Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A ja mam nadzieję, że suszy nie będzie, a Rysiek tegoroczne suszowe wywali na ubezpieczenie które nic mu nie da :) I w bilansie 2 letnim wyjdzie na 0 :) Czy jest susza czy nie to pszenica i tak po 600 za tonę, to wolę więcej zebrać na polu niż dostawać jałmużnę od ministra i prosić się komisje, żeby czasem nie dali poniżej 30% strat, do tego nie denerwować się że człowiek się narobił a i tak gó*wno urosło.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A ja mam nadzieję, że suszy nie będzie, a Rysiek tegoroczne suszowe wywali na ubezpieczenie które nic mu nie da :) I w bilansie 2 letnim wyjdzie na 0 :)

Ubezpieczenie to 230 zł, a suszowego ponad 10000 to wiesz dużo trzeba lat by na ubezpieczeniu stracić.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 2.11.2019 o 21:35, malaczarna napisał:

5 rok płacę składkę na ubezpieczenie dlaczego mam nie skorzystać?

A dostałeś też odszkodowanie z PZU czy tam innej cholery? Jakiś rzeczoznawca, oględziny z ich strony? Czy taki protokół z urzędu gminy wystarczy im?

Opublikowano (edytowane)

Żadnego suszowego nie powinno być, jakoś w fabryce nie dopłacają jak śrubki stanieją albo jest za ciepło i więcej energi idzie na klimatyzatory. A jeżeli już było to powinno być uzależnione od plonu średniorocznego mierzonego w DANYM gospodarstwie i plonu rzeczywistego w danym roku. Wszystkich wpakować na VAT, wprowadzić ewidencję plonów i będzie wiadomo kto rzeczywiście stracił, a kto uprawiał na odpier**l a teraz i tak dostanie kasę bo owsika/żytka tylko 1,5t z ha poleciało.

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

pierdziele, na następny rok tez ubezpieczam. Bedzie więcej €€€. do trzech razy susza...

a by Ci język usechł

We d*pie mam tą pomoc suszową ja chcę normalnych plonów i warunków uprawy

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

A jeżeli już było to powinno być uzależnione od plonu średniorocznego mierzonego w DANYM gospodarstwie i plonu rzeczywistego w danym roku.

Taaaa . Zara będą chodzić , mierzyć , zapisywać i porównywać . WOT się pewno tym zajmie . :D

Opublikowano
soltys48 napisał:

1 minutę temu, Bananek napisał:

pierdziele, na następny rok tez ubezpieczam. Bedzie więcej €€€. do trzech razy susza...

a by Ci język usechł

We d*pie mam tą pomoc suszową ja chcę normalnych plonów i warunków uprawy

Dokładnie co mi po 500zł jak straty większe

Opublikowano (edytowane)

Ale nic nie będzie trzeba mierzyć, ARiMR zassie sobie tylko dane z US, system automatycznie wyznaczy % suszy i wyliczy straty, prościej niż z tymi komisjami latającymi po polach. Na czarno nikt nie kupi bo kupującemu zawsze zależy na fakturze, żeby odliczyć sobie VAT.

2 minuty temu, zetorki12 napisał:

Taaaa . Zara będą chodzić , mierzyć , zapisywać i porównywać . WOT się pewno tym zajmie . :D

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Ale nic nie będzie trzeba mierzyć, ARiMR zassie sobie tylko dane z US, system automatycznie wyznaczy % suszy i wyliczy straty, prościej niż z tymi komisjami latającymi po polach.

zapomnij, a co z cwaniakami z wiejskiej?

Opublikowano (edytowane)

Bo to trzeba chcieć na prawdę naprawić system a nie udawać że chce się coś naprawić, od 30 lat rządzą nami kolesie od Kiszczaka a nam to pasuje, razem chlali przy okrągłym stole a teraz nam pokazują że niby władza się zmienia. Z jednej strony brak komucha Michnik, z drugiej strony prokurator Komuch, Kwachu minister za komuchów, klika okrągłego stołu.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Ale nic nie będzie trzeba mierzyć, ARiMR zassie sobie tylko dane z US, system automatycznie wyznaczy % suszy i wyliczy straty, prościej niż z tymi komisjami latającymi po polach. Na czarno nikt nie kupi bo kupującemu zawsze zależy na fakturze, żeby odliczyć sobie VAT.

2 minuty temu, zetorki12 napisał:

to na moim przykładzie wyszly by im cuda na kiju, okazało by się że zbieram w normalny rok 14t pszenicy a w suchy 9t

Opublikowano (edytowane)

No i wyliczyło by ci 35 % strat, źle ?? Tyle co na prawdę a nie tyle co sobie komisja wymyśliła. Przy okazji okazało się że jesteś lepszy od youtuberów z swoimi 14 tonami z ha :)

Opublikowano (edytowane)

W tym roku aby wszyscy dostali,bo jak na razie nie wszyscy, Ja jestem za normalnym plonem bo kupę nawozów się wpakuje na marne a tanie nie są.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

No i wyliczyło by ci 35 % strat, źle ?? Tyle co na prawdę a nie tyle co sobie komisja wymyśliła. Przy okazji okazało się że jesteś lepszy od youtuberów z swoimi 14 tonami z ha :)

no w sumie tak, ciekawe co by zrobili Ci co faktur żadnych nie mają na sprzedaż

Opublikowano (edytowane)

Jak nie jest, jak mogą nie zadziałać bo będzie sucho a jak zadziałają to upał wszystko ususzy i czy nie na marne,Jak była normalna pogoda to dało się 3 metry saletrzaku taniego i było lepsze niż jak by wpakował 6 teraz drogiego na piachach, gdzie teraz nawóz drogi jak nigdy wcześniej.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, soltys48 napisał:

o tym właśnie pisałem

Zboże to każdy na fakturę sprzedaje jak jest na wacie bo tylko 5%. a pieniądze trzeba skąd wziąć.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Nie ma faktur, nie ma suszowego, znaczy że jesteś złodziej i okradasz państwo to ci się kara należy a nie suszowe. Jedni sprzedają zboże, inni świnie, kurczaki, byki albo mleko. Jakby każdy był na vacie, to kupującym zależało by na fakturkach żeby sobie odliczyć. A nie tak jak teraz, dwóch braci w jednym podwórku, jeden na vacie a drugi nie i kręcą lody, na vatowca kupują, na ryczałta sprzedają.

• Like 1