Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
leszek1000 napisał:

Dochód z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2018 roku spadł do 2715 zł.

kurla ja tyle nawet z najlepszych upraw nie wyciągnąłem a gdzie mówić o średniej. ... dalej chwalić sie ze 10 t /ha

Opublikowano
47 minut temu, GRZES1545 napisał:

To już  jest ogloszony nowy dochód z hektara? 

1000zl będą mieli Ci co zabezpieczają połowę upraw.

W tym roku znieśli absurd z wymogiem ubezpieczenia użytków zielonych bo takiego ubezpieczenia nie oferuje żaden ubezpieczyciel. Szkoda tylko, że dają max 40% strat mimo, że pierwszego pokosu u nas zebrano 30-40% tego co w normalnym roku a drugiego nie ma nawet co kosić chyba,że łąka w normalnych latach nie przejezdna...tylko wiadomo co na takich rośnie...herbapol 😩

Opublikowano

Dziś byłem w gminie zapłacić za śmieci to pytałem co z protokołami

To 2 tyg u wojewody sa a kiedy do odbioru to nie wiedzą.

Jak te zawieźli to w urzędzie mówiła że szybko się wyrobili bo ok 15% gmin z lubelskiego dostarczyło tylko.

Opublikowano

Idą na przetrzymanie do wyborów a potem ..................... 😯😯😯😯😯😯😯

Opublikowano

Pytanie mam, zdaję się ,że istotne. Obserwowałem info z Pulaw na moim terenie susza nie wystąpiła, dzwoniłem do ARiMr nic o suszy nie wiedzieli. A wczoraj sąsiad przyniósł mi swój protokół z szacowania gm. Mrągowo, woj warminsko-mazurskie, ma 31 procent strat w trawach (podobno 3 osoby tylko wystąpiły o pomoc !!!!!). Gdzie moge sprawdzić, tą suszę, bo chyba coś przegapilem. 

Opublikowano

Wyjaśni ktoś jak interpretować te wpisy odnośnie wysokości pomocy ? Przy stracie 40% w TUZ'ach gdzie faktycznie było z 80%, mieszczę się w przedziale 30-70 i posiadam bydło czyli powyżej 0,3 djp ale nie posiadałem żadnego ubezpieczenia na jakiekolwiek grunty. Jaka stawka pomocy ? bo w zależności od interpretacji, niektórzy twierdzą że tylko 125 zł/ha inni że 250 a tutaj piszecie że po 500. Zboża nie były brane pod uwagę oceniania strat suszy ponieważ w mojej gminie wnioski można było składać do 7 sierpnia a więc już po żniwach, QQ na 30 %

'

Opublikowano

Z tegoroczna susza to pis sam sobie gola strzeli przed wyborami...motaja placza i pewnie malo kto wkoncu cos dostanie..juz lepiej wcale by nic nie dawali bylo by chociaz uczciwiej...u mnie w tym roku susza na polu byla wieksza niz rok temu ale fige pokazali

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

To 125 zł, co tu tłumaczyć.

Chyba że będzie tak jak piszą poniżej 0.3 to wtedy nic nie dostaniesz.

Powyżej 0,3 djp na hektar uzytkow zielonych dostajesz pełną pomoc a poniżej 0,3 djp na hektar 500 jak powyżej 70% i 250 jak między 30 a 70 %

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, extrabyk napisał:

Na użytki zielone nie ma zniżki za brak ubezpieczenia gdyż nie ma takich ubezpieczeń. W zeszłym roku zostaliśmy w pewien sposób oszukani bo dawano 50% tym, którzy nie mają polis. 

Ale jak masz ubezpieczone połowę upraw to i łąki się wliczaja do pełnej pomocy.

• Like 1