Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

51z netto to siersciuch karmiony gałęziami i naładowany 4 koszami bulwy i ciepła wodą z solą opojony kaldun . rzadko  53 na moich to już takie krótkie bebechate.bywa i 57 i wyżej 

HF 57%?

Opublikowano

Ja liczę od netto na podwórku .7% skitki tyle na moim regionie i widzę czy realnie mam więcej za kg . 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kentar napisał:

4 godziny temu, mikcom20 napisał:

@AdamRo to po ile sprzedajesz tusze w O?

@Kentar po ile % wbijają się u ciebie sztuki w O klasie? 

DO 53% max.

skoro do 53% to załóżmy że : byk waży 700kg z tego 53% daje 371kg x 12,5=4637.5zł

licząc na żywo wagę 700kg minus 6% skitki daje 658kg x6. 9zł =4540,2

więc już masz stówę różnicy a gdzie to jak byś policzył 7 albo 8% okarmienia. Wiadomo kazdy nie da po 53% mięsa, ale taki handlarz to już widzi na żywcu i nie wierzę że 6.9 jest nie możliwe przy 12.5 na wbc. Jak się mylę nie mnie ktoś mądrzejszy poprawi.

Edytowane przez mikcom20
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, mikcom20 napisał:

skoro do 53% to załóżmy że : byk waży 700kg z tego 53% daje 371kg x 12,5=4637.5zł

licząc na żywo wagę 700kg minus 6% skitki daje 658kg x6. 9zł =4540,2

więc już masz stówę różnicy a gdzie to jak byś policzył 7 albo 8% okarmienia. Wiadomo kazdy nie da po 53% mięsa, ale taki handlarz to już widzi na żywcu i nie wierzę że 6.9 jest nie możliwe przy 12.5 na wbc. Jak się mylę nie mnie ktoś mądrzejszy poprawi.

Wybicie liczymy od netto z wagi z podworka albo z wagi w jakiej byk dojechal na zaklad.

700 minus 7%- 651

651 x 53% wybicia= 345

345 x 12,5= 4312

A teraz na zywą:

700 minus 7%- 651

651 x 6,9= 4 491,9

Efekt: 4312- 4491,9= -179,9 w plecy.

Edytowane przez Kentar
Opublikowano

Najkorzystniejsze rozliczenie wychodzi tym co sprzedają na wbc nie ważąc byka u siebie. Przyjeżdża firma, ładuje byka, waży dopiero na zakładzie na drugi dzień ( jak się uda ). I wtedy rolnik liczy sobie wybój, strączka z wagi na zakładzie i wychodzi 57 - 60 % wybicia.

• Like 1
  • Thanks 3
Opublikowano
19 minut temu, Kentar napisał:

Wybicie liczymy od netto czy z wagi z podworka czy z wagi z zakladu.

700 minus 7%- 651

651 x 53% wybicia= 345

345 x 12,5= 4312

A teraz na zywą:

700 minus 7%- 651

651 x 6,9= 4 491,9

Efekt: 4312- 4491,9= -179,9 w plecy.

wydajność rzeźna, wydajność poubojowa, stosunek procentowy wagi tuszy mięsnej z częściami wewn. do masy żywca; dla bydła wynosi 55–60%.

gdzie tu jest mowa o jakiejś skitce? 

Dodatkowo skitke każdy daje inna więc mogę sobie 10% odjąć żeby to lepiej wyglądało?

Opublikowano
1 minutę temu, johny1991 napisał:

wydajność rzeźna, wydajność poubojowa, stosunek procentowy wagi tuszy mięsnej z częściami wewn. do masy żywca; dla bydła wynosi 55–60%.

gdzie tu jest mowa o jakiejś skitce? 

Dodatkowo skitke każdy daje inna więc mogę sobie 10% odjąć żeby to lepiej wyglądało?

Ja przyjmuje 7 bo takiej uzywam na byka.

wydajnosc POUBOJOWA- tego juz nie podkresliles. POUBOJOWA.

Czyli jak bydlak przejedzie droge do rzezni a wiadomo, ze w tej drodze kilogramow sporo GUBI.

Wy czytacie tylko to co wam pasuje.

Jakis czas temu tu kolega wstawial rozliczenie gdzie jalowki mu sie powybijaly 50-55%.

Czyli z Twojego cytatu on mial k**wa co, KOTY? Bo sie nie wybily 55-60.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kentar napisał:

Ja przyjmuje 7 bo takiej uzywam na byka.

wydajnosc POUBOJOWA- tego juz nie podkresliles. POUBOJOWA.

Czyli jak bydlak przejedzie droge do rzezni a wiadomo, ze w tej drodze kilogramow sporo GUBI.

Wy czytacie tylko to co wam pasuje.

Jakis czas temu tu kolega wstawial rozliczenie gdzie jalowki mu sie powybijaly 50-55%.

Czyli z Twojego cytatu on mial k**wa co, KOTY? Bo sie nie wybily 55-60.

to akurat nie było podkreślone bo brałem definicję z encyklopedii PWN i taka formę znalazłem  skopiowalem. 

jasne że po drodze zgubi jednak sam pisałeś że nawet z wagi z zakładu należy odjąć 7%.

jak dla mnie jest to stosunek wagi przed ubojem do wagi mięsa i żadnej skity się nie robi.

Również się to na siłę nie okarmia i wtedy wychodzi prawidlowo

Opublikowano
1 minutę temu, Kentar napisał:

Z wagi w jakiej dojechal na zaklad juz NIC nie odejmujemy.

więc odejmowanie skitki z wagi na podwórku to też wróżenie z fusów i jest niemiarodajne bo każda sztuka może wyjść inaczej.

i wiem że zaraz będziesz pisać że Ci i po 70 kg gubią.. Ale jeśli sporo wozisz to mniej więcej widzisz to na oko i dajesz pewnie zaraz większa skite...bo straty być nie mozesz;)

Opublikowano
1 minutę temu, johny1991 napisał:

więc odejmowanie skitki z wagi na podwórku to też wróżenie z fusów i jest niemiarodajne bo każda sztuka może wyjść inaczej.

i wiem że zaraz będziesz pisać że Ci i po 70 kg gubią.. Ale jeśli sporo wozisz to mniej więcej widzisz to na oko i dajesz pewnie zaraz większa skite...bo straty być nie mozesz;)

Byk +/- te 7% gubi.

Chyba, ze jakis chory bedzie ktory nie zre.

Nie daje wiekszej skitki bo mi po prostu ktos nie sprzeda.

Opublikowano

dobre byki= 800kg w górę co dobrze żrą to nawet 8% gubią do ubojni.

Opublikowano
2 minuty temu, johny1991 napisał:

są tacy co dają skite 6% zdarzają się i 5%... więc co oni dokładają?

Na byka z luzu mozna dac, zalezy tez od zywienia.

Czasem widac, ze bydlo jest "gladziutkie"- praktycznie bez brzucha, wciagniete.

Opublikowano

5% to z lm 6% jak ubojnia od Ciebie kupuje 7% pośrednik 8% Krowa. Tak to mniej więcej wyglada

Opublikowano (edytowane)

Skitkę liczy się tylko raz i na podwórku najlepiej . Odliczając ileś procent od wagi , po kilku godzinach od zakupu i po uboju jest całkowicie durne !

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Wiadomo jak nikt się nie odzywa to każdy woli przyciąć więcej na skitce. Są napewno też nieźle dokarmione i tam kto wie ile wody wejdzie jak głęboki. Ubojnia i rzetelne wybicie to też bajki. Kwestia przerzucania odpowiednich ilości wtedy każdy się trochę liczy...

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

Kentar . Z lekka pier....lisz o tych skitkach poubojowych .

Nie wiem czy dobrze czytasz, ja mowie, ze skitke tylko raz sie odlicza od wagi z podworka.

To co dojedzie na zaklad to juz netto i nic nie odliczamy.

Opublikowano

hf z wagi w Gosp bez odliczania skitki to 50- 52 % wybicia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v