Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co tu dużo mówić na te wasze kłótnie, ale podam taki przykład dla porównania: w styczniu 2018r sprzedałem 8szt byków i teraz w styczniu też sprzedałem 8szt w tej samej wadze, za które dostałem 4000zł netto mniej . Wnioski wyciągnijcie sobie sami.

Opublikowano

Niema żadnego oznakowania na mięsie w sklepie.jaki problem na opakowaniu dołożyć klasyfikacje europ płeć i kategorie wiekową  idziesz do sklepu i loterja stara hfka byk lub jałówka.czesto kupowałem wołowinę i część taka sobie ale jak ostatnio odkupilem 70 kg miesa z jałówki o klasowej to palce lizac kiełbasa steki pieczenie .

Opublikowano
2 godziny temu, rejvas napisał:

predzej czy pózniej też przestaniesz sie oszukiwac i skonczysz z bydłem przy tej opłacalnosci 

no i co później ? przejść na produkcje roślinną na 5 klasie ? zysk w ch*j 😎

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, HF86 napisał:

My nawet reklamy we własnym kraju nie potrafimy zrobić.patrze ostatni na tasiemca w TVP a Wielki prawnik wychwala że kupił argentyńska wołowinę na steki czyli najwyższej jakości.jak ma być dobrze skoro nawet podprogowej wiadomosci nie potrafią sprzedać na korzyść polskiego produktu

Też to widziałem szok k**wa

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik7343 napisał:

podejrzewam, że niewiele mniejszy niż z tuczenia byków tym co na polu urośnie. A ile czasu na inną pracę? w ch*j. 

Opublikowano
24 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Na piątce jedyna sensowna hodowla to krowy mleczne.

Opublikowano

Jak tak czytam to słów brak co będzie za kilka lat. Prawie każdy młody bedzie chciał kase bez pracy bo nic sie nie opłaca bo za ciężka robota. Połowa to widze sami prezesi od liczenia tylko zysków. Naprawde przed nami będą trudne lata z taką mentalnością młodych osób. Może zmienią troche podejscie do zycia jak założą rodzine i nie bedzie sie z czego utrzymac ale wtedy nie bedzie tak prosto zacząć a pracy w mieście też dla wszystkich nie starczy i utrzymanie sie w miescie jest o 100% droższe jak na wsi wiec życze wszystkim powodzenia. I widze ze niektórzy nie wiedza jaka jest piękna praca na etacie jnp na 3 zmiany robic dla kogos i wysluchiwac... i nie ma wolnego bo mi sie nie chce isc bo mam kaca...

• Like 3
Opublikowano
56 minut temu, Rolnik_Kujawy napisał:

Dobrze to tu nigdy nie byłobani nie będzie.

Są 3 prawdy. I każdy ma swoją. I ma do tego święte prawo. I niech każdy liczy swoje nie cudze. I chu komu do tego co ja w oborze trzymam, stać mnie dokładać wg waszej filozofii to dokładam, zabroń mi😂😂😂

Jak możesz Wymień te prawdy

Opublikowano
13 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Jak tak czytam to słów brak co będzie za kilka lat. Prawie każdy młody bedzie chciał kase bez pracy bo nic sie nie opłaca bo za ciężka robota. Połowa to widze sami prezesi od liczenia tylko zysków. Naprawde przed nami będą trudne lata z taką mentalnością młodych osób. Może zmienią troche podejscie do zycia jak założą rodzine i nie bedzie sie z czego utrzymac ale wtedy nie bedzie tak prosto zacząć a pracy w mieście też dla wszystkich nie starczy i utrzymanie sie w miescie jest o 100% droższe jak na wsi wiec życze wszystkim powodzenia. I widze ze niektórzy nie wiedza jaka jest piękna praca na etacie jnp na 3 zmiany robic dla kogos i wysluchiwac... i nie ma wolnego bo mi sie nie chce isc bo mam kaca...

przez taka mentalnosc może się poprawi cena bo nie da się produkować poniżej kosztów

6 minut temu, Rolnik_Kujawy napisał:

Ja słyszałem że jest sama prawda, tylko prawda i gó... prawda

to tylko w ZSRR

Opublikowano

ja znam lepszą definicje prawdy : prawda jak d*pa, każdy ma swoją :D

Opublikowano
23 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Naprawde przed nami będą trudne lata 

tu sie zgadzam, tylko ja mam na myśli zupełnie co innego, niestety wiekszosc sie o tym dowie jak już bedzie po fakcie 

Opublikowano

Zostaną pasjonaci 🤠👨‍🌾🐂🐃. W dobrym kierunku to nie zmierza szerzące się skrajne lewactwo w UE niczego dobrego dla rolnictwa nie wróży. Wystarczy posłuchać pani pustak suporex jaka to mentalność i wizje przyszłości🙄

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, rejvas napisał:

łeb na karku to trzeba miec prowadząc prawdziwy biznes, gdzie nikt nikomu dopłat nie daje a zus 1500 zł od łba co miesiąc, wtedy bardzo szybko nastepuje weryfikacja co sie opłaca a co nie :D a tak ? jak nie zarobisz to dopłata wpłynie, suszowe i sie wyrówna, ot wielka mi głowa :D

Tylko w prawdziwym biznesie to właściciel firmy ustala np. za ile wykona usługę a nie klient. A rolnik sprzedaje swoje produkty i pyta się ile teraz płacicie 

• Thanks 1
Opublikowano

Jarek pasjonatem jesteś jak ja kiedyś przed wyleczeniem .bez konkretnej polityki rolnej i tych wszystkich bolączek o których dawno pisałem gnój  z tego.ktos cię pyta czy w ogóle  uhodujesz jakie szt ilość i parametry mięsa i min cenę zaproponuje??nikt z producentami nie próbuje nawet nawiązać  dialogu.dziki rynek.kapitalizm po polsku 

Opublikowano
4 godziny temu, mlodyhef napisał:

komentarz bardzo dobry - "

na bydle opasowym można super żyć oto lista osób które super z tego żyją: weterynarz ,skupnik ,handlarz cieląt firma paszowa ,ubojnia

"

Sama prawda 

3 godziny temu, rejvas napisał:

łeb na karku to trzeba miec prowadząc prawdziwy biznes, gdzie nikt nikomu dopłat nie daje a zus 1500 zł od łba co miesiąc, wtedy bardzo szybko nastepuje weryfikacja co sie opłaca a co nie :D a tak ? jak nie zarobisz to dopłata wpłynie, suszowe i sie wyrówna, ot wielka mi głowa :D

Dokładnie tak jest.

4 godziny temu, Piegus napisał:

@Rolnik_Kujawy, rozwój gospodarstw bierze się stąd, że na wsi żyje się bardzo oszczędnie. Jak rolnik żyje na poziomie miastowego zarabiającego w granicach 4000-5000 zł na rękę i nie ma 100 ha+,  to oszczędności nie ma wcale. Jak do życia na poziomie dołoży jeszcze nowe  maszyny, to wtedy jest atakowany przez wierzycieli z każdej strony. Możesz mnie atakować za ten post, ale taka jest prawda. Na wsi modernizują się gospodarstwa, gdzie mieszkają sknery i kredytobiorcy.

I jeszcze jedno, gdyby tak każdy zwiększał produkcję jak tutejsi napieracze, to byki byłyby w cenie macior...

Genialny komentarz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v