Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rozpocząłem próbę zwalczenia trzciny na łące, teren podmokły. W zeszłym roku z mulczowałem ją na jesieni, co było dużym błędem, bo w tym roku odbiła z podwójną siłą. Zagłębiwszy się w temat, w tym roku z mulczowałem ją w połowie lata i przekopałem (oczyściłem)  rów aby woda z terenu została odprowadzana bez przeszkód. Teraz mam pytanie Czy ten teren po skoszeniu jeszcze zrobić talerzówką, przeorać itp. aby bardziej osuszyć  ziemie i zniszczyć korzenie oraz na wiosnę jak zacznie odbijać pryskać ?  Jaki zastosować środek i w jakiej dawce aby był skuteczny ?

66703198_633361657148765_7107611622893420544_n.jpg

67284372_687894434972419_2834580593184866304_n.jpg Edytowane przez pitermaj
uzupełnienie informacji
Opublikowano

Koszenie raz do roku nie oczyści łąki, gdybyś to kosił regularnie, kilka razy do roku to pewnie by się w końcu poddała. Teraz to chyba lepiej by było poczekać aż odbije, potraktować glifosatem i potem siać tymotkę z kostrzewą łąkową, albo wiosną kukurydzę, jak już będzie można wejść na pole, a potem znów trawę siać jakbyś chciał tam mieć łąkę. Bo nie napisałeś co byś chciał mieć tam w zamian tej trzciny. 

Opublikowano
27 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Bo nie napisałeś co byś chciał mieć tam w zamian tej trzciny

Chcę aby była to tylko łąka, czyli trawa. 

Może zamiast glifosatem to  roundup ? 

Liczę się tym, że będzie to ciężka walka, ale jak nie zacznę z tym walczyć to rozrośnie się na całą łąkę.

• Haha 2
Opublikowano

U jednego na polu rosła czcina i oddał to pole mi w dzierżawę i jak zacząłem głęboko orać tak znikła a na takiej łące chyba pomoże częste koszenie albo orka i siew trawy to z roku na rok będzie jej mniej . Dobrze że oczyściłeś rów. 

Opublikowano

Na trzcine stosuje się środki dlugo zalegający w ziemi takie jak glean 75 tak mi kiedyś doradca powiedział. Ogólnie ciężki temat. Miałem kawałek polu to przypadkiem ktoś podpalił dobrze że po zniwach sciernie. ja potem tylko gruber i znikła ale korzenie to z 4 rok wyoruję

Opublikowano

"Trzcina nie toleruje wypasania i koszenia w sierpniu, bowiem uniemożliwia to transport i magazynowanie składników odżywczych z łodygi i liści do kłączy. Szuwar trzcinowy koszony w sezonie wegetacyjnym może mieć roczną produkcję trzykrotnie mniejszą niż szuwar niekoszony, choć szczegóły mogą się różnić w zależności od czasu i częstotliwości wykaszania, w skrajnych przypadkach może dojść do całkowitego zniszczenia płatu. Z kolei zarówno koszenie, jak i pożary suchych ździebeł zimą lub na przedwiośniu przyspieszają wzrost nowych pędów i zwiększają ich zagęszczenie. Wynika to z aktywacji większej liczby pączków na kłączach i eliminacji pasożytów (w tym patogenów) zimujących w suchych pędach. Geofit i hydrofit."

Ja po talerzówce zasiał bym kukurydzę, albo albo rzodkiew oleistą lub cokolwiek innego co jest w stanie szybko zagłuszyć to dziadostwo.

Opublikowano

A gdyby dać roundup , potem orka ,gryka gęsto wsiana i znów orka i siew trawy. Gryka w miarę szybko wschodzi, może by to zdusiła.

Opublikowano

Dziki? Przecież potopiłyby się w tym bagniexD. Toć to prawie sama olsza. :P Na poważnie, to chyba zależy od tego czy są, czy nie. U nas niby są, ale ludzie sieją na takich bagnach, głównie dlatego, że do czasu siewu kukurydzy pole zdąży obeschnąć. Poza tym dobrze odchwaszczana kukurydza, na dobrym podłożu całkowicie zacieni glebę, i już nic nie powinno kiełkować w dalszych okresach wegetacji.  

Opublikowano

Żeby  tak rośliny uprawne rosły jak to badziewie.

Może teraz faktycznie przejadę to ciężka talerzówką i na wiosnę jak zacznie kiełkować  roundap   10l/1ha albo i mocniejszą dawkę i jak odbije , latem koszenie talerzówka a potem siew żeby zagłuszyć lub roudap  i talerzówka i wtedy dopiero trawa na koniec. Powolnym tempem może się zagłuszy i wytępi 

fotka 1 - 18 maj

fotka 2 - 09 lipca

fotka 3 marzec  czyszczenie rowu

20190518_161650.jpg

66703198_633361657148765_7107611622893420544_n.jpg

20190316_172311.jpg

Opublikowano

Kiedyś była też mowa o zwalczaniu trzciny glifosatem w sierpniu/ wrześniu jak jest wysoka i zaczyna pobierać z łodyg w kłącza wtedy prysnąć ją 10l/ha podobno działa tylko trzeba belke opryskiwacza wysoko ponad łanem trzciny i wiedzieć gdzie jechać bo w wysokiej to łatwo zboczyć i w jakis rów albo co innego wjechać.

Opublikowano

najpierw to konkretnie odwodnić.  Sąsiad mial podobnie - wiele lat nic nie czyszczone, rowy zaniedbane. My poczyścicliśmy na nowo nabytej działce i musiał on wyczyścić, wyczyścił ze 3-4 lata temu i już nie widać szuwarowego zielska a on zbiera normalną trawę.

Mi też na nabytej działce wyłaziło bóg wie co. Glifosat+chwastox+starane i do opryskiwacza, wypaliło wszystko łącznie z krzakami, potem talerzówka i chyba nostrzyk posiliśmy.
Jesienią-zimą rów do czyszczenia i na wiosnę talerzówka i nostrzyk. Obecnie śladu nie ma po tych szuwarowych wynalazkach.

Opublikowano

Z tym tempieniem trzciny poprzez ścinanie jej w sierpniu, to chyba nie do końca to działa. Ja akurat mam kawałek gdzie uparcie rośnie trzciną (na fragmencie dzialki). Jest to grunt górny gdzie rok w rok jest zboża. Zboże cięte jest w sierpniu razem z tą trzciną. I niestety co roku ta trzcina odrasta, a nawet się rozrasta. Opryski jej nie ruszają. Żeby było jeszcze dziwniej rośnie ona na górce, gdzie jest co roku przelał (kiepska ziemia, sucho i zboże ledwo rośnie).

Opublikowano

Bo cięcie raz w roku to zwyczajnie za mało. Mam trochę takich dzikich łąk w dzierżawie, gdzie wcześniej tylko trzcina i pokrzywa rosła. Trzy pokosy rocznie takiego dzikiego siana dla jałówek, plus nawożenie azotem i łąki się całkowicie wyczyściły. Teraz rośnie tam tylko trawa, może nie jakiejś najwyższej jakości, ale trwa. 

Opublikowano

ja poczatkiem czerwca opryskalem w nowo nabytej dzialce glifosatem 10l/ha i troche pożolklo i nadal zielone . gdybym mial glebosz zgleboszowal bym to na gesto żeby korzenie powyciagac ile sie da i cos może by bylo a tak uj wie co robic

Opublikowano

Widzę że sie kolega nie podaje.  Nie wiem czy nie lepiej było najpierw skosić by oprysk  szybciej zadziałał na korzeń. Ile jest ha tej łąki, ze taki upór w walce z zielskiem?

Opublikowano (edytowane)

Jest tego około 1ha na działce 3,5ha  ale ciągle się rozrasta, wiec trzeba to powstrzymać. Stąd też ta determinacja abo to zwalczyć. 

Edytowane przez pitermaj