Skocz do zawartości

Poplony - sprawdzone mieszanki na różne typy gleb.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie stosujecie mieszanki poplonowe poprawiające strukturę gleb i zwiększające zawartość próchnicy?

Zapraszam do dyskusji 

@ASZv3 co konkretnie polecałbyś np na gleby bonitacji IIIa - IVa z już uregulowanym odczynem ph.  

Opublikowano (edytowane)

Facelka super roślina, tylko początkowe tempo wzrostu podobnie jak seradela powolne.

A zdolność kiełkowania sprawdzałeś?

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Fakt, ale i cenowo też nie najtaniej.

Ile kg na ha siejesz?

Jak słonecznik radzi sobie w sierpniowych siewach?

Siałem raz z gryką początkiem lipca to wyszedł super- 2m wysokości.

Opublikowano

Siałeś solo czy w mieszance, przyorany czy na paszę, ile kg?

Czy kupujesz od rolnika czy wysyłkowo ten wschodni słonecznik czarny?

Są oferty w necie tylko jak z kiełkowaniem tego z importu? 

Opublikowano

W niedalekiej okolicy duży kombinat warzywny, po tych wszystkich warzywkach zawsze sieje grykę na poplon. Praktycznie nic innego u nich nie widziałem. U nas u rolników, to zazwyczaj króluje gorczyca, a facelie facet siał na poplony jak miał dużo omłotu po nasiennej. Też nieźle z tego odpadu urosła. Peluszkę z jarymi zbożami siałem na kiszonkę, i na lepszych glebach masy jest naprawdę sporo, jednak na słabszych ta peluszka sobie już nie radzi, szczególnie jak warunki w sierpniu są liche.  

Opublikowano

Zasialem solo ,miał być na pasze poszedł w ziemię. 

Skopałem siew.

Po pierwsze

Siałem zestawem uprawowym po talerzówce i pchalo mi sie strasznie to wypłyciłem i sporo ziaren było na wierzchu.

Po drugie 

Jak krecilem próbę to coś mi się porabało w głowie i wysłałem zamiast 60kg to 120kg/ha

Tam gdzie był wsiany na ok 2cm był wieeelki reszta ok metra

Nasiona polskie z neta koszt 2,-/kg brutto

Opublikowano

Ja do gorczycy i rzodkwi solo nie wrócę, a przynajmniej nie w terminie lipiec sierpień. 

Niestety zbyt szybko przechodzi jarowizację i idzie w pęd kwiatowy zamiast budować masę wegetatywnie.

Opublikowano

Na wczesny siew to tylko słonecznik 

Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

A jest coś Żeby nie rosło wysokie a było gęste rozrośnięte i dużo masy?

Ciekawe jak po rzepce oleistej będzie rosło🤔

Tak rośnie peluszka ale u Ciebie mógł by być z nią problem 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A jest coś Żeby nie rosło wysokie a było gęste rozrośnięte i dużo masy?

Ciekawe jak po rzepce oleistej będzie zboże rosło🤔

Taa, oziminy. Żyto siane w lipcu by rosło, i rosło ;), ale jakoś nikt tego nie stosuje. 

Na kiszonkę w tym roku najlepszy plon dały trawy siane na początku sierpnia, ale to z założeniem na plantacje wieloletnią. To  z samych pędów wegetatywnych. 

Opublikowano
46 minut temu, Agrest napisał:

Facelka super roślina, tylko początkowe tempo wzrostu podobnie jak seradela powolne.

A zdolność kiełkowania sprawdzałeś?

Trza  by sprawdzić tę siłę  kiełkowania.   A facelia  szybko rusza-    @Rolnik1973     dla Ciebie seradela. 

Opublikowano

Gleba glebą ale też trzeba brać pod uwagę płodozmian tj roślinę następczą oraz cele dla poplonu... no i to właśnie odróżnia profesjonalne mieszanki a rośliny solo.

• Like 1
Opublikowano

Sołtys to 60kg słonecznika solo wystarczy? Zdążył zakwitnąć?

9 minut temu, ASZv3 napisał:

Gleba glebą ale też trzeba brać pod uwagę płodozmian tj roślinę następczą oraz cele dla poplonu... no i to właśnie odróżnia profesjonalne mieszanki a rośliny solo.

To fakt bo np nie ma sensu ładować kapustnych na pole gdzie za rok będzie rzepak.

U mnie praktycznie monokultura zbożowa. Nie sieję rzepaku i kuku.

Opublikowano

Ja w tym roku miałem gorczyca biała rzodkiew oleista i facelia. Ziemia glownie 4klasa, gorczyca za mocno wyrasta i zaglusza inne rośliny.

W przyszłym roku planuję siać część pola groch, łubin, facelia, druga mała część facelia gryka wyka na testy . Poplony sieję po żniwach i zostawiam do wiosny.

Opublikowano

Na jednym polu widziałem mieszankę grochu i gryki. Wyszło to w sumie super,tylko groch dało się zobaczyć dopiero w październiku jak wyszedł na wierzch a gryka przestała rosnąć. Procentowo tego grochu było nie dużo ale masę w końcowym etapie zrobił konkretną.

@ASZv3 a jest sens wprowadzać koniczyny w poplon przebywający na polu do maks 20 października?

Wiele tych gotowych mieszanek ma inkarnatkę w składzie a to chyba koniczyna.

Opublikowano

z gryką wspomniany wcześniej groch

17 minut temu, Agrest napisał:

Sołtys to 60kg słonecznika solo wystarczy? Zdążył zakwitnąć?

60 wystarczy spokojnie, te najwyższe kwitły w pełni ok 2 tygodnie zanim je wymieszałem , mniejsze zaczynały kwitnąc

Siałem 3 lipca a mieszałem z ziemią 22 października

Opublikowano

Mam ochotę na słonecznik ale tak wcześnie nie wsieję.  Pewnie najwcześniej to przełom lipiec/sierpień