Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co widzę to on swoje urządzenia i sieć  domową ma zabezpieczone😎 gorzej u sąsiadów , jak ktoś  zacznie mierzyć może wyjść niezła akcja😬 

Wiecie że zwiększone napięcie w sieci powoduje też większe zużycie energii przez urządzenia = większe rachunki za prąd 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, Marl napisał:

A Twój licznik prądu nie pokazuje jakie jest napięcie na każdej fazie?

Licznik pokazuje jaka taryfa ,czas,data,ile energii pobrano i ile oddano.

• Confused 1
Opublikowano

Gość 

2 godziny temu, damiano12332 napisał:

Z miesiąc temu zgłaszałem, ze wykres mi się nie podoba i gosc z tej firmy co mi zakładali, przyjechal i pozamienial przewody i wg mnie nic to nie dało. Nie wiem czy wina w tym leży...

20220325_095744.jpg

Podłączył inaczej żeby podbić napięcie na gałęzi. Ale wątpię że to coś pomoże w tym wypadku. Brać za d*pę gości od montażu niech tłumaczą dlaczego tak jest. 

Opublikowano
4 godziny temu, jacus napisał:

ja z 5,2 kv mam teraz codziennie ponad 32-33 kvh . od 30 pazdziernika 1260  nabilo. 

nie rozumiem po co ktos -przy mozliwosci wyboru- montuje  w innym kierunku niz poludnie ??? 

zima  krakowski smog mocno zaniza produkcje.szczegolnie u mnie-pare kilometrow dalej i paredziesiat metrow wyzej slonce swieci a u nas mgla ze swiata nie widac.

czy piasek z ostatniej burzy znad sahary bardzo obniza sprawnosc ??  samochodu ludzie wymyli a dzeszczu nie widac -gdybym mial na ziemi to dawno bym umyl ,ale u mnie nawet karcher nie siegnie.

u mnie we wsi jest jeden transformator na ponad 100 domow-ciekawe co w lecie bedzie sie dzialo, paru znajomych ma od lat i na razie nic ale teraz sporo nowych, wczoraj sasiad robil- na bogato ,te bardzo czarne, zobaczymy jaka on bedzie mial produkcje

bardzo dobra produkcja, u mnie teraz w czasie pogodnych dni max 22kwh, instalacja również na południe z tym że montowana na gruncie.

jakie panele i falownik masz zamontowany?

Opublikowano

na poludniu slonce mocniej grzeje😛.

sma made in china.

duzo zalezy od kata ustawienia-choc pewnie na  gruncie mozna sobie optymalnie ustawic, na gotowym dachu trudniej ,ja mam nachylenie 40  stopni..

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, leslaw00 napisał:

Licznik pokazuje jaka taryfa ,czas,data,ile energii pobrano i ile oddano.

W takim razie mój licznik to jakiś wyjątkowy jest, bo pokazuje również napięcie na każdej faz :) Fotka poniżej :)

Pozycja w liczniku: 7.2.7, 5.2.7, 3.2.7, klikasz te niebieskie strzałki i znajdujesz.

Najlepiej klikać "wstecz" i po kilku naciśnięciach pojawią się te wyniki. Takie napięcie o godzinie 19, narazie max w dzień to było 243 V ( jakie zaobserwowałem, nie siedze cały czas w skrzynce licznikowej :), sprawdziłem o 13 w słoneczny dzień ).

aaa.jpg

@damiano12332: Panele są poąłczone ze sobą szeregowo, czyli jeden z drugim, drugi z trzecim. Mój instalator mówił, ze wydajnośc takiego układu ogranicza panel, który daje najmniej prądu. Może któryś z paneli fotowoltaicznych  jest uszkodzony i dlatego masz słabą produkcje??

Edytowane przez Marl
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Z tego co widzę to on swoje urządzenia i sieć  domową ma zabezpieczone😎 gorzej u sąsiadów , jak ktoś  zacznie mierzyć może wyjść niezła akcja😬 

Wiecie że zwiększone napięcie w sieci powoduje też większe zużycie energii przez urządzenia = większe rachunki za prąd 🤔

Powiedz jakim cudem zwiększone napięcie 'powoduje też większe zużycie energii przez urządzenia = większe rachunki za prąd" w przypadku tradycyjnych żarówek tak ale pozostałe urządzenia przy wyższym napięciu spada amperaż przy silnikach elektrycznych wręcz odwrotnie niskie napięcie silnik pobiera dużo więcej mocy (moc to V x A) ABC fizyki się kłania -Ja tam jestem stary dziad ale w szkole nas uczyli fizyki  (ruskiego też (może jeszcze być potrzebny język wroga))

8 godzin temu, synekzmc napisał:

Jak zaczną się uszkadzać AGD/RTV to zmniejszysz progi napięciowe na falowniku.

Do jakiego Operatora jesteś przyłączony? PGE, Tauron?

aj tam aj tam będzie okazja kupić A++++++++++++++++++ i ne trzeba bedzie prądu

11 godzin temu, leslaw00 napisał:

Pisałem do ENEA o sprawdzenie napięcia w sieci bo między 9 a 15 praktycznie falownik nie pracuje to przysłali mi formularz o montaż i demontaż urządzenia kontrolno-pomiarowego i że zostanę obciążony kosztami jeśli pomiary będą w normie. 

Możesz się kopać z koniem ale nie z energetyką (mają z góry założenie aby podnieść napięcie tak aby falowniki się wyłączały ich nie interesuje odbiór prądu z fotowoltaiki tylko sprzedaż ich prądu na foto mają załużmy 20% marży (minus straty sieci)a na prądzie z węgla ponad 50%

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Słyszałem  to od pewnego elektryka który oglądał u mnie instalację ostatnio. Wyższe napięcie sprawia że np silnik pracuje z większą mocą  a liczniki notują Wyższe zużycie energii przy 250V niż  przy 230V🤔 nie znam się na tym,  ale zastanowiło mnie to, jakiś procent faktycznie może być większe zużycie, choćby  przez żarówki jak piszesz.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał:

U mnie 4,5kv i co dzień po 26-27 kvh, na tę chwilę 26.5kvh i jeszcze robi. Od 3 styczną 793kvh zrobiła, 

Bilansuje Ci zużycie czy nie wystarcza? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

W takim razie mój licznik to jakiś wyjątkowy jest, bo pokazuje również napięcie na każdej faz :) Fotka poniżej :)

Pozycja w liczniku: 7.2.7, 5.2.7, 3.2.7, klikasz te niebieskie strzałki i znajdujesz.

Najlepiej klikać "wstecz" i po kilku naciśnięciach pojawią się te wyniki. Takie napięcie o godzinie 19, narazie max w dzień to było 243 V ( jakie zaobserwowałem, nie siedze cały czas w skrzynce licznikowej :), sprawdziłem o 13 w słoneczny dzień ).

aaa.jpg

@damiano12332: Panele są poąłczone ze sobą szeregowo, czyli jeden z drugim, drugi z trzecim. Mój instalator mówił, ze wydajnośc takiego układu ogranicza panel, który daje najmniej prądu. Może któryś z paneli fotowoltaicznych  jest uszkodzony i dlatego masz słabą produkcje??

Ja się za bardzo nie znam, dzis gosc z firmy zakładającej panele znowu sprawdzal i na falowniku wg. niego jest wszystko ok, ale może wezwać ich żeby przejżeli instalacje na dachu czy jest wszystko ok? Jak czytam niektórych wydajności instalacji to wydaje mi się ze moja produkuje z 50-60% tego co powinna.

Opublikowano
1 minutę temu, damiano12332 napisał:

Ja się za bardzo nie znam, dzis gosc z firmy zakładającej panele znowu sprawdzal i na falowniku wg. niego jest wszystko ok, ale może wezwać ich żeby przejżeli instalacje na dachu czy jest wszystko ok? Jak czytam niektórych wydajności instalacji to wydaje mi się ze moja produkuje z 50-60% tego co powinna.

porównaj z wydajnością innej instalacji w okolicy (procentowo moc do wydajności i kierunek oraz kont podobny) dzwonisz do innego właściciela instalacji i pytasz o wydajność dzienną i chwilową 

23 minuty temu, damiano12332 napisał:

Ja mam 14,6 kw  12 * wystawa południowa i zrobiło 72kwh  to jest niecałe 5 kwh z jednej kw mocy jak masz podobnie to ok (mam kilka instalacji i wszędzie podobnie więc tak musi być 

• Like 2
Opublikowano
damiano12332 napisał:

U mnie przez ostatnie kilka dni dzienna produkcja to ponad 60 kW. Instalacja 9.75 kwp. Ja mieszkam w świętokrzyskim, było słonecznie. Instalacja zaczyna pracować około 6 rano, kończy, po 18. Narazie nie wyłącza się w ciągu dnia. Dobrze Ci tu radzą, zapytaj jakie wyniki mają instalacje w pobliżu Ciebie. Zwróć uwagę na to, że instalacja jak u mnie czyli "na gruncie" zwykle ma większą wydajność bo panele są chłodniejsze, na dachu ogrzewają się od blachy/dachówki i jest pod nimi mniejszy przepływ powietrza. Jednak to jest odczuwalne podczas gorącego dnia.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

porównaj z wydajnością innej instalacji w okolicy (procentowo moc do wydajności i kierunek oraz kont podobny) dzwonisz do innego właściciela instalacji i pytasz o wydajność dzienną i chwilową 

Ja mam 14,6 kw  12 * wystawa południowa i zrobiło 72kwh  to jest niecałe 5 kwh z jednej kw mocy jak masz podobnie to ok (mam kilka instalacji i wszędzie podobnie więc tak musi być 

Wychodzi z dzisiaj 3,81 kWh z jednego kwp, instalacja wschod zachod, ściana szczytowa południowa jest delikatnie skierowana na wschod. Sasiad ma instalacje kilka kwp ustawiona na wschód, to musze zapytać jego ile mu produkuje.

Opublikowano
3 minuty temu, damiano12332 napisał:

Wychodzi z dzisiaj 3,81 kWh z jednego kwp, instalacja wschod zachod, ściana szczytowa południowa jest delikatnie skierowana na wschod. Sasiad ma instalacje kilka kwp ustawiona na wschód, to musze zapytać jego ile mu produkuje.

Sorry ale jestem tępy z twojego opisu posadowienia napisz jasno na południe czy inny kierunek (w południe największe nasłonecznienie ?)

Opublikowano (edytowane)

Instalacja wschod zachod, około godz 12,30 słońce pada równo na obie strony dachu. Blacha na dachu aluminiowa, łączona w rurke, profile montazowe wydaje mi się ze sa za niskie, miedzy panelami a dachem jest moze około 6cm luzu.

Edytowane przez damiano12332
Opublikowano

to trochę słabo ale zobacz czy nie masz kilku ptasich podarków (to śmieszne ale tak się dzieje - postawiłem drabinę i rzucała cień szczeblami na 1 panel i wydajność tego stringu spadła o 30% -w pierwszym momencie ogłupiałem 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, RU68 napisał:

to trochę słabo ale zobacz czy nie masz kilku ptasich podarków (to śmieszne ale tak się dzieje - postawiłem drabinę i rzucała cień szczeblami na 1 panel i wydajność tego stringu spadła o 30% -w pierwszym momencie ogłupiałem 

Jutro zobacze od strony sąsiada czy nic tam nie leży

Opublikowano
11 minut temu, damiano12332 napisał:

Kąt dachu około 40*

To trochę bardziej skomplikowane w zakopanym  i gdańsku należy mieć różny kąt. Generalnie żaden hochsztapler przed montażem nie mierzy absolutnie nic i opowiada bzdury po montażu zostawia Cię z przysłowiowym ch... w nocniku.