosp które zbudowały bukaciarnie na modernizację. Gdzie ten stary kacap ma łeb, poskładać na raz tyle gospodarstw rodzinnych?

Edytowane przez Unexpected
  • Like 5
Opublikowano (edytowane)

PiS od dawna pokazuje że w d*pie maja rolnika. Był niby ASF u nas na Podlasiu to ludziom zdrowe świnie zabijali, niszczyli wieloletnia pracę hodowlana w Polsce.. Niektórzy do dziś nie dostali odszkodowań. A dziki nie tkniete no bo przecież nie można zwierząt zabijać.. Co powiedzą ekoterrorysci? Świnie i maciory zdrowe można zabijać u rolnika w chlewni a dziki na wolności już nie???!!! Rozwalili cały rynek wieprzowiny czyli coś w czym Polacy byli świetni i mało tego przecież statystyczny Polak je najwięcej mięsa wieprzowego. Rozwalili cały system cukrowni w Polsce. Byliśmy drudzy w Europie!!! Teraz nagonka na zwierzęta na łańcuchach i wywyzszanie zdemoralizowanych spoleczniakow na obrońcow praw zwierząt (Ci sami paradoksalnie są za aborcją i LGBT). Za chwilę zakaz uboju rytualnego i zakaz trzymania zwierząt na uwiezi czyli większość małych hodowli pójdzie w odstrzal. PiS i PO już ponad 10 lat niszczą polskie rolnictwo a ludzie dopiero teraz zaczynają to widzieć... Oni już są tak śmiali w tym co robią że nawet chcą wysyłać animalsów do naszych obór. Po co Inspekcja Weterynaryjna? Lepiej wysłać jakiegoś odszczepienca co kocha zwierzęta a człowieka nienawidzi i jest za zabijaniem dziecka w łonie matki.. Ja znam jednego co tak kocha zwierzęta. Jak ojcu pomagał doić krowy ręcznie już jakiś 6 lat temu to kopał je i bił bo ta go ogonem walila albo stać nie chciała. A potem po Facebookach wrzuca posty typu Stop zabijaniu dzikow, stop znęcaniu się nad zwierzętami.. Dodam jeszcze że z mieszkania gdzie dostał je od siostry zrobił taka meline że szok. Nikogo tam nie zapraszał a i tak kipy leżały np w patelnii która stała obok łóżka na krześle. Woda lala się ze spluczki to po pół roku dopiero sie dowiedzieli jak przyszła faktura za wodę.  Można? No pewnie ze można.. I tacy ludzie mają nam mówić jak hodować?! 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
5 minut temu, MariuszKlim napisał:

Wam też w pomocy za covid-19 dostaliście mniej niż w stawce jest napisane za bydło?

u mnie za ponad 3 byki wyszło 2800zł pomocy zamiast 5100

Toć jeszcze nabór trwa wniosków a Ty już kasę dostałeś ? 

Opublikowano (edytowane)

Ja wczoraj słyszałem z kolei że Ci co dostali pieniądze to będą musieli je zwracac bo coś tam źle sformułowane było.. Nie wiem dokładnie o co chodziło ale tak słyszałem. Ja mam to w d*pie czy to dostanę czy nie.. Niech dadzą lepiej to animalsom bo przecież na Nich bardziej zależy Jarkowi Kaczyńskiemu 

Opublikowano
9 minut temu, ogarek napisał:

Toć jeszcze nabór trwa wniosków a Ty już kasę dostałeś ? 

sory pomyliłem się :D we wniosku pisze covid i juz myslalem ze to ta pomoc, a to za suszowe, jedna decyzja o umorzeniu sprawy a druga przyznanie pomocy w jednej kopercie :D, to 2 lata temu wieksza pomoc była już chyba oszczedzają pieniążki, bo podatki  i coraz więcej biurokracji więcej

Opublikowano

Ludzie nie wpadajcie narazie w panikę, jeszcze ustawa nie przeszła a ja wierzę w ojca Tadeusza bo ma chłop silne lobby, poprzednie zapowiedźi podobnej ustawy poszły do kosza 

Opublikowano

Wątpię aby Duda zawetował ustawę, która wyjdzie z parlamentu - niby druga i ostatnia kadencja, ale później co dalej? Przydałaby mu się jakas ciepła posadka w eurokołhozie więc nie narazi się ekooszołomom. ani kaczorowi bo z jakiej listy będzie startował?

Opublikowano
6 godzin temu, Ursus932 napisał:

Ludzie nie wpadajcie narazie w panikę, jeszcze ustawa nie przeszła a ja wierzę w ojca Tadeusza bo ma chłop silne lobby, poprzednie zapowiedźi podobnej ustawy poszły do kosza 

tylko problem taki że Kaczyński zaprzągł do roboty oszołomów od prawa do lewa i już ojcu Tadeuszowi łatwo nie będzie

Opublikowano

A może Panowie to jest właśnie taką zagrywka że niby chcą wprowadzić a potem Duda zawetuje żeby pokazać jak on broni rolników. Nie ma co za wczasu płakać. Sołtys co do ceny jaką pisałem jest taka różnica że u wuja na kasę trzeba czekać a tu kasa wciągu tygodnia albo i szybciej na koncie.

Opublikowano
38 minut temu, JarekBazydlo napisał:

A może Panowie to jest właśnie taką zagrywka że niby chcą wprowadzić a potem Duda zawetuje żeby pokazać jak on broni rolników.

coś mi się wydaje że się niemiło zdziwimy

• Sad 1
Opublikowano

Już mnie szał ogarnia... Gdzie nie zadzwonię słyszę :

"Panie spada bo nie wiadomo co z ubojem rytualnym będzie "   Spekulacja je..... ana. Nie ma bardziej prostytuujacej się branży niż handel żywcem (zwłaszcza bydłem)... Kobieta lekkich obyczajów powinna się czuć przy niektórych handlarzach jak niewinna dziewica 😑😑😑

• Like 2
Opublikowano

Zaczynam się zastanawiać czy nie jest to trollowanie opozycji. Konus przepchnie to przez sejm i senat, dudex wyśle to do trybunału w trosce o rolników, trybunał stwierdzi, że ustawa jest niekonstytucyjna,a kaczor powie - to jak drodzy miłośnicy zwierzątek, trzeba przepchnąć zmiany w konstytucji żeby je uratować. I tak oto będzie mógł przy niej pomajstrować. Dudex okaże się obrońcą rolników, trybunał niezależny, a opozycja jeśli się nie zgodzi zostanie oprawcami zwierzątek

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Moja to taka

Ubój dozwolony  a co za tym idzie wzrost ceny handlarze przebijają się w poszukiwaniu 🐂 a my już nie hodujemy dla obornika 🤑

Edytowane przez ab23
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Ja myślę że to może nie przejść ta ustawa o ochronie zwierząt, bo oni chca przepchnac ustawę bezkarnosc plus i ta pierwsza to tylko zasłona dymna .. Tez jest wprowadzana ustawa o stacjonowaniu wojsk USA w Polsce teraz, także nie wiadomo o którą chodzi bo aż trzy są antypolskie.. Jeszcze czegoś takiego nie było, żeby aż trzy ustawy niszczące Polaków były wprowadzane w tym samym czasie. PiS już przebija nawet PO. No ale ja zawsze mówiłem że to to samo, tylko z innej strony nas podchodzą.. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v