Skocz do zawartości

Program azotanowy- Plan nawożenia azotem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, ogarek napisał:

Powiem ci tak rzniecie głupa masz opanowane do perfekcji więc spoko... Szkoda klawiatury i tyle.. 😁😁😁

Mam trochę bydła i sieje te 15 ha kuki i widzę że poprostu chcesz popajacowac i tyle... 

Daje sporo obornika i wiem jak wygląda pole po dawce 60-70 ton....

Mam Rafala 12 ton na dwa walce i przy takiej dawce ziemi nie widać bo jest zakryte elegancko i równomiernie 

Generalnie możesz twierdzić że dałeś tu 100ton na ha.. 😁😁😁😁

I to mnie strasznie dziwi, dlaczego ludzie wożą na pole słomę zmieszaną z gównem i wodą, co po przeliczeniu na suchą masę wychodzi 20% wagi tego co rozrzucili po polu. A na koniec twierdzą że pajacował ktoś inny.

,,Mnie,, nic do tego co ty sobie wozisz, rób dalej jak uważasz, nie mój czas nie moje paliwo nie mój interes.

Dałem tu 7 rozrzutników które ma na boku napisane 12 ton, a ładowałem go z czubkiem. Obornik leżał na tej płycie z 4 lata za czym go kupiłem, bo gość zachorował i zamknął gospodarkę.

Opublikowano (edytowane)

14 minut temu, emtec123 napisał:

Generalnie powiem tak. Ani tu nie ma 70t/ha, bo nie widzę, żeby tu było 7kg/ha, chyba że z ołowiem mieszałeś. Obornik wbrew pozorom nie jest ciężki (ważyłem na wadze rozrzutnik)

@ogarek

@ogarek

Generalnie  nie twierdzę że mam większe pojęcie o uprawie tylko odnoszę się do tego co tu pokazał 

Niemniej jednak mam razem z synem 90 ha i ponad 100 szt bydła i trochę tego gówna i kukurydzy już widziałem przez te 30 lat... 

Widzę obok siebie w gospodarstwach ponad 100 ha uprawę bezorkowa od kilkunastu lat... 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No tak, może tu nie ma 70 ton no nie ważyłem tego. tylko przyjąłem że skoro rozrzutnik 12 ton a mój obornik był dość mocno przekompostowany to z 10t powinno wejść.

Dałem około 7 rozrzutników na 1 ha. A ile ton było huk go wie. Zresztą od samego początku napisałem że było 70 t/ha a dokładnie 7 rozrzutników na ha. Więc nigdzie się mocno nie upierałem ile ton, bo sam tego nie wiem nie ważyłem. Liczyłem sztuki rozrzutników.

Ale co ten kuźwa ogarek znowu sieje tu ferment. Ja o rybce ten o cipce. Co za różnica ile dałem tego obornika. Kuźwa niech będzie 5t/ha, pasuje?

Jeśli tak to wróćmy do wątku. Dlaczego rolnicy prowadzący uprawę bezorkową są poszkodowani przez przepisy UE. I nie mogą stosować pogłównie obornika.

Teraz kolejna kwestia, czy obornik kiedyś przestaje być obornikiem i można zacząć go stosować pogłównie? Np. gdy zaczyna być kompostem?

Jeśli tak, to kto stwierdza i na jakiej podstawie że obornik już nie jest obornikiem, lecz kompostem?

Opublikowano (edytowane)

Spoko... nie panikuj nikt ci głowy nie urwie skoro nie masz tego obornika i go nie stosujesz.... 

Ci co go maja wiedzą co robić i tyle...

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A po co wiedzieć co robić?

Nie lepiej byłoby robić to zgodnie z przepisami i mieć spokojne sumienie?

Nie mam obornika, ale kupuję i pozyskuję  różnej maści materię organiczną. Obornik, zrębka, osady.

Czyli nie wiesz jak to jest z kompostem. Czy można stosować pogłównie i czy z obornika możesz sobie sam we własnym zakresie zrobić kompost. Więc nie zaśmiecaj tematu.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, damianzbr napisał:

A po co wiedzieć co robić?

Nie lepiej byłoby robić to zgodnie z przepisami i mieć spokojne sumienie?

Nie mam obornika, ale kupuję i pozyskuję  różnej maści materię organiczną. Obornik, zrębka, osady.

Z godnie z przepisami to masz prowadzić plan nawozowy skoro kupujesz i tyle... Są zasady i przepisy i masz wszystko opisane co i jak... 

WIEM, wiem że chcesz iść pod prąd i stosować kiedy ci wygodniej np. na zamarznieta glebę... A tego zabraniają.... Ot co ja na to poradzę ? 

Generalnie nie jest to nic nowego bo obowiązują nas zsady dobrej praktyki nie od dziś... 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Obornik, ok.

A stosując kompost? Też muszę prowadzić plan?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Azot zawiera więc należy wyliczyć dawkę.... Ustawa mówi o nawozach organicznych i naturalnych a kompost to nic innego. 

Jak kupujesz obornik na kompost to ustawa już zobowiązuje do opracowania planu.... moim zdaniem 

Wiem że chcesz to ominąć ale myślę że się nie da, chyba że będziesz to robił cichaczem bez żadnej umowy....ale głowy nie dam i jest to  tylko moje zdanie z tego co poczytałem przepisy na dziś 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tak jak Ogar... pisze, w komposcie jest azot tak jak w oborniku czy nawozach, musisz mieć do tego plan ,tak  wymagają przepisy niestety😬  a jak to przykryjesz to już twoja sprawa, czy zrobiłeś to dobrze to przy konyroli Ci powiedzą😉

Opublikowano (edytowane)

Nie mam na nawozy organiczne żadnych dokumentów potwierdzających zakup, sprzedający nic nie wystawia.

A zrębka nie kompostowana? Na to też nie mam dok, bo sam ją pozyskuję. Zrębkę też powinienem uwzględniać w planie nawozowym? Słoma którą zostawiam na polu i poplony też?

Skąd ci przyszło do głowy że coś chcę ominąć? Zwyczajnie w świecie pytam aby wiedzieć na przyszłość gdy nadarzy się kolejna okazja kupna w bardzo niskiej cenie nawozów organicznych.

Nie kupuję ich na ,,okrągło,, raczej sporadycznie, nawet nie mam swoje rozrzutnika.

Chcę tylko uściślić co można a co nie, a ty mnie oskarżasz o omijanie czegoś.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

plan nawozowy jest dość skomplikowany i tam wszystko trzeba uwzględnić i i wyliczyć dla każdej działki  

chcesz to ominąć to robisz tylko wyliczenie dawki azotu i tyle skoro nie masz żadnej umowy itp .... 

w aplikacji masz tabelkę na dole" kompost i inne nawozy organiczne ''  i tam uwzględniasz 

https://cdr.gov.pl/aktualnosci/57-cdr-informuje/2784-aplikacje-do-sporzadzania-planu-nawozenia-azotem-do-wyliczania-maksymalnych-dawek-azotu 

osobiście też się łapałem w tamtym roku pod plan nawozowy bo powyżej 60 djp ... w tym roku zmniejszyłem stado i część poszła na syna bo dopłata do bydła na niego będzie to raz  i poszło 25 ha moje do niego  a swoich ma 35 i to tez skorzysta bo limit u mnie  na onw itp. 

więc na ten rok się wymigałem i tylko wyliczenie max dawki azotu  :P....syn to samo i gitara ...:P

ps ...nie oskarżam tylko domniemywam ...trochę to dziwne że nie znasz podstawowych wymagań ale spoko może nie masz do tego głowy   albo czasu ... widać wyraźnie ze nie ogarnąłeś tematu nawet w teorii 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Czyli tak jak zawsze. Nie ważne co robisz ważne co jest wpisane.

Miałem ostatnio kontrolę RS posiałem owies bezorkowo po poplonie. Według przepisów tak nie można musi być orka. Tak samo jak wymieszanie słomy z ziemią musi być podorywka wykonana pługiem a nie talerzówka. 

Napisałem do ministerstwa czy w czasach suszy to nie jest chory przepis.

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

@damianzbr dajesz zrębki na pole jak to wyglada?

Jest tego zbyt mało aby cokolwiek stwierdzić. Jak usuwam zakrzaczenie polne i przepuszczam go przez rębak, to zdarzyło mi się nieraz że rurę ustawiłem bezpośrednio na poole.

Ale z drugiej str. na polu gdzieś miejscami jest i dobrze wiedzieć czy jakiś ktoś z kontroli może się o to przyczepić.

Ze zrębki robię komposty pod warzywo na własny użytek i efekt zadowalający.

Opublikowano (edytowane)

Czy orientuje się ktoś czy do sporządzenia planu nawożenia wystarczy spis stada z agencji taki jaki bierze się do ustalenia djp przy wypełnianiu wniosku do zwrotu akcyzy za paliwo? Tam jest już djp wyliczone, tylko bez podziału na poszczególne kategorie np. buhaje, młode bydło opasowego od 1 roku do 1,5, jałówki cielne, krowy itp. itd. Czy właśnie azot trzeba wyliczać osobno z każdej grupy zwierząt,czy można przyjąć już całą liczbę djp i wg niej wyliczać?

Edytowane przez bieniek_88
Opublikowano

Robiąc plan na ten rok z jakiego okresu wpisać stan na początku i stan na końcu. Chodzi o  bydlo

Robiąc plan na ten rok z jakiego okresu wpisać stan na początku i stan na końcu. Chodzi o  bydlo

Opublikowano

Stanu na koniec 2020 przecież nie znasz to musi być 2019 początek i koniec roku.

Dnia 9.02.2020 o 09:08, bieniek_88 napisał:

Czy orientuje się ktoś czy do sporządzenia planu nawożenia wystarczy spis stada z agencji taki jaki bierze się do ustalenia djp przy wypełnianiu wniosku do zwrotu akcyzy za paliwo? Tam jest już djp wyliczone, tylko bez podziału na poszczególne kategorie np. buhaje, młode bydło opasowego od 1 roku do 1,5, jałówki cielne, krowy itp. itd. Czy właśnie azot trzeba wyliczać osobno z każdej grupy zwierząt,czy można przyjąć już całą liczbę djp i wg niej wyliczać?

To djp z agencji to lipne jest jakieś bo skąd oni wiedzą np. że 2 jałówki są cielne i już idą do innej grupy technologicznej, produkują więcej obornika niż niecielne i djp ma większe jałówka cielna niż niecielna

Opublikowano

Witam na stronie ARiMR było dokładnie napisane kto ma mieć plan nawożenia azotem, więc przypomnę

1. rolnik który ma co najmniej  na wniosku na dopłaty 10 ha użytków rolnych (grunty orne + TUZ + sady i inne plantacje wieloletnie) lub

2. 10 dużej jednostek przeliczeniowych zwierząt (DJP) średniorocznie

Tacy rolnicy mogą skorzystać z aplikacji zrobionej w ekcelu która nazywa się  Aplikacja do wyliczania maksymalnych dawek azotu  i jest ona do pobrania na stronie CDR Brwinów

3. rolnik który ma 60 DJP średniorocznie, 100 ha użytków rolnych, ma uprawy intensywne na powierzchni powyżej 50 ha

Lista upraw intensywnych w uprawie polowej:

1) pszenica, powyżej 120 kg N/ha,
2) pszenżyto, powyżej 100 kg N/ha,
3) żyto mieszańcowe, powyżej 100 kg N/ha,
4) kukurydza, powyżej 160 kg N/ha,
5) rzepak, powyżej 150 kg N/ha,
6) burak cukrowy, powyżej 150 kg N/ha,
7) burak pastewny, powyżej 150 kg N/ha,
😎 ziemniak późny, powyżej 120 kg N/ha,
9) kapusta głowiasta biała,
10) kalafior,
11) brokuł,
12) kapusta brukselka,
13) marchew,
14) seler korzeniowy,
15) burak ćwikłowy,
16) ogórek,
17) cukinia,
18) cebula,
19) por.

Lista upraw intensywnych w uprawie pod osłonami:

1) pomidor,
2) ogórek,
3) papryka.

Ci rolnicy muszą mieć plan nawożenia azotem, czyli do pobrania z CDR Aplikacja do sporządzania planu nawożenia azotem

4. Chów lub hodowla drobiu 40 000 stanowisk lub Chów lub hodowla świń powyżej2000 stanowisk o  wadze ponad 30 kg lub 750 stanowisk macior taki rolnik ma mieć plan nawożenia azotem opiniowany przez stację chemiczno-rolniczej.

Obowiązek posiadania tych dokumentów spoczywa na osobie co składa wniosek na dopłaty bezpośrednie, a nie na sprzedawcy nawozu. jeżeli mamy 11 ha gruntów rolnych nie mamy zwierząt to w max dawkach azotu rozpisujemy nawożenie sztuczne. Jeżeli dodatkowo mamy zwierzęta to musimy wyliczyć stan średnioroczny posiadanych zwierząt i niektórzy się pytają za jaki okres brać te zwierzęta, ja biorę tak np jeżeli pierwsze nawożenie obornikiem chcę rozpisać pod koniec sierpnia 2019 roku to obrót stada biorę od 1 sierpnia 2018 roku do 31 lipca 2019 roku tak żeby był pełny rok. Podział zwierząt bydła jest co 0,5 roku, czyli cielaki do 6 miesiąca, jałówki 6-12 miesięcy i tak dalej. ARiMR liczy standardowo że rolnik ma jałówkę w wieku 1 rok i 6 miesięcy i ma być ona jak sączy ten wiek to ma być cielna, byk jak skończy 1 rok i 6 miesięcy to jest przeklasyfikowywany na buhaja, krowy teraz DJP też mają od wagi i wydajności mlecznej (a w każdym gospodarstwie jest różnie bo czasami zacielamy jałówki jak mają 1 rok i 8 miesięcy, czy 1 rok i 2 miesiace), dlatego jak rolnik dostaje wyliczone DJP z ARiMR do paliwa to ma inny wynik niż by samemu zrobił obrót stada.

Plan nawożenia azotem powinien w gospodarstwie być od 1 stycznia 2019 roku, a max dawki od wejścia w życie programu azotowego czyli jak dobrze pamiętam to od 5 czerwca 2018 roku. Te dwie aplikacje są tak przygotowane że obejmują rok rolniczy a nie kalendarzowy, czyli jeżeli mamy uprawy w roku 2020, to nawożenie tych upraw zaczynamy jesienią 2019r i kończymy zbiorem uprawy w 2020 roku.

Mam nadzieję że zrozumiale napisałam i pomogłam

Rolnik powinien pozbyć się ze swojego gospodarstwa nawozów naturalnych np obornik, gnojówka, gnojowica. Jeżeli ma mało ziemi a dużo zwierząt to te dwie aplikacje przygotowane przez CDR w Brwinowie wyliczą ile, czego i o jakiej zawartości N w gospodarstwie mamy. Dodatkowo do Planu nawożenia azotem dołączona jest umowa na zbywanie nawozów naturalnych. Taka umowa powinna zawierać

dane nabywającego i zbywającego (imię nazwisko, adres zamieszkania, numer dowodu osobistego) 

miejsce i datę zawarcia,

kiedy,

co ,

jaka ilość w m3 lub w t chcemy zbyć

i jaka jest zawartość N w 1t lub 1 m3,

i w jakiej formie chcemy się rozliczyć, przelew, gotówka czy wymiana barterowa (zbywca daje obornik a nabywca słomę czy ziarno, czy siano )

• Like 1
  • Thanks 1