Skocz do zawartości

Dzierżawa gruntów pod fotowoltaike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, ogarek napisał:

Przyjęć wejc mi na pole to się dowiesz jak się postępuje z takimi pajacami .... Mam prawo użyć siły w imię prawa z tytułu  samopomocy..... 

Tyle to już wiemy, masz bydło, przerzucasz gnój, syna też masz, z Podlasia jesteś, prawnika nie jednego w rodzinie i zapędy na polnego zawodnika MMA,

a jest jeszcze coś po za tym wyżej, czym mógł byś się pochwalić jeszcze, tylko takie wiesz, coś z pompą, co nas urzeknie a nie takie standardy które posiada każdy chłop na wsi. 🤣

Podaj adres a przyjadę się przekonać jak używasz siły na polu. I nie martw się, siły dużo nie zużyjesz ważę raptem 80 parę kilo 184 cm, żadnych sztuk walki nie znam, będe tylko z jakimiś ciekawym drogim urządzeniem i monitoringiem do nagrywania jak mnie bijesz i niszczysz moje mienie warte dość pokaźną sumkę.

Oj będziesz miał ciepło jeśli poniosą cię emocje a ja będę miał pokaźne odszkodowanie

Opublikowano (edytowane)

Co tam brakło już piochu w okolicy ? 😁😁😁

Tyle co dają za foto.... na rok za dzierżawę to tacy jak ty nie są w stanie zapłacić żeby kupić bo by chcieli darmo i tyle i nie raz o tym pisałeś 

Znam twoje poglądy i podejście i byś brał póldarmo albo najlepiej za darmo i żeby ci kto jeszcze dołożył do interesu....😁😁😁

Typowy wiejski filozof i bizmesmen bez kasy co się tulala po 120 działkach dzierzawionych na gębę... 

Mienie ? ... Ford  gówno wort... 😁😁😁😁

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Na gębę 🤣 to najwyżej upadłeś.

Jak z tym adresem panie nerwus mający problemy z hamowaniem emocji ??

Co do moich poglądów, to nie wymagaj od mnie abym to ja dokładał i drogo kupował. Z głową wszystko ok?

Takich byznesmeny jak ty są dni policzone co to gnoju przerzuconego nie piszą w kosztach pod wierszem ,,praca najemna,, tylko rekreacja / darmowa siłownia

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Mogę ci podać nawet dane osobowe....wbjaj na pw jak chcesz zakozaczyc... 😁😁😁

Nie masz racji i wiesz o tym ale się nie przyznasz bo to nie ten poziom.... Nie jesteś aż tak głupi żeby tego nie wiedzieć... 😁😁😁😁

Znany temat z wielu tematów i tyle.... 😁😁😁😁

W końcu zrozumiesz że to zła droga albo się sam zakiwasz w tym obęldzie jaki sobie tworzysz 

T

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

ok. na PW idzie wiadomość.

Ale że w czym tym razem nie mam racji bo już się pogubiłem w tych twoich ciągłych obelgach.

EDIT:

Sobie wysłałem... masz zapchaną skrzynkę.

Opublikowano (edytowane)

Porozmawiaj z prawnikiem to ci wytłumaczy.... Wybacz ja ci nie pomogę choć się starałem i nie tylko ja ale tego nie zauważasz boś zaslepiony i tyle... 

Nie rób tego aby coś komuś udowodnic i postawić na swoim tylko aby spróbować innego podejścia i spojrzenia na sprawy których może nie rozumiesz 

PS..poczyscilem i nic

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dostałem kiedyś tą umowę, prawnikiem nie jestem ale to wszystko ściema grubymi nićmi szyta. Chcà pełne prawa do działek, umowy notarialne, zapis że kredyt pod tą ziemię mogą wziąść lub udostępnić ją innym podmiotom. O podziałach geodezyjnych nie mówiąc i zmianie użytkowania wraz ze zmianą planu przestrzennego zagospodarowania. A płacą tylko za wydzielone kawałki, po uruchomieniu instalacji!

Opublikowano

Musiałem zgłosić grunt pod działalność i gmina na mnie wystawia kwity bo tylko na właściciela mogą, a firma mi zwraca pieniądze. U mnie nie było mowy o zastawie gruntu pod kredyt, bo bez zgody właściciela nie mogą tego zrobić, jedynie tylko swoją instalacje mogą. Jak w umowie jest coś o zastawieniu działki to od razu kopa im.

Opublikowano

Był czas ze praktyka była taka  że takie umowy dostawali prawie wszyscy po kolei w wiosce gdzie mial być jeden dawa wiatraki  żeby złapać rybkę i nie wywoływać protestu.... Wiec nie ma co oczekiwać żeby tam były korzystne zapisy bo to nie umowa końcowa... Łowiono  chętnych i sondowano różne warianty dla lokalizacji.... 

Druga sprawa niczego się nie podpisuje bez analizy prawnej i tyle... 

Opublikowano
ogarek napisał:

Był czas ze praktyka była taka  że takie umowy dostawali prawie wszyscy po kolei w wiosce gdzie mial być jeden dawa wiatraki  żeby złapać rybkę i nie wywoływać protestu.... Wiec nie ma co oczekiwać żeby tam były korzystne zapisy bo to nie umowa końcowa... Łowiono  chętnych i sondowano różne warianty dla lokalizacji.... 

Druga sprawa niczego się nie podpisuje bez analizy prawnej i tyle... 

Dokładnie, pierwsza wersja umowy zawsze jest mało korzystna. Ale po to je zostawiają, aby się z nimi zapoznać i negocjować. Jeżeli firma nie będzie chciała zmian w umowie to sie mówi nara i tyle

Opublikowano
andrzej113 napisał:

Zapomnieliście a najważniejszej sprawie. Umowa jest tak skonstruowana że te firmy mogą poddzierżawiać ziemię innym firmom.

No oczywiście jeśli podpiszesz cesje to mogą

Opublikowano

Jesteśmy po konsultacji umowy z prawnikiem i nie ma takiej opcji jak zasiedzenie gruntów. Nawet gdy firma, z którą podpisaliśmy umowę sprzeda farmę umowa dalej jest wiążąca i nie ma mowy o zasiedzeniu.

Opublikowano

Paula i jak zdecydowałaś się na tą fotowoltaikę? Dzisiaj też dostałem propozycję od firmy pcwo energy wydzierżawienia im 4 ha za 10tyś/ha rocznie tylko też nie ogarniam tego tematu jeszcze mogłabyś powiedzieć czy warto w to wchodzić i się zagłębiać w ten temat czy to jednak nie jest warte zachodu?

Opublikowano

Chyba nie ma innego wyjścia, uwalic ziemie i kase na 29 lat to musi być przemyślana decyzja. Tylko zastanawiam się czy te kolektory naprawdę wymagają jakiś specjalnych uwarunkowań terenu bo koleś gadał że na 90 działek które ma do sprawdzenia tylko 7 się kwalifikuje i ja jestem tym szczęsliwcem, a jak pojechałem i pokazałem mu inne moje działki to nagle wszystkie się łapią😁

Opublikowano

Coś w stylu jesteś naszym milionowym klientem. Kliknij aby wybrać nagrodę😁

Opublikowano

U minie były już ze trzy firmy. Na razie ściema wielka. Po pierwsze musi być plan zagospodarowania pod to. Po drugie jak kolega pisał jak nie ogarniasz umów to dobry prawnik. W tych umowach są cuda na kiju. Raz ze mogą poddzierżawić innemu podmiotowi, dwa będą płacić jak już Solary działają ...nie wcześniej. Trzy zaproponowałem im sprzedaż to nie za bardzo ich to interesuje .. ciekawe dlaczego. U mnie w gminie podatek od ha za Solary to prawie 10000. I tak naprawdę jeżeli nie masz  odpowiednich zapisów albo jak dzierżawca nie zapłaci podatku nawet jak jest w umówię to zgadnijcie kogo ścigają. Uwaga właściciela gruntów. Mi za 10ha proponowali już nawet 20 tys za ha. Wyszło 200 tys rocznie. Huura będę bogaty ! Pomnożyłem szybko przez 29 lat bo tyle dzierżawa no i ... prawie 6mln jest :). Zaproponowałem ze im za 1mln sprzedam to jeszcze im piec zostanie... ale mówią ze dzierżawią. To mówię kupcie i komuś innemu wydzierżawicie... już ich nie widziałem. :) 

Opublikowano

Gra nie warta świeczki, każdy by chciał zarobić 😎 umowy cwaniackie i żadnych szans na negocjowanie warunków

Też u was tak było "podpisz Pan umowę bo już mamy 90% umów podpisane i więcej gruntów nie potrzebujemy, jutro już nas tu nie będzie " ? 😂

Jak prawnik napisał uwagi do umowy i chcieliśmy zmiany w umowie to ŻADNA firma nagle nie była zainteresowana 🤷‍♀️

Opublikowano

U mnie jak był młody chłopak to mówił to co ja chcę usłyszeć tak mi się wydawało, żadnych szczegółów nie mówił chociaż zostawił umowę żeby się zapoznać, ale teraz chociaż już wiem o co pytać jak by przyjechał😉

Opublikowano

Zrobić zapis że za wszystkie wpisy i wypisy z kw koszty ponosi dzierżawca. Również trzeba pamiętać o tym że zanim zaczną budowę gdzieś muszą składować potrzebny materiał, zaznaczyć że mogą korzystać tylko z wyznaczonego terenu dzierżawy (chyba że za dodatkową opłatą możesz na czas budowy coś tam udostępnić na składowanie materiału ). Wchodząc na pola obsiane muszą się liczyć z odszkodowaniem. W umowach jest też zapis przeważnie o 5 latach czasu na powstanie farmy. Jest to zdecydowanie za długo, 2 lata w zupełności wystarczy na załatwienie papierów

Jeszcze jedną ważną rzeczą jest to, na ile hektarów podpisujemy umowę. Np. jeżeli damy w dzierżawę 10 ha automatycznie jest wpis w księdze wieczystej. Gdy firma zaczyna składać wnioski o pozwolenia okazuje się że Energa jest w stanie przyjąć prąd z farmy 3ha. Wtedy budują farmę 3ha i tylko za tyle dostajesz zapłacone. Trzeba to zaznaczyć w umowie od razu, że jeżeli farma okaże się być mniejsza to masz możliwość zerwania umowy lub jeśli zdecydujesz się na mniejszą to zrobią aneks do umowy i nowy wpis w kw. Inaczej dasz 10 ha a zapłacą za 3 ha a z resztą nic nie zrobisz bo będzie obowiązywała umowa dzierżawy

Umowy są już z góry wyposażone w pełnomocnictwo do ustanowienia służebności przesyłu gdzie powinny być zawarte na podstawie odrębnej umowy i to odpłatnie. Warunki wypowiedzenia też pozostawiają wiele do życzenia.

Opublikowano

Już wcześniej chłopaki tu pisali, nad tymi umowami, które do nas przysyłają bo ja też dostałem  - debile nie siedzą, tylko główki, które chcą wydymać rolnika. Podejrzewam, że odsetek szczęśliwych osób z tego, że coś takiego podpisali jest bardzo mały. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Paula060990 napisał:

Gra nie warta świeczki, każdy by chciał zarobić 😎 umowy cwaniackie i żadnych szans na negocjowanie warunków

Też u was tak było "podpisz Pan umowę bo już mamy 90% umów podpisane i więcej gruntów nie potrzebujemy, jutro już nas tu nie będzie " ? 😂

Jak prawnik napisał uwagi do umowy i chcieliśmy zmiany w umowie to ŻADNA firma nagle nie była zainteresowana 🤷‍♀️

żartujesz, naprawdę w końcu do tego dorosłaś??

W tamtym roku już ci to mówiłem.

4 godziny temu, Paula060990 napisał:

Zrobić zapis że za wszystkie wpisy i wypisy z kw koszty ponosi dzierżawca. Również trzeba pamiętać o tym że zanim zaczną budowę gdzieś muszą składować potrzebny materiał, zaznaczyć że mogą korzystać tylko z wyznaczonego terenu dzierżawy (chyba że za dodatkową opłatą możesz na czas budowy coś tam udostępnić na składowanie materiału ). Wchodząc na pola obsiane muszą się liczyć z odszkodowaniem. W umowach jest też zapis przeważnie o 5 latach czasu na powstanie farmy. Jest to zdecydowanie za długo, 2 lata w zupełności wystarczy na załatwienie papierów

Jeszcze jedną ważną rzeczą jest to, na ile hektarów podpisujemy umowę. Np. jeżeli damy w dzierżawę 10 ha automatycznie jest wpis w księdze wieczystej. Gdy firma zaczyna składać wnioski o pozwolenia okazuje się że Energa jest w stanie przyjąć prąd z farmy 3ha. Wtedy budują farmę 3ha i tylko za tyle dostajesz zapłacone. Trzeba to zaznaczyć w umowie od razu, że jeżeli farma okaże się być mniejsza to masz możliwość zerwania umowy lub jeśli zdecydujesz się na mniejszą to zrobią aneks do umowy i nowy wpis w kw. Inaczej dasz 10 ha a zapłacą za 3 ha a z resztą nic nie zrobisz bo będzie obowiązywała umowa dzierżawy

Umowy są już z góry wyposażone w pełnomocnictwo do ustanowienia służebności przesyłu gdzie powinny być zawarte na podstawie odrębnej umowy i to odpłatnie. Warunki wypowiedzenia też pozostawiają wiele do życzenia.

A jakie ma znaczenie zapis że wszystkie wpisy i wypisy płaci dzierżawca. zrozum wreszcie że oni za nic ci nie zapłacą.

Jak już nawet postawią tą farmę to może na odczepnego zapłacą z rok albo ze dwa a późnej grosza nie zobaczysz. Bo spółką  z która podpisałaś umowę celowo stanie się uśpiona i nie wypłacalna, będziesz szarpała się z nią z w sądzie i przed ogłoszeniem każdego wyroku będą wypłacać ci po 500 zł z umówionych np 40 tys. w celu udowodnienia dobrej woli i dołożenia wszelkiej staranności w dbaniu o swoje dobre imię,

a w tym czasie farma będzie już użytkowana samoistnie bez twojej wiedzy przez drugą inną spółkę która będzie normalnie funkcjonowała i otrzymywała przelewy od zakładów energetycznych kupujących tą wytworzoną energię na twoim polu.

i widłami pola nie obronisz jak tu jeden mądry sugerował i się przechwalał jaki mocny jest w bitki.

Jedyny skuteczny i konieczny pt. tej umowy powinien brzmieć w stylu:

,,wszelkie opłaty, podatki, kary i zobowiązania z tytułu funkcjonowania farmy na działce nr. xxx, nałożone na właściciela gruntu skutkują natychmiastowym rozwiązaniem umowy dzierżawy z zastrzeżeniem 14 dniowego terminu na uregulowanie należności wraz z odsetkami, przez użytkownika gruntu. ,,

a kolejny:

,,opóźnienia w płatności czynszu za dzierżawę, dają możliwość wypowiedzenia ze skutkiem natychmiastowym, umowy dzierżawy z zastrzeżeniem że zainstalowane urządzenia znikną z działki w ciągu 30 dni, jeśli to nie nastąpi, właściciel gruntu staje się ich właścicielem i zyski z tytułu sprzedaży energii el. będą przysługiwać właścicielowi gruntu.,,

Jeśli znajdziecie firmę która podpisze mniej więcej takie coś, to do prawnika, niech odpowiednio zredaguje te pt. i śmiało podpisywać i liczyć kasę.

pewnie zaraz zjawi się tu ogarek z komitetu ochrony wsi, który powie że to są lichwiarskie warunki i żadna biedna firma chcąc inwestować w farmy tego nie podpisze.

A no nie podpisze bo oni nie są osłami, oni szukają osłów którzy podpiszą im ich lichwiarskie warunki a nie na odwrót.