Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, witejus napisał:

jest jeden na forum

Nie  znam

Opublikowano
12 godzin temu, leszek1000 napisał:

Też znam jednego. Dorobił się garba 

Można kubek położyć. 

W naszych warunkach na bykach kokosów nie zrobisz. Trzeba mieć wielkie stada i hektary łąk. 

Co ty mówisz że więcej stada więcej stada więcej kosztów więcej ubytków i jeszcze gorzej to wygląda mój kolega trzymał 80 sztuk i właśnie zlikwidował wszystko i poszedł do pracy

• Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano

Dygniecie drobne jest na plus. Ale czy to stała tendencja to posrednik nie był w stanie się określić. Coś trzeba wgonic przed zmianą dawki pokarmowej 

Opublikowano

Apetyt na mięso podobno strasznie wzmaga ta tania musztarda.moze w tym tkwi cały sukces 

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanko czy jesli ktos ma nadany numer gospodarstwa i zwierzeta i jesli da ziemie w dzierżawę to moze miec nadal zwierzeta na siebie i brac doplaty ?

Edytowane przez damianos95
Opublikowano
4 minuty temu, damianos95 napisał:

Mam pytanko czy jesli ktos ma nadany numer gospodarstwa i zwierzeta i jesli da ziemie w dzierżawę to moze miec nadal zwierzeta na siebie i brac doplaty ?

Może

1 minutę temu, JarekBazydlo napisał:

tylko musi wykazać zakup paszy dla bydła chyba że dzierżawa na słowo.

A gdzie jest tak napisane?

• Like 1
Opublikowano

Jesli kupuje zboze siano od sasiada to jak ma to wykazac ? 

Ogolnie jest plan kolegi bo maja gospodarstwo i bydlo opasy chca aby opasy były na ojca a synowi przepisza 10ha ziemi reszte dada w dzierzawe i wowczas na spokojnie on osiagnie to 13tys euro i ta dzierzawa 10% wzrostu w mlodym rolniku nie chce bydla na siebie bo pozniej trzeba trzymac itd a niewoadomo co bedzie a sama ziemie obrobi 

Moze kupowoac ojciec od syna siano zboze itd ?

3 minuty temu, soltys48 napisał:

Może

A gdzie jest tak napisane?

A z innymi zwierzetami jest tak samo ? Trzoda itd ?

Opublikowano
41 minut temu, damianos95 napisał:

Mój znajomy tak ma i nikt się nie czepia 

Opublikowano
30 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Chłopaki mam też inne sprawy jak siedzenie na AF i pisanie z wami. A jak nie prowadzicie podstaw dla weterynarii to nie moja wina.

Pomagasz ojcu przy ,,twoim” bydle?😂😂😂😂

Opublikowano
42 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Sołtys, guru coś napisał, jebnal bez przemyślenia i zniknął jak zawsze.

Proponuję się dokształcić w ustawach, rozporządzeniach a później się wypowiadać i komentować.

Opublikowano
16 minut temu, JarekBazydlo napisał:

To poczytaj troszkę i poszukaj a potem cwaniakuj na AF😂

To za wiele dla niektórych gregory trzeba pokazać paluszkiem 😉

W Tym momencie nie kumam o paluszku. Czy to do mnie się tyczy czy do poprzednika.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Dzieki :) dobdobrze wiedziec ale doplaty normalnie biora do bydla ? Tylko ciekawe jak wniosek na samo bydlo zlozyc 

1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Dzieki :) dobdobrze wiedziec ale doplaty normalnie biora do bydla ? Tylko ciekawe jak wniosek na samo bydlo zlozyc 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v