Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie i Panie chodzi mi po głowie zbudowanie krótkiego i wąskiego sama 4x4 na mostach z samuraja z silnikiem 1.9 D peugeot (60KM) lub 1.9 volvo (90KM). Znalazłem wiele projektów gdzie ze skrzyni był przeniesiony napęd na reduktor a z niego na mosty. Ja chciałbym przenieść napęd  bezpośrednio ze skrzyni 5 biegowej za pomocą półosi na mosty. Pomijając dodatkową skrzynię oraz reduktor. Czy to się może udać ??? 

Opublikowano (edytowane)

A to dlaczego ? Dyfry mają przełożenia 1:3.9 więc prawie 4 krotnie zmniejsza prędkość 

Bardziej mnie zastanawia czy uda się wykonać zwartą konstrukcję przy takim ułożeniu.

Edytowane przez jedrysekjarek
Opublikowano
15 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

Udać się uda , tylko ,że ten "traktor" będzie jeździł z prędkością samochodu

Nie będzie. W dyfrze skrzyni masz redukcję, na mostach też, będzie ok.

14 godzin temu, jedrysekjarek napisał:

Bardziej mnie zastanawia czy uda się wykonać zwartą konstrukcję przy takim ułożeniu.

To już od ciebie zależy, jak masz pojęcie i umiesz myśleć to ogarniesz żeby to było zwarte

Opublikowano

Na Youtube możesz popatrzeć na filmikach jak to ludzie porobili, widziałem ze w miniładowarkach był silnik 1,9tdi chyba z golfa razem ze skrzynią i prosto ze skrzyni napęd przeniesiony na most od żuka i jakos to jeździło i dawało rade

Opublikowano

No dobra autor pisze ,że skrzynia zwykła 5 biegowa, na mostach tylko jakieś przełożenie no ale jednak samochód terenowy jeździ z prędkością samochodu a nie traktora. Silnik nawet diesel też osiąga wyższe obroty niż ciągnikowy więc nie wiem czy bez dodatkowego przełożenia i reduktora na samych mostach zwolni to na tyle żeby osiągnąć prędkość ciągnika zdatną do jakiejkolwiek pracy.

Opublikowano

W autach z przednim napędem obroty półosi redukuje skrzynia biegów, a dokładnie mechanizm różnicowy, w autach z tylnym napędem to zadanie spełnia tylny most. Jeśli zastosujesz w takiej samorobce skrzynie z auta przednionapędowego i most z auta z tylnym napędem to masz dwa reduktory zamiast jednego