Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dostaje mi się do oleju silnikowego ropa. Silnik nie dymi, nie ma problemów z odpalaniem, brakiem mocy. Wszystko gra jak należy, ale przybywa oleju.

Opinie są różne. Jedni mówią, że pompa do regeneracji, drudzy, że to pompka zasilająca.

Jak działa pompka zasilająca, że przez nią może się ta ropa dostawać do oleju?

A jak działa pompa wtryskowa, że to ona może być problemem?

Opublikowano

Jak z wtryskiwaczami wszystko ok bo właśnie by spadła moc i by kopcił no byś odczuł inną pracę zapewne jak by z nimi było coś nie tak...

W pompie albo przepuszcza pompka zasilająca albo sekcje tłoczące i dostaje się tam ropa i powinna ona wydostać się rurką przelewową na zewnątrz to że dostaje się do silnika oznacza uszkodzenie uszczelniacza wałka pompy wtryskowej. Trzeba wymienić ten uszczelniacz na nowy, a co do przybywania ropy to w większości przypadków winna jest pompka zasilająca

Opublikowano

To kupuję pompkę zasilającą w takim razie.

Pytanie tylko, wykręciłem pompę wtryskową całą i obróciłem kilka razy wałkiem od pompy. Ponoć się nie powinno. Jak teraz dojść do tego, jak był ustawiony wałek w pompie? Jest tam to wcięcie, które tylko w jednej pozycji pasuje. Czy będzie ok jak założę z powrotem tę pompę?

Opublikowano

Jeżeli nic nie będziesz ruszał w pompie,czyli jej rozbierał ,nie przestawiłeś/rozkręciłeś  regulacji które są przy wlewie oleju,to włóż ją z powrotem i powinna działać tak jak wcześniej.

Opublikowano

Robiłem u siebie silnik ,pompa była  tylko wyjęta , regulacja pompy-ustawianie kąta wtrysku nie ruszane ,reszta rozebrana w mak,poskładane do kupy ,pompa z powrotem włożona i działa. Także u Ciebie powinno być tak samo ,pod warunkiem ,że nic przy niej nie będziesz rozkręcał czy przestawiał. Tam masz wycięcia jak sam zauważyłeś i inaczej jej nie włożysz.

Opublikowano

U mnie w zetorze było podobnie wiosną. Po kilku mtg stan wzrastał dwukrotnie. Pompę dałem do zrobienia i sekcje były skończone, ciągnik nie miał w ogóle mocy. Facet co mi robił powiedział żebym jeszcze pompkę zasilająca wymienił bo to przez nią może przepuszczać. Zrobiłem może z 20 mtg i póki co spokój.

Opublikowano
19 godzin temu, Setik napisał:

Pompę dałem do zrobienia i sekcje były skończone, ciągnik nie miał w ogóle mocy. Facet co mi robił powiedział żebym jeszcze pompkę zasilająca wymienił bo to przez nią może przepuszczać.

Czyli objaw był taki, że nie miał mocy. Bo sekcje nie pompowały w cylindry. Czyli najpewniej u mnie to właśnie ta pompka zasilająca. Zamówiłem już nową. Wymienię i zobaczymy wtedy. Tak myślę, że przez sekcje to aż tyle by nie nalało do oleju, bo po 3 godzinach pracy potrafiło przybyć ze 3 litry oleju. Gdyby tyle szło przez sekcje to by ciągnik nie miał mocy. Tak mi się przynajmniej wydaje :)

• Like 1
Opublikowano

Zakupiłem nową pompkę zasilającą, ale zanim złożę to wszystko w całość jeszcze chciałbym wymienić uszczelniacz wałka pompy wtryskowej.
Odkręciłem 4 śrubki mocowania flanszy/przejściówki/adaptera tej pompy do T25, ale nie wiem jak zdjąć tę flansze. Może ktoś kto to robił powie jak to zrobić?