Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak naprawdę paneli się nie odśnieża prędzej czy później narobi się więcej szkód niż wyprodukuje prądu -Jutro się  sam włączy zobaczysz -sprawdź jeszcze czy we wtyczce do falownika  jest zasilanie lub może być słabe uziemienie 

• Thanks 1
Opublikowano
Śnieg w większości sam spadł ale skoro się nie włączył falownik to popchnąłem snieg taka szczotka na kilu. Oczywiście ostrożnie. Odkręciłem obudowę gdzie jest bezpiecznik i prąd jest. Dalej nie będę zaglądał, na gwarancji jest przecież sprzęt. Uziemienie powinno być ok, robili pomiary przy budowie instalacji fotowoltaicznej. Napiszę jaka była przyczyną, gdy serwis przyjedzie. Dziękuję Panu @RU68 za pomoc.
Opublikowano

Jaki masz falownik ? Sprawdź jeszcze po wyjęciu wtyczek DC czy jest prąd z paneli (multimetrem)  ale ostrożnie tam może być nawet 1000V  i musisz mierzyć między plus a minus 

Opublikowano (edytowane)

@RU68 : Falownik GOODWE GW10KT-DT. Dziś drugi dzień nie włącza się. Pod którą wtyczkę trzeba się podpiąć? Wyjąć wtyczke z tych czerwonych kabli? Wstawiam 2 zdjęcia.

A minus to trzeba znajść na kablu zasilającym  czy można po prostu do uziemienia podpiąc multimetr? Ogólnie to nie wiem jak to sprawdzić ale wiem, ze musi byc produkcja na panelach, zeby falownik się "wzbudził" ( szkoda, ze nie można go uruchomic bez produkcji prądu z paneli, a może Pan wie czy tak się da bez produkcji prądu. Wifi falownika nie pracuje, falownik wygląda jak martwy, nic w nim nie szumi itp.

jak Pan może wytłumaczyc to prosze mi odpisać. Narazie serwis nie przyjezdza :/ 

1a.jpg

1b.jpg

Edytowane przez Marl
Opublikowano

Instalacja jest na gruncie ale zamontowałem punkt dostępowy internetu na dachu domu i WiFi działa nawet 300m od domu (jeśli nie ma przeszkód terenowych lub budynków czy drzew). Falownik ma swoje WiFi ale nie połączę się telefonem z falownikiem bo się nie włącza,zadna kontrolka nie działa. Do dupy zrobione, bo powinno się podejść i nacisnąć jakiś klawisz i falownik powinien się włączyć. Co do śniegu to spadł sam z dolnego rzędu paneli, na górnym jeszcze jest. Myślałem o tym, że snieg blokuję ale wczoraj panele odśnieżyłem i falownik nie włączył się. Dawniej nawet jak produkował 18Watt to chodził :)

Opublikowano

Tak, dochodzi do bezpiecznika. Za bezpiecznikiem też jest. Wtyczki do falownika nie sprawdzałem, bo instalacja dopiero 2 tyg chodzi. Kilka razy poruszałem tym wyłącznikiem pod spodem falownika i tyle. Plomby są na falowniku, nie ma co ruszać. Wszystko na gwarancji, potem może serwisant mówić że robiłem jakieś ingerencje w układ. Juz pierwsze pytanie jak zgłosiłem awarie to : "czy były wykonywane jakieś prace w instalacji elektrycznej na posesji?"

Opublikowano (edytowane)

Przy takiej pogodzie powinien już  coś robić jak połowę paneli czystych . Jak się  wyłączy falownik to i aplikacja nic nie pokarze. 

Tak jak Hubert pisze, prąd w domu masz i dochodzi do falownika? 

Sam nie ingeruj, jak jest gwarancja to niech robią. Ma działać i już.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
6 minut temu, Marl napisał:

Juz pierwsze pytanie jak zgłosiłem awarie to : "czy były wykonywane jakieś prace w instalacji elektrycznej na posesji?"

Nie powinno paść w ogóle takie pytanie. 

Opublikowano

Nie wiem co szukają ale ja bym na ich miejscu pytał o przerwy w napięciu zasilania i stan bezpieczników. Resztę stwierdzał bym na miejscu. Taki serwisant powinien zostawić też po sobie jakąś notatkę chociażby, co i dlaczego nie działało. 

Opublikowano
robert1226 napisał:

A przypadkiem różnicowy bezpiecznik ci nie wyskoczył.

Sprawdziłem wszystko i jest ok. Przy fotowoltaice jest bezpiecznik B20 i jest ustawiony "do góry", za nim są bezpieczniki przeciwprzepieciowe to jest w ich "okienkach" kolor zielony. W gospodarstwie wszystkie fazy prądu są.

Opublikowano

To odpowiedz na moje pytanie czy wystąpiły nagłe braki napięcia? Czy masz jakąś historię produkcji w której widać by było kiedy dokładnie przestał działać falownik?  

Opublikowano (edytowane)

napięcie mierzysz na szaregowo połączonych panelach (rozłączasz końcówki MC4 danego stringu i tam mierzysz masz cztery stringi)takiej partaniny jeszcze nie robiłem normalnie  czerwony plus czarny minus  u ciebie chyba parami .Pomiędzy falownikiem a zabezpieczeniem powinny być wtyczki serwisowe (aby zmierzyć napięcie) też ich nie widzę .A falownik nawet przy 10 cm śniegu powinien coś produkować bo promieniowanie przenika częściowo przez śnieg Jeżeli masz 4 stringi nie możliwe aby 4 stringi były uszkodzone . sprawdź jeszcze zabezpieczenie DC - pomarańczowy moduł zielone kontrolki -alt to też niemożliwe bo nie mogło przekroczyć 1000V.Nie zrobił ci ktoś psikusa i wyłączył góówny wyłącznik falownika ?

Edytowane przez RU68
Opublikowano (edytowane)

Nie było przerw w dostawie prądu. Wieczorem sprawdziłem i było tylko 2.8 kW za cały dzień. Na drugi dzień spadł śnieg, patrzę o 9 rano a tu na aplikacji SEMS pisze "offline". Sprawdziłem internet, działał. Potem poszedłem pod instalacje i widzę, że falownik nie ruszył. Odśnieżyłem panele ale nic się nie poprawiło. Falownik ma przepracowane 206 godzin a produkcja prądu to 903 kW. Akurat wypadł weekend i poczekam do poniedziałku. Gwarancja miała być "door do door" czyli jak zachwalał przedstawiciel, że w ramach gwarancji po awarii przyjeżdżają, zdejmuja zepsute i wkręcają nowy. Mam rozszerzona gwarancję na falownik na 10 lat, dodatkowo ubezpieczyłem przy polisie na ubezpieczenie gospodarstwa. Ale przecież żadnej burzy nie było. Dzięki za porady. Napiszę jak wyszła ta naprawa, no cóż mam pecha. 2 tyg od uruchomienia i już awaria. Wielu znajomych ma i takiego przypadku nie było. A mają naprawdę "budżetowe" instalacje z finansowania poprzez swój urząd gminy.

Aktualizacja: Dziś był elektryk i zdjął falownik, nie włącza się. @RU68, po wyjęciu złaczy ze skrzynki która zaznaczyłem pomarańczową ramką, na jednym ze złaczy wytworzył się łuk elektryczny. Ten elektryk wymienił całą tą skrzynke. Zjawisko już nie wystąpiło. Wie Pan dlaczego wystapiło takie zjawisko?? Pomierzył też napięcie na kablach od paneli, było prawidłowe. Ewidentnie falownik jest "martwy". Zapakowałem go w karton, czekam na kuriera, i rozpatrzenie reklamacji przez producenta falownika. A miało być "z drzwi do drzwi"... Za porady z góry dziękuje.

sa.jpg

Edytowane przez Marl
Opublikowano

Po stronie DC masz do 1000 V łuk elektryczny jest w stanie przeskoczyć kilka cm najczęstszą przyczyną jest np złącza zdeformowane podczas montażu lub różnych producentów (brak dostatecznego kontaktu ) - pozatym rozłączenie złącza pod napięciem powoduje przeskok iskry zwęglenie a węgiel przewodzi prąd i już są początki problemów .Mnie DC prawie 1000V poraził podczas montażu nie zwróciłam uwagi że uziemiony falownik przykręcony do konstrukcji stanowi drugi biegun (minus ) Prąd DC porazi tylko gdy dotkniemy +  i -  łuk też przeskakuje +  i -  (nie do uziemienia jak AC) Prąd to prąd nie ma co być zbyt pewnym i wpadać w rutynę 

Opublikowano
Dnia 2.04.2022 o 14:54, Marl napisał:

Nie było przerw w dostawie prądu. Wieczorem sprawdziłem i było tylko 2.8 kW za cały dzień. Na drugi dzień spadł śnieg, patrzę o 9 rano a tu na aplikacji SEMS pisze "offline". Sprawdziłem internet, działał. Potem poszedłem pod instalacje i widzę, że falownik nie ruszył. Odśnieżyłem panele ale nic się nie poprawiło. Falownik ma przepracowane 206 godzin a produkcja prądu to 903 kW. Akurat wypadł weekend i poczekam do poniedziałku. Gwarancja miała być "door do door" czyli jak zachwalał przedstawiciel, że w ramach gwarancji po awarii przyjeżdżają, zdejmuja zepsute i wkręcają nowy. Mam rozszerzona gwarancję na falownik na 10 lat, dodatkowo ubezpieczyłem przy polisie na ubezpieczenie gospodarstwa. Ale przecież żadnej burzy nie było. Dzięki za porady. Napiszę jak wyszła ta naprawa, no cóż mam pecha. 2 tyg od uruchomienia i już awaria. Wielu znajomych ma i takiego przypadku nie było. A mają naprawdę "budżetowe" instalacje z finansowania poprzez swój urząd gminy.

Aktualizacja: Dziś był elektryk i zdjął falownik, nie włącza się. @RU68, po wyjęciu złaczy ze skrzynki która zaznaczyłem pomarańczową ramką, na jednym ze złaczy wytworzył się łuk elektryczny. Ten elektryk wymienił całą tą skrzynke. Zjawisko już nie wystąpiło. Wie Pan dlaczego wystapiło takie zjawisko?? Pomierzył też napięcie na kablach od paneli, było prawidłowe. Ewidentnie falownik jest "martwy". Zapakowałem go w karton, czekam na kuriera, i rozpatrzenie reklamacji przez producenta falownika. A miało być "z drzwi do drzwi"... Za porady z góry dziękuje.

sa.jpg

Wszystko jest cacy i pięknie dopóki nie zamontujesz, potem z firmami trzeba walczyć o swoje. 

Opublikowano

Będę pisał, jak dalej potoczy się sytuacja. Trochę denerwujące jest bo znowu pytania w stylu: "a może jakaś burza byla, może wiatr uszkodził, a może był brak prądu na sieci i dlatego się popsuło..., może było przepięcie na sieci? ". Troszkę inaczej wygląda obsługa gwarancji teraz, spodziewałem się po prostu wymiany popsutego falownika na inny. W końcu tylko 2 tyg to pracowało,jakby z 4 lata to ok, zbadać co przyczyną a jak kwalifikuje się to uznać gwarancję.

Opublikowano

@witejus : tak, masz racje. Spodziewałem się szybszej reakcji. Kupiłem fotelik dla dziecka ( baza na isofix i wpinany w nią fotelik). Po kilku dniach nie chciał wypisać się fotelik z bazy. Zadzwoniłem na infolinię, na drugi dzień kurier już pod domem. Zabrał fotelik. Minęło 2 dni i kurier dzwoni, że pod domem stoi. Oczywiście z nowym fotelikiem.