News
The_Jarwis

Renault Ergos 446 nie odpala

Polecane posty

The_Jarwis    1

Witam. 

W ciągniku w dniu wczorajszym pojawił się problem. Po ponad godzinie pracy, ciągnik został normalnie zgaszony i do tej pory pracował normalnie. Po jakiejś godzinie postoju  nie odpalił za pierwszą próbą. Za którymś z kolei przekręceniem kluczyka odpalił dosłownie na sekundę po czym zgasnął i tak sytuacja powtarza się. Dzisiaj rano sytuacja identyczna, odpali raz za jakiś czas na sekundę i gaśnie. Pompka zasilająca sprawna, mocno tłoczy, na zasilaniu pompy wtryskowej (pompa Stanadyne DE10 sterowana elektronicznie) paliwo tryska po poluzowaniu przewodu. Z kolei na przelewie z pompy paliwo nie wylewa się, nawet przy kręceniu rozrusznikiem (nie wiem czy to normalne czy nie?). Sprawdzałem jeszcze czy jest paliwo pod korkiem od zaworka regulującego ciśnienie pompki wstępnej i tam paliwo leje się mocno przy pompowaniu pompką. 

Nie wiem czy ma to znaczenie, ale przed tym wczorajszym wyjazdem zaklejałem zbiornik, bo było pęknięcie. Na nieszczelnym zbiorniku nigdy się taka sytuacja nie przydarzyła, żeby traktor po nagrzaniu nie odpalił, ale może to tylko zbieg okoliczności. Po odkręceniu korka, gdy już traktor nie chciał odpalić, syknęło powietrze, ale ciężko powiedzieć czy było to ciśnienie (mogło być bo temp. wczoraj 34 stopnie) czy podciśnienie, a mnie przy tym nie było. Nie mniej ciągnik podczas pracy nie zgasnął, a po postoju około godziny podciśnienie  w zbiorniku pewnie by się zrównało z ciśnieniem otoczenia, więc podciśnienie w zbiorniku można chyba wykluczyć. Były też próby odpalania na samostarcie, ale odpalał i gasł jak wypalił samostart.

Wracając do sytuacji gdy silnik zapali na sekundę. Zawsze było tak, że przy odpaleniu rzucił z rury dość mocno czarnym dymem. Teraz gdy już załapie to zakopci lekko na szaro i gaśnie. Zauważyłem też, że kiedy już zgaśnie, a zapłon nadal jest włączony miga z częstotliwością 5 sekund czerwona kontrolka na wskaźniku poziomu paliwa i dzieje się to tylko wtedy gdy silnik zapali i zgaśnie. Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu, kontrolka nie zaświeca się i tak samo jest jeśli próbujemy odpalić i nie zapali (kręcimy rozrusznikiem, ciągnik nie odpala, puszczamy kluczyk i kontrolka nie świeci się).

Sprawdzałem czujnik położenia wału, opór jest (nie pamiętam wartości, mogę zmierzyć w razie czego), 

Ma ktoś pomysł co mu może dolegać? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
The_Jarwis    1

Zmierzyłem oporności na poszczególnych elementach (temp. 28*C) i tak:

Elektrozawór pompy - różnie 1,3 Ohma przy pierwszym pomiarze, za jakiś czas 0,9 Ohma,

Czujnik położenia wału - 3,13 kOhma

Czujniki temp. paliwa, powietrza, wody (na wszystkich podobnie) - 2,44 kOhma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacek3773    49
Napisano (edytowany)

myślę że elektrozawór na pompie szwankuje, sprawdz czy ma zasilanie po przekręceniu kluczyka

Edytowano przez jacek3773

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

The_Jarwis    1

Po przekręceniu kluczyka w pozycji zapłonu nie ma napięcia na przewodach do elektrozaworu, dopiero podczas kręcenia rozrusznikiem pojawia się napięcie, ale ciężko oszacować jego wartość przy pomocy miernika, ale skacze do 3-3,5V. Mimo, że napięcie dochodzi do elektrozaworu, to ciśnienia na wtryski pompa nie podaje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez boa631
      Witam. Kupilem Renault Ceres 85. Tylny podnosnik opuszcza do pewnego momentu a pozniej dalej juz nic. Podnosi normalnie do konca. Gdy odkrecilem waz od silownila i zszedl olej ramiona i silownik opadly do konca a jak silownil jest podlaczony to nie. Mial ktos taki przypadek? Pomocy
    • Przez spirit01
      Witam mam problem z wspomaganiem/hydraulika po wymianie Oleju hydraulicznego  wszystkich filtrów  nie działa wspomaganie lecz w podnośnik działa znakomicie  w czym może  być problem? Czy odpowietrza się gdzieś samo wspomaganie.
      Dodam ze jeszcze była wymieniana pompa hydrauliczna 
    • Przez domin159
      Witam, w tym tygodniu rozebralem przedni most w Renault ceres85x, teraz przyszedł czas na składanie. Mam jednak problem ponieważ stara tuleja sie wyrobila, natomiast zakup nowej również nie będzie dobrym wyborem, ponieważ miejsce osadzenia lekko sie wyrobiło i nawet nowa tuleja bedzie mieć 1.5mm luzu. Moje pytanie brzmi następująco czy inny ciagnik, pług lub inna maszyna miala montowane tuleje o wymiarach 127x119 i niżej x4 lub wyżej. Jeżeli uda mi sie taką kupić i oddać do tokarza jestem w stanie zaoszczędzić troche pieniędzy niż dorabiając nową. Pozdrawiam.
    • Przez zetor6211
      witam, posiada ktoś schemat wspomagania kierownicy ? leci kinolej z prawej strony i najpierw pomyślałem o wymianie uszczelniaczy . jak myślicie jak już wymieniać to wymieniać z drugiej strony czy lepiej nie ruszać ? tak z mechanika to za bardzo styczności nie mam ;o
    • Przez BartomiejSkrczyski
      Po założeniu kompletnego nowego sprzęgła nie działał wom więc wziąłem się za regulację przy tym siłowniku pod kabiną. Po wyregulowaniu WOM rewers to tyłu nie wchodził do końca. Gdy poprawiłem rewrs WOM znowu nie kręci. Ktoś powie o co chodzi temu francuskiemu wynalazkowi?
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj