Skocz do zawartości

[30 ha] Jaki kombajn?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Jaki kombajn polecacie na 25 ha.Cena do 40tyś.Heder do 4m.Myślałem nad Bizonem Z056,John Deerem 975,Classem Dominatorem 66,Internationalem 923.Co polecacie??

Opublikowano

Ej kolego moim zdaniem na taki mały areał nie potrzebny jest kombajn,to czysta strata pieniędzy,w to miejsce zainwestuj w coś innego,co jest bardziej potrzebne. ;[

Opublikowano

Panowie @KorekPL i @Dominik1613 jak chce kupić kombajn tu mu pomużcie a nie utrudniacie mu droge ;[ Ja bym ci polecił Bizona Z056 za 40 tyś to jest już bardzo dobra maszyna i łatwa dostępność cześci ,łatwa w obsłudze i sam sobie naprawisz jak coś sie zepsuje wiec ja polecam bizona :)

Opublikowano

Kolego... Deutz Fahr 2385:) Super maszyna, prosta, łatwa w obsłudze, wygodna. Mam ją już 4 sezony i jedyna awaria to wymiana 3 zębów w kosie:) Zmieniłem jedno łożysko w napinaczu:) Poczytaj, popytaj. Nie ma lepszej maszyny:) i spalanie... 10l na godzinkę;[

Opublikowano

Na 25ha jak najbardziej potrzebny kombajn policzcie sobie ile rocznie musi wydać na usługi i napewno nie jest terminowo wykoszone. Mając swój kombajn skróci czas żniw i ewentualnie przy takim areale można spróbować kosić usługowo. A ja polece Ci Claas mercatora 75 najlepiej z kabiną, sieczkarnią, heder 3,6m i w tych pieniądzach się zmieścisz może nawrt ci na ON troche zostanie ;D

Opublikowano

@KorekPL i @Dominik1613

25ha bez własnego kombajnu w tym roku w moich okolicach oznaczało wymłócony rzepak przez grad a cała pszenica ozima (mimo że zadbana) to idzie w paszówkę przez te deszcze. Nie mogę się więc panowie z wami zgodzić.

Natomiast wydanie 40 tys PLN na własny kombajn który będzie robił rocznie max 25ha to faktycznie trochę sporo bo można za 20 tys PLN kupić supra który w zupełności starczy na ten areał a za pozostałą kasę jakąś inną maszynę (agregat podorywkowy dla przykładu).

Opublikowano

za 1h koszenia płacisz ile? powiedzmy że 250zł. 25x250= około 7 tys. Za kombajn Deutz Fahr M1002 zapłacisz 30tys. Ropa 10l x4,5 = 45zł do tego amortyzacja to jakieś 100zł. Zostanie Ci w kieszeni 4,5tys i dobra jakość ziarna. Kombajn zwróci Ci się za 5lat:)

Opublikowano

ja bym tam nie kupil w zyciu zagranicznego Kolumbryna ...za zadne skarby...widze jak potem tymi classami i innymi cheblami soja i zamawiaja czesci z calej polski ....do Bizonika jedziesz kupujesz i wszystko gra jak trzeba..ja jestem wrogo nastawiony na klamory zagraniczne bo kiedys mialem...i nie chce slyszec o Marcatorach itp,,i jeszcze bez kabiny jakis rupiec...takich kalamorow sie juz nie kupuje!!!!

Opublikowano

Bo kupiłeś jakiegoś wytyranego i tak miałeś.. W Deutz siadasz na tyłku i jedziesz czy w lezące czy w stojące a w bizonie co? Na nogach... Do tego duża masa bizona, awaryjność, spalanie, źle skonstruowany heder - leżącego pod włos nie weźmie, dziadowska skrzynia, 0 komfortu. Jak przychodzi wymienić łożysko to u siebie zdejmuje napinacz i pasek, w bizonie trzeba pół kombajnu rozebrać. Kiedyś tak było że za częściami trzeba było jeździć, teraz już części są;[ A jak kupisz dobrego to spokojnie możesz kosić i kosić. Materiał i rozwiązania techniczne biją na głowę bizony.

Opublikowano

ja tam nadal polegam na naszych maszynach a nie na zagranicznych ....niech tam se w Niemczech Helmuty zlomuja swoje stare klamorstwo,,,Zrobisz kolego jak uwazasz ...ale pomysl 2 razy wiadomo ile osob tyle roznych odpowiedzi...Zainteresuj sie Bizonem Sampo powaznie wiem co mowie..wydajnosc super....cichutka kabinka..rozejzyj sie za ta maszynka..tylko za Bizonem Sapmo!!

Opublikowano

kup czesci do Doutza a kup do Bizona...do bizona wszedzie praktycznie a do DCoutza zazwyczaj na zamowienie..dziekuje bardzo nikt by mnie nie namowil na zagraniczny kombajn...a jezeli chodzi o standard pracy to sie zgadzam w 100%