Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, ZELKOW napisał:

Pany a jak u was susza 2020? w większości kraju nadają suszę może ona być gorsza od poprzednich

Co tu można nadawać, jak styczeń dopiero. W marcu jak opadów nie bedzie i zimy w lutym to może być kiepsko. A co bedzie to Bóg wie, i trzeba być gotowym na wszystko, Ja osobiście bardziej nastawiam się  na suszę i nieurodzaj, i wydatki czy inwestyche ograniczam żeby się nie przeliczyć.

• Like 1
Opublikowano

u mnie w łódzkim susza , w stawach wody ze świecą szukać, niby coś tam pada od czasu do czasu ale to kropla w morzu potrzeb

Opublikowano

Może w końcu ktoś zobaczy suszę na podkarpaciu, bo od dwóch lat wszędzie jest tylko u nas jakoś jej nie ma według meterolgi 

Opublikowano

Hehe dziś  dostałem dwie pomoce jedna z urzędu gminy ulga podatku a druga z miasta To teraz niema co się dziwić że 80 % już nie ma dodam że od października czekałem na to 

Opublikowano

Ale to ulga podatku od zakupionego pola 

Na kowr jeszcze czekam i na deszcze nawalny też jeszcze czekam 

Opublikowano

Dzisiaj dzwoniłam do Agencji, podobno nie wypłacają pomocy suszowej bo  ciągle sprawdzają zgodność protokołów.

Przed wyborami zajmowało im to 24h po trwa to już ponad 3 miesiące. Pewnie przed prezydenckimi dadzą. Dla lepszego samopoczucia.

Banda.,.,.

Opublikowano

Mircia26 Tylko ja się pytam ile można sprawdzać jak to wszystko było zrobione jak się wniosek składało .Chyba i oni zaczynają się gubić w tym co mówią 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mircia26 napisał:

Dzisiaj dzwoniłam do Agencji, podobno nie wypłacają pomocy suszowej bo  ciągle sprawdzają zgodność protokołów.

Przed wyborami zajmowało im to 24h po trwa to już ponad 3 miesiące. Pewnie przed prezydenckimi dadzą. Dla lepszego samopoczucia.

Banda.,.,.

A  u nas   stopniowo  wedle kolejności  składania  wniosków  wystawiają  decyzje  i  płacą 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
TheKingofFarmersisback napisał:

1 godzinę temu, Mircia26 napisał:

Banda.,.,.

A  u nas   stopniowo  wedle kolejności  składania  wniosków  wystawiają  decyzje  i  płacą 

Że w tym roku?

Opublikowano

Tak  byłem  w ARIMR  i  mówili  że  wedle  kolejności  przyjętych  wniosków  wydają  decyzje  i  wysyłają  do  płatności.  Ja  osobiście  nie  dostałem  bo  składałem 31 Października   Termin  mają do 31.01.2020r. 

Opublikowano

U Nas tj. powiat drawski zaraz po wyborach pojawiły się wątpliwości czy aby komisje szacowały rzetelnie szkody. Przed wyborami wszelkie wątpliwości rozstrzygano na korzyść rolnika, Teraz mówi się, że są pieniądze na wypłaty a Agencje ciągle mają wątpliwości, Jakoś nikt nie pomyślał by może wraz z komisją uczestniczył członek Agencji...czy może to Pan minister co innego w Tv mówi a co innego karze robić podległym pracownikom ARiMR.

Opublikowano

Akurat minister zrobił dużo więcej niż wszyscy poprzednicy razem wzięci. A, że  nie ma wielkiego wpływu na arimr to nic się nie poradzi. Arimr to państwo w państwie chociaż powoli dobierają im sie do tyłków i w moim powiatowym biurze dużo się zmieniło jeśli chodzi o obsługę. Nawet w Warszawie duże zaskoczenie mnie spotkało jak kulturalnie , życzliwie i pomocnie się ze mną obchodzono. Gdzie przy wcześniejszym PROW traktowano rolnika jak przestępcę który chce wyłudzić pieniądze. Nie wątpię że jeszcze są biura w których nadal traktuje się rolnika w ten sposób. W całej tej pomocy suszowej najwięcej można mieć pretensji do komisji gminnych które nie wiedziały jak się szacuje a później były bardzo opieszałe. W tym wszystkim chodzi oczywiście o politykę. W większości gmin rządzi partia Ludowa  która specjalnie przedłużała i kombinowała aby jak najmniej rolników dostało kasę by można było to wykorzystać w wyborach. Teraz idzie to pewnie w drugą stronę i rządzący przedłużają aby większość dostała przed wyborami prezydenckimi. Z drugiej strony przecież ta pomoc suszowa to nie jest jakaś ogromna kasa. Osobiście nie dostałem jeszcze tej kasy i jakoś mi sie nie spieszy. Wpłynie jutro to będzie dobrze, wpłynie w marcu to też będzie dobrze. Najważniejsze żeby wpłynęła.  Ci co tak się niecierpliwią albo są mega zadłużeni albo gospodarzą tylko pod dopłaty, bo dla normalnie funkcjonującego gospodarstwa ta kasa to jest traktowana jako jakiś dodatek