Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, warchest napisał:

widzialem artykuł niedawno i tam wypowiedz byla chyba nawet ministra Ardanowskiego i pisało o umorzeniu a nie odroczeniu 

u mnie gmina umarza jak jest pula de minimis

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Minister to może sobie obiecywać, o umorzeniu decyduje wójt/rada gminy a wątpię żeby ot tak pozbawili gminę dochodów.

a to nie jest z pomocy de minimis gminie oddawane ? 

Opublikowano
Przed chwilą, Wiesi0 napisał:

A widziałeś kiedyś bogatą,ja myślę ze nie umorzą bo zaraz każdy by poleciał ze jak mu to i mi.

Koło mnie jest najbogatsza gmina w pl Kleszczów 😊wszystko mają i Jeszce się dzielą z innymi samorządami😏

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

u mnie gmina umarza jak jest pula de minimis

czyli co do gminy piszesz podanie o umorzenie z protokołem i tylko to ? czy wczesniej sie tam pytasz kogos w gminie czy bedzie taka opcja 

Opublikowano

A u mnie gadają ze biedne i podatków gówno mają bo sami rolnicy a firm brak, jak gdzieś skąd nie dostaną i taka śpiewka,na znaczki żałują sołtysów za darmo ganiają.

Opublikowano

Jeszcze jest, ale została drobnica na drobne sprawy właśnie typu ulgi podatkowe. W piątek góra poniedziałek się skończy 

Opublikowano (edytowane)

@warchest, dokładnie, zostawili sobie jakieś grosze, ale to nie na suszowe ani tym podobne, pula zostanie odnowiona po nowym roku. Ulgi podatkowe tak, ale nie w związku z suszą a n.p. z zakupem ziemi.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, warchest napisał:

czyli co do gminy piszesz podanie o umorzenie z protokołem i tylko to ? czy wczesniej sie tam pytasz kogos w gminie czy bedzie taka opcja 

Zawsze podanie skłądałem i jako załacznik dawałem protokół a dodam,ze moja gmina również za bogata nie jest

Opublikowano

I umarzali Ci?

ja to i tak nie będę płacił przez kilka lat ze względu na ulgę inwestycyjną, ale warto wiedzieć czy i podatek umarzaja. A co z krusem? tez można umorzyc? choć tu to strach trochę bo potem się okaże, że kilku składek brakuje jak przyjdzie do emerytury.

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Bananek napisał:

I umarzali Ci?

ja to i tak nie będę płacił przez kilka lat ze względu na ulgę inwestycyjną, ale warto wiedzieć czy i podatek umarzaja. A co z krusem? tez można umorzyc? choć tu to strach trochę bo potem się okaże, że kilku składek brakuje jak przyjdzie do emerytury.

oj tam zaraz z krusu emerytury ci nawalą , a no to co jakby kilku skladek zabraklo to wtedy najwyzej kilka msc pozniej przechodzisz na emeryture i tyle pewnie 

Opublikowano
Wiesi0 napisał:

A jak jest być na kredycie na vacie bo każdy co ma duże przychody to tylko na kredytach jadą.

no to zależy, jak się chce szybko rozwinąć to kredyt bo kasy se nie nadrukujesz, ale ja to widzę tak , ponad 25tys paliwa po 5zł masz 125tys minus 23% VAT to już są porządne pieniądze, jak ktoś kupuje jakieś lewe to ma wtedy bez podatku

Opublikowano
34 minuty temu, soltys48 napisał:

Zawsze podanie skłądałem i jako załacznik dawałem protokół a dodam,ze moja gmina również za bogata nie jest

a w tym roku umarzales cos czy teraz bedziesz skladal o umorzenie ? 

26 minut temu, Bananek napisał:

I umarzali Ci?

a inwestycja to np remont budynku w gospodarstwie tez sie na to liczy czy tylko jakie inwestycje i na jak dlugo  jestes zwolniony ? 

oczywiscie zwolniony jestes bo inwestycje sa w gospodarstwie ? 

Opublikowano

modernizowalem trochę obore (wynagrodzenia, betony pod byki, Nowy dach i jeszcze kilka innych). wyszło mi zwolnienia na chyba 5 lat o ile dobrze pamiętam. dobrze się złożyło, bo za 4 lata znów będę stawiał budynek to dalej złożę o zwolnienie.

Opublikowano

co ciekawe, wczoraj wpadł mi w ręce papier z lat 80 kiedy gospodarzyl mój ojciec i on też był zwolniony z podatku, ale zupełnie z innego powodu. W piśmie z gminy stoi taki zapis: postanawia sie uznać zwolnienie z powodu młodego wieku (miał wtedy 35lat) na okres 5 lat T.J. do ukończenia 40 r.z.

Opublikowano (edytowane)

Ja powiem ze iść tak do gminy to bym się wstydził i składać podanie ze niby biedny jestem.Amirr jest od dopłat i takich rozmaitych rzeczy to co innego,a w gminie wszyscy mnie znają.Co innego być jakimś pogorzelcem bo ostatnio dużo pożarów to rozumiem.

Edytowane przez Gość