Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, gregor12841 napisał:

to niby nie daleko bo 200km, do nas ciągną z werbkowic czyli dwa razy taka droga. Ja kupowałem luz z malborka to wanna 3000 wychodziła

Do mnie kierownik z Malborka od początku grudnia do świąt co drugi dzień wydzwaniał  , mam ok 50km to zaczynał od 2600 a na koniec do 2300 zszedł. 

5 godzin temu, kanalia36 napisał:

no przecież pisałes ze jak kali po kosztach masz 5 zł za kg  czyli i tak masz zysk

5.5 zł  za dzień . Nie mówię,  że wyszły na  minus, ale słaby zysk na dwa lata roboty 7 dni w tygodniu.  Za 2 lata będzie 200ha pod pług i czas pokaże czy będzie warto dalej zwiększać stado , może zmienić trochę taktykę hodowli,  czy może obsiać w miejsce paszy więcej pszenicy i kuku ziarnową.  Ziemia  dobra , wstawić na zimę sprzęt do hali i wakacje.  Aczkolwiek mam ambicje i wolałbym coś dalej trzymać w oborze. 

Edytowane przez Cybulek17
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, Honda napisał:

Sprzedałem tydzień temu  dwa byki do Getmora ważyły 780kg i 740 kg poszły na WBC. Jutro jadę po rozliczenie.Ciekawy jestem ile dadzą mięsa poubojowo ???i w jakich klasach sie wybiły.😔

W Getmorze to na WBZ

Opublikowano
6 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Do mnie kierownik z Malborka od początku grudnia do świąt co drugi dzień wydzwaniał  , mam ok 50km to zaczynał od 2600 a na koniec do 2300 zszedł. 

5.5 zł  za dzień . Nie mówię,  że wyszły na  minus, ale słaby zysk na dwa lata roboty 7 dni w tygodniu.  Za 2 lata będzie 200ha pod pług i czas pokaże czy będzie warto dalej zwiększać stado , może zmienić trochę taktykę hodowli,  czy może obsiać w miejsce paszy więcej pszenicy i kuku ziarnową.  Ziemia  dobra , wstawić na zimę sprzęt do hali i wakacje.  Aczkolwiek mam ambicje i wolałbym coś dalej trzymać w oborze. 

Kolego, 200 ha i bawisz się w opasy, które ostatnio sprzedałeś, jeśli dobrze pamiętam, po 6,40??? Nawet minuty bym się nie zastanawiał. W dodatku piszesz, że dobra ziemia. Gwarantuję, że zostanie Ci to samo. Bo przy tej cenie przekładasz tylko pieniądze z lewej kieszeni do prawej...

Opublikowano

Dokładnie to co dziadostwo zje to byś sprzedał i aby zdrowie zaoszczedził.  a kasa dokładnie bedzie taka sama albo i większa bo jak jest hodowla to są upadki.

No chyba ze chcesz odemnie karmę kupić to chowaj chłopie ile wlezie, aż Ci garb urośnie i przepuklina w klejnotach rodzinnych wyjdzie:D

Opublikowano

Komu to wszystko sprzedawać jak nakazujesz zlikwidować bydło ? Nie będzie bydła , to nie będzie kupca i na płody .

Opublikowano

zetorki ja teraz mądrzeje będe bydło zachwalał))))))

Opublikowano

Tam zachwalał zaraz . Tylko zrozum , że plajta jednej gałęzi ciągnie i inne w dół . Nie ma tak że bydła brak , a ktoś kupi bele siana . No bo po co ?

Opublikowano (edytowane)

zetorki ale ja to wiem, i co ja mogę na to poradzić??? ubojnie i handlarze mordują rynek wołowiny tak samo jak kiedyś rynek wieprzowiny., liczy się zysk tu i teraz a durni rolnicy i tak przecież będą chować po 6 zł byka , żresztą sami tu tak piszecie ze za tą cene się opłaci. Handlarze i ubojnie czytają to forum to pomyś sam i byłbyś na ich miejscu to podnosił bys ceny???? skoro są idioci robić dla nas za miskę ryżu niech tyrają. Ja dłużej nie zamierzam za darmo robić, a jak nikt nie kupi ode mnie siana z łaki to na tej łące odkryje zagrożony gatunek ptaków  i wcale nie bede jej siekł tylko doił kasiore z programu rolnośrodowiskowego

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano (edytowane)

A wy ciągle to samo,  kanalia, że się nie opłaca, a inni , że się opłaca 😁 

I jedni i drudzy mają rację. U mnie jest jakaś złotówka dziennie zysku na byku. No może brutto 😆 Także nie dopłacam. A czy to opłacalne? To już kwestia do osobistych rozważań. Myślę, że utrzymując jakieś 500-1000 sztuk można już z tego żyć 😂

Edytowane przez komizmo
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, komizmo napisał:

A wy ciągle to samo,  kanalia, że się nie opłaca, a inni , że się opłaca 😁 

I jedni i drudzy mają rację. U mnie jest jakaś złotówka dziennie zysku na byku. Także nie dopłacam. A czy to opłacalne? To już kwestia do osobistych rozważań. Myślę, że utrzymując jakieś 500-1000 sztuk można już z tego żyć 😂

No to masz chłopie 720 zł zysku z byka. 1 zł dziennie zysku  /30 zł na miesiąc  to teraz pensja nędzna 3000 zł  to tak jakbyś chował 100 byków. Zadaj sobie teraz pytanie czy warto mi za***rdalać 24 godziny dziennie 7 dni w tygodniu swiątek piątek i niedziele przy 100 bykach czy np. 8 godzin 5 razy w tygodniu iść do roboty np. w głupiej biedronce ( mówie o tych bez wykształcenia i braku innych mozliwości).

Teraz to sobie uzmysłów jak hodowca opasów jest upodlony

A i przychodzi 1 miesiąca i pensja na koncie, a sprzedajesz byki to handlarz patrzy wydymać cię na wadze a ubojnia na WBC a na końcu jeszcze nie masz pewności ze za 2 lata charówy ci wogóle zapłacą 

Opublikowano

Mój komentarz to był sarkazm. Nic nie musisz mi tłumaczyć 😂

Pan minister rolnictwa odkrył na konferencji w Nadarzynie, że rolnictwo jest na dziejowym zakręcie. Brawo panie ministrze, odkrycie godne scherlocka.

• Haha 1
Opublikowano

W każdym razie produkcja opasów jeszcze ze 2-3 lata pociągnie. Bo tacy mali jak ja się co prawda wycofują z hodowli ale więksi wstawiają wiecej  w rozmowach słysze " No teraz to się nie opłaca nawet dokładam ale cielaki kupuje bo za 2 lata bydła bedzie brakować i wtedy byk będzie miał cene" jak za 2 -3 lata sprzeda taniej niż dziś a tak bedzie to będzie koniec hodowli opasa w Polsce zwłaszcza ze mercosul zacznie działać.

Opublikowano

Ja Ci radzę sprzedaj gospodarkę póki ktoś chce kupić bo za 2-3 lata gdy już wszyscy zbańczą to nikt nie kupi a przecież produkcja czegokolwiek na małą skalę jest nie opłacalna pójdziesz na etat życie w dobrobycie 🙄

• Thanks 1
Opublikowano

Ja co prawda tylko 10 szt, 20 minut rano i na 5min wieczorem zaglądne a co 2 tydzień obornik. Reszta czasu to od 3 rano na tira do 18 a na weekend 30 ha obrabiam. I powiem szczerze że najgorzej to tym dziadostwiem jeździć. Zdecydowane spokojniejsze zycie na roli i czasu wiecej dla rodziny. A co dymania na cenie i wadze to myślicie że jak pójdziecie na etat to zlote gruszki beda wam dawać i nie bedzie wykożystywania? U siebie jestes Panem a w robocie u kogoś to różnie bywa i nie piszcie ze trzeba roboty dobrej szukać bo nie ma dobrej pracy a jedynie opłacalna.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v