Skocz do zawartości

Kalibracja skrzyni przez serwis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jutro po raz drugi przyjedzie kalibrowac skrzynie oraz rewers serwis john deera, ponieważ rewers po pierwszej kalibracji zaczął czasem mocno szarpać, i moje pytanie jets takie, olej musi być rozgrzany do 60 stopni i serwisant rozgrzewa go w następujący sposób kręci kierownica w jedną stronę na maksa i trzyma tak z 5 minut  az olej sie rozgrzeje. Czy to jest zdrowe dla pompy? Mowi ze inaczej sie ni3 rozgrzeje teraz w taka pogde. 

Opublikowano

Przed kalibracją powinno się rozgrzać olej ale również sprzęgła tzn. należy oprócz rozgrzania oleju pojeździć ciągnikiem. Można też podczas jazdy włączyć WOM, hydraulikę to też pozwoli szybciej podnieść temperaturę lub po prostu pracować z jakąś maszyną. Skręcenie kierownicą do końca w jedną bądź drugą stronę powoduje ten sam efekt, jednak dobrze jest rozgrzać też sprzęgła przekładni. 

Opublikowano

Zwykle w innych markach to min  40 stopni ale to zależy od marki .Moim zdaniem profesjonalista tak nie powinien robić chyba że zaleca instrukcja . Ale nasi krajowi mądrale zwykle najmądrzejsi  Cząsteczki.oleju rozgrzewane w taki sposób dosłownie eksplodują na zębach pompy a wysoka temperatura dosłownie wytapia cząsteczki aluminium z obudowy  jeśli pompa tłoczkowa to z pewnością nie służy to uszczelnieniom .Ale serwisant to nie jego własność najwyżej wymienią i wystawią fv  znowu biznes  

Opublikowano

No nie którzy to są idjoci, wielkie Pany nie mają swojego nie szanują Twojego, po prostu myślą że dostałeś od uni i to jest też ich.

Normalny to dzwoni i mówi będę za 15 minut niech pan uruchomi traktor i jeździ. Proste.

Opublikowano

Ale samo jeżdżenie nagrzewa hydraulike do ok 35 stopni. Jedynie przy rozrzutniku gdy przepływ oleju jest ciągły podskoczy do 60. Ale przecież nie będę na pusto rozrzutnika włączal na pol godziny. 

Opublikowano

olej powinien moim zdaniem być rozgrzany do średniej temperatury przy jakiej pracuje ciągnik najczęściej .Dlatego że przy automatycznej kalibracji  mierzone są przepływy i czas otwierania poszczególnych zaworów i sprzęgieł . nie wpadam w zachwyt ale mam Valtry  najstarsza prawie 20 lat pozostałe nowsze z różnymi skrzyniami biegów i do tej pory żadnej kalibracji i wszystko bryka bez zastrzeżeń   jestem zdania że nie wtykając paluchów tam gdzie nie ma konieczności przedłuża okres eksploatacji (oczywiście oleje i filtry zgodnie z zaleceniami) natomiast koledzy inne marki co zmiana oleju to kalibracja i problemy jak niedoświadczony serwisant raz wepchnie łapy to po sprzęcie :/

Opublikowano

W jd normalna procedura i olej musi być rozgrzany do 60 stopni i tyle i to jest normalna temperatura robocza w tym ciągniku.... Miałem w tym roku kalibracje i tak samo serwis postępował i wszystko jest ok. 

Opublikowano

Ale jak rozgrzewali tal jak u mnie? U mnie skrzynia chodzi naqet płynnie alr nieraz rewers szarpie ciągnik 600mtg

Opublikowano

Kupiłeś padaka skoro problemy po tylu godz.... i teraz będziesz miał problemy i tyle... nowe ciągniki to zmora dla serwisu bo to nie dopracowane szajse 

Opublikowano

Pytam czy tez ci rozgrzewali olej tak jal u mnie, może wgranie nowe oprogramowanie jeszcze raz i kalibracja pomoże. Nie  mów ze odrazu szajs i padaka bo nawet nie wiesz w czym tkwi problem a tylko ludzi dolujesz. 

Opublikowano

rozgrzewanie oleju najlepiej wg mnie wykonać przez wąż w jednej sekcji od hydrauliki zewnętrznej, czasem trzeba i kręcić kierownica i wsadzić karton przed chłodnice. Zależy od temperatury zewnętrznej i typu ciągnika. Temperatura oleju dla kalibracji jest konkretnie podana w literaturze i jest różna dla poszczególnych modeli. Nie wiem po co się nad tym rozwodzić

Opublikowano

Ja w Nh podczas pracy sam sobie skalibruje gdy jest rozgrzany ale gdy robił mi to serwis za 1 razem to wystarczyło przegonic ciągnik po wiosce z vmax i olej się rozgrzal wystarczająco. 

Polecam nauczyć się zrobić samemu i tyle i zrobi się jak zajdzie potrzeba. 

PS 600h to lipa 7 mnie jakoś na 1200h 1 raz robili kalibracje w NH

Opublikowano

Nie wiem jakie wy tam macie serwisy... Do rozgrzania oleju w celach serwisowych służy kryza wpinana w sekcje hydrauliczną. Po puszczeniu przez nią oleju w kilka minut uzyskuje się gorący olej.