Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cena słaba bo i towar dzikadostwo najmniejszy to całe urzebrowanie znać a dwa największe całe czarne niby NCB tyle tylko ze urosły w wysokość i długość w mięso ni hu hu

Opublikowano
5 minut temu, krzysztof1987 napisał:

wagi ładne ale cana słaba 

niby chciałeś sie ich pozbyć a trzymałeś 30 mies tak naprawde chyba nie mogłeś sie z nimi rozstać i tak długo trzymałeś 

6,6 netto za hfy to słaba cena>?

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik7343 napisał:

Same się nie połamały ;)

Same  dwie sztuki w przeciągu miesiąca dokładnie na tym samym stanowisku i dokładnie złamały prawą tylna noge pod udem. 

Opublikowano

karol fakt tylko ja wiecej zarobiłem na tym czego nie zjadły niż bym zarobił jak by zjadły.

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Same się nie połamały ;)

Nie słyszałeś ile razy mówił o łopacie i w łeb ...

Opublikowano

Podsumowując na sprzedanych sztukach na zero wyszłem ale jak policzyć 3 sztuki straty  to do kazdej sprzedanej sztuki 800-1000 zł dołozyłem. 

Ceny za niskie  zeby bawić się w hodowle. co to za cena jak nie jest mi wstanie 30 miesięcy pracy zrekompensować strate losową.  

w piatek 2 jałówki pojadą i 5 sztuk takich 400 kg zostaną  koło żniw wylot z nimi i po zabawie w hodowle bydła opasowego

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Nie słyszałeś ile razy mówił o łopacie i w łeb ...

no połamane dostały łopatą w łeb i... do lodówy)))))

Opublikowano
5 minut temu, kanalia36 napisał:

Podsumowując na sprzedanych sztukach na zero wyszłem ale jak policzyć 3 sztuki straty  to do kazdej sprzedanej sztuki 800-1000 zł dołozyłem. 

Ceny za niskie  zeby bawić się w hodowle. co to za cena jak nie jest mi wstanie 30 miesięcy pracy zrekompensować strate losową.  

w piatek 2 jałówki pojadą i 5 sztuk takich 400 kg zostaną  koło żniw wylot z nimi i po zabawie w hodowle bydła opasowego

no połamane dostały łopatą w łeb i... do lodówy)))))

te z lodówki to zysk bo nie kupujesz a jesz super mięso 

Opublikowano
27 minut temu, kanalia36 napisał:

Same  dwie sztuki w przeciągu miesiąca dokładnie na tym samym stanowisku i dokładnie złamały prawą tylna noge pod udem. 

Dalej podtrzymuje że same się nie połamały .. u nas tyle lat było jest, było nawet po 60 szt. I w przeciągu 7-8 lat 2 sztuki sobie coś uszkodziły , eden coś odwalił i sobie ścięgno zerwał a drugi z mojej winy bo wystraszył się a że posadzka tak wyslizgana że nawet samemu  trzeba uważać żeby się na niej nie wywalić to nogi mu się rozjechały i staw mu wyskoczył 

Opublikowano
1 godzinę temu, rolnikw napisał:

I na gałęziach prawie pod tone urosły? Ta jasne

Na przysłowiowych gałęziach  woda, ok 1,5 kg dziennie  paszy dla  tucznika i sianokiszonka/siano ciągle w korycie. Jak ja widze jak ludziska daja bykom to moje głodzone były.  no przecież nie sprzedam 30 miesięcznego byka który ma 650 kg jak by tak miało być to oddał bym je sołtysowi

Opublikowano

Ja w piątek pojechałem bo ma u nas skup Marek beef to powiedział ze na dzień dzisiejszy nie potrzebuje byków a krów to ile  bys nie miał to weźmie 😛 ale cos może być na rzeczy z tymi bykami bo stały handlarz jedzie do mnie już 2 tyg 

Opublikowano

A swoją drogą co mi z tego ze wage mają ale wyglądu zero. Ten najmniejszy renifer 750kg  to skóra się błyszczała jak psu.... ale żebra wszystkie policzyłeś normalnie gorzej jak krowa  wielkie to długie na wage  się nie mieścił   a mięsa zero, zresztą już mnie tu już obgadali ze bydło chude bo je głodze, te z wyglądu były podobne.

Teraz to kupie od sołtysa cielaki:D

Opublikowano

Dużo tu obrońców opłacalności .. drwią z kanalii a sami żeby nie 300 parę złotych dopłaty to by wyprzedali wszystko z obór .. Jeszcze że dwa miesiące potrzymam swoje dwa ostatnie byki mieszańce i już nie kupię żadnych cielakow na opas .. policzyć ile to sruty dziennie wpierdziela żeby coś rosło to ja pierdziele takie biznesy .. Z mamek to jeszcze trochę zostanie ( bo wiosna i latem są pastwisku )ale byki to nieporozumienie .. 

Mam znajomego co ma mleczne krowy 30 kilka sztuk . To mi powiedział ostatnio że dostaje ponad 40 tysięcy za mleko miesięcznie .. a ja pytam a ile zostaje .. A On ze nie wie bo cały czas się rozchodzą pieniądze na bieżące wydatki .. 🤔 i tak sobie myślę no w sumie tak 6 ciągników , paszowoz , rozrzutniki , plugi , agregaty a to wszystko utrzymac kosztuje .. i już kolejne wydatki bo obora już ledwo zipie i miejsca mało , i hektarów mało ..

w dzisiejszym czasach to tylko bydło ponad pół roku na pastwisku , siano kupić na zimę i c360 z turem aby im te bele podrzucić .. 

Ja już zmierzam w tym kierunku . I nawet żałuje po części że kupiłem sobie mamki LM . No ale narazie jest ich tylko 11 jałówek czystych LM i 13 mm a w sobotę wjezdza kolejna czysta docelowa rasa ..

Opublikowano

Dandys żartujesz???? Waleński- Pięta to mój idol )))) od sołtysa na krechę)))

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v